Ahojte, chcela by som sa opýtať: Musím platiť odvody do zdravotnej poisťovne, ak som na rodičovskej dovolenke bez rodičovského príspevku a zamestnám na dohodu? Alebo musím mať riadnu pracovnú zmluvu? Ďakujem
@sh16 aha, takže manžel na materskej, vy máte TPP kde čerpate RD, dieťa do 3r.,? Áno, ak sa zamestnať na dohodu, zamestnávateľ bude platiť ZP+SP z dohody. Pôvodný TPP môže naďalej trvať a čerpať na ňom RD. Ale čím som si nie istá, a to možno napíše nejaký mzdar alebo zistíte u mzdarky - neviem ci sa ZP z dohody neplatí len na dní kedy od robíte napr.min 1 hodinu denne alebo nejaky min počet hodín (toto som niekde za počula, ale nevyznám sa v tom - určite by som si to vopred overila a podla toho prispôsobila dohodu).
Ďakujem za pomoc. Ešte otázka-ak by som po skončení RD ukončila zároveň aj TPP, dávka v nezamestnanosti by sa počítala z TPP pred nástupom na MD?
@sh16 Nie dávka v nezamestnanosti sa pocita z VZ (hrubého príjmu) z ktorého sa odvadzali odvody na PvN za posledne dva roky pred žiadosťou o podporu. Cize ak to bude dohoda na pravidelný príjem tak si mozes pokazit peknu podporu pripadne stratis možnosť mat max.podporu.
A ako píše
@saurian treba zistit typ dohody a ako budeš prihlásena abysi nemala nahodou nedoplatok na ZP.
@sh16 myslíš neplatenú RD od 3-6r.dietata? Ak hej, tak ak sa zamestnáš na dohodu tak za teba platí zdravotné zamestnávateľ.