Odpracované dni k materskej

lady235
14. máj 2024

Ahojte, viete mi poradiť ako to je po novom s odpracovanými dňami potrebnými k materskej ? Podĺa zmluv mám odrobenych 313 dní. Avšak boli mi podané v sociálnej poisťovni rozne informácie.

Jedna je, že ak je v danom mesiaci nulový výkaz, tak tie dni sa do odrobených nezaratavaju

A druhá, presný opak. Ak aj je nulový výkaz, dni sa zaratavajú.

Je tu niekto kto to aktuálne riešil alebo rieši? Ďakujem za odpivede 🙂

melanta
14. máj 2024

Potrebuješ mať 270 dní poistenia, nie odrobených dní. Ak máš normálny pracovný pomer, tak si poistená každý deň, bez ohľadu na to, či si v práci, či máš voľno, víkend, pn, očr. Ak máš dohodu a platia za teba odvody iba za dni, kedy robíš, tak áno, vtedy potrebuješ nazbierať 270 dní, kedy si robila a oni za teba reálne zaplatili odvody. Ale ak máš normálnu zmluvu, či na plný alebo skrátený úväzok, tak je to ako píšem v prvých 2 vetách.

lady235
autor
14. máj 2024

@melanta mala som aj TPP aj dohodu

melanta
14. máj 2024

@lady235 podstatné je, koľko dní si mala poistenie. Ak 270, tak platí čo som písala, je jedno, koľko dní bolo reálne odpracovaných, kľudne aj žiaden, podstatné je počet dní poistenia. Čiže počet dní, kedy za teba platili nemocenské poistenie do SP (nie zdravotné).

lady235
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
14. máj 2024

@lady235 nechápem, čo je tak nezrozumiteľné na tom, čo som napísala. Koľko dní máš platené odvody? Spočítaj si to. Ak je to 270, máš nárok. AK nie je, nárok nemáš. Nie je dôvod mať z toho guláš. Ale ak máš dohodu a ty si vôbec nezačala pracovať a neodrobila si nič, tak ja ani nikto tu na koníku nemôže vedieť, či za teba odvody platili. Informuj sa na SP, koľko dní odvodov do SP máš. Oni ti presne povedia, ak to sama nevieš.

lady235
autor
14. máj 2024

@melanta
A vy čítate že v SP raz povedia tak a potom tak ? Nikto vam nekáže mi tu odpovedať.