Odňatie rodičovského príspevku

lusip
21. feb 2023

Prosím o radu skúsených. Ak otec SZCO poberá materské na dieťa ( vek cca 1 rok), odnimu manželke rodičovský na ďalšie dieťa ( vek cca 2,5 roka) pretože suma otcovej materskej je vyššia ako jej suma rodičovského príspevku. To je ok? Že nemá nárok matka na nič, keď on po éra materské. Aj keď sa jedná o 2 rôzne deti ????

laurar1
21. feb 2023

@lusip Ano, nie je mozny subeh materskej a rodicovskeho prispevku, len dvoch materskych. Matka sa moze zahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov a nemusi platit odvody.

veronika_pb
21. feb 2023

do jednej rodiny nemozete naraz poberat aj materske aj rodicak, tieto dve davky sa proste nemozu kombinovat .. mozte bud obidvaja poberat materske (chlap na materskej so starsim a ty na materskej s babatkom) alebo chlap pobera materske a ty ides do prace alebo na urad prace alebo sa nahlasis ze sa staras o dieta do 6r a platis si zdravotne ..
je uplne jedno aka je vyska materskej a ci je vyssia ci nizsia, proste tie dve davky sa nemozu kombinovat ..

klarissa25
21. feb 2023

presne tak, ty máš narok byť s druhým dieťatom doma ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov a stat bude za teba platit zdravotku

klarissa25
21. feb 2023

@veronika_pb nemusí si platit zdravotku ked je s druhým dieťatom doma ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov...

alenah31
21. feb 2023

@lusip nie je možný súbeh materskej na jedno dieťa a rodičovského príspevku na druhé dieťa. Nemá to nič s výškou týchto príspevkov. Ale štát nebude platiť poistenie za oboch len tak. Prednostná dávka je materské - čiže štát ju bude platiť tomu rodičovi, ktorý ju poberá. Matka sa buď vráti do práce alebo sa eviduje na ÚP resp. sa prihlási na ZP ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov alebo sa prihlási na ZP ako samoplatiteľ - no matka bude v tomto prípade bez nároku na akúkoľvek dávku od štátu - s výnimkou podpory ak má na ňu nárok.

dadka_bb
21. feb 2023

Možeš ist na pandemicku očr. Riešila som to kamaratke. Napis ip. 😊

klarissa25
21. feb 2023

@dadka_bb ale len v pripade že jej trvá pracovný pomer.....

dadka_bb
21. feb 2023

@klarissa25 aj take pripady som mala kedy mamicky nepracovali. Vymysleli sme aj to 😀

klarissa25
21. feb 2023

@dadka_bb a ako prosím ta ?

dadka_bb
21. feb 2023

@klarissa25 no tak ze sa zamestna predsa.

klarissa25
21. feb 2023

@dadka_bb ano jasne, zamestnam sa a hned sa hodim na ocr, ako ako jasné da sa...radosť mať takého zamestnanca... to už je naozaj "vy*ebavanie so systémom" nechcem isť robiť ale chcem ocr... a zaberať tak miesto niekomu kto chce naozaj robiť...

dadka_bb
21. feb 2023

@klarissa25 vy*ebavanie je hlavne to ze matka s 2detmi nema narok na 2 prispevky nie?
A neviem co tu hejtujes moje komentare. Snazim sa pomoct autorke . Ma 2 male deti a 1 poondiaty rodicak ,z toho sa vyzit neda. Da sa to urobit tak ze na 1dieta rodicak/materska a na druhe pandemicka ocr. Ci to trapi nejaku klarisu marisu larisu ju urcite nezaujima

dadka_bb
21. feb 2023

@lusip pisem ti ip

chadkroeger
21. feb 2023

@klarissa25 ved sa moze zamestnat u kamaráta, miesto zaberať nebude. A aj keby, co ta to trapy, že vy*ebe so systemom?

mondolina
21. feb 2023

@dadka_bb
plus má manžela si zabudla dodať....
ako sme to robili predtým my, ako sme vôbec vyžili, žiadna materská pre otca, pandemické očr... nič 🤦‍♀️

chadkroeger
21. feb 2023

@dadka_bb pandemicka ocr ako?To sa este nezrusilo? Pri pandemickej nemusi byt zavreta skolka? A co ked to dieta do skolky ešte nechodí?

klarissa25
21. feb 2023

@dadka_bb ta matka ma v prvom rade muža, z rodičaku nema vyžiť....nič nehejtujem, píšem svoj nazor...

dadka_bb
21. feb 2023

@chadkroeger nemusi byt zavreta školka u tak malych deti,ktore tam ani nechodia. Zrusena je pandemicka pn,a pandemicky rodicak

veronikaszabova
21. feb 2023

Nie je nahodou podmienkou poberania pand.OČR, ze dieta dosiahne vek 3r, nie je zapisane v skolke (nevzali ho) a matka sa musi vratit do prace?? Hmmm...?
Ona sa nema do akej prace vratit.

klarissa25
21. feb 2023

@veronikaszabova bohužial toto neplatí... snad už aj tam hore prídu na to že pandemicka ocr je už uplne zbytočná....

kikushaa
21. feb 2023

@dadka_bb tak ma hadam pracujuceho manzela, nemusia kysnut obaja doma, ja som bola s prvym doma ked bol poobdiaty rodicak 200€ cuduj sa svete, prezili sme 🤷‍♀️

dadka_bb
21. feb 2023
dadka_bb
21. feb 2023

@kikushaa hej vtedy maslo nestalo 3eura

dadka_bb
21. feb 2023

@kikushaa sak nebudu kysnut doma. Muz bude pracovat a zena bude teda kysnut doma.ale nebude mat 400 eur ale 700 eur

chadkroeger
21. feb 2023

zeny, prečo ste take zatrpknuté a nenávistné? Ved praj a bude ti dopriate.

dadka_bb
21. feb 2023

@chadkroeger dufam ze sa pomoze tomu komu sa ma. Ostatne vypustam 😊

lusip
autor
21. feb 2023

Ďakujem za rady 👍👍👍. Týka sa to kamošov. Posúvam info ďalej. V prípade potreby vás kontaktujem .

dadka_bb
21. feb 2023

@lusip jasne,ozvite sa. Rada pomozem. Doba je zla . A nezijeme kazdy v Bláve ze mame prijmy 5000 eur 😀

floki1994
21. feb 2023

@dadka_bb toto je riadne zaskatulkovany nazor 🤣🤣🤣 ani ja nezijem v BA a prijem mam nadriemerny...no dufam ze tieto pandemicke blbosti uz zrusia..vsak je po pandemii..inak nech si robi kazdy co chce ale 😊

alenah31
21. feb 2023

@floki1994 "pandemické blbosti" nie sú viazané na pandémiu, ale na mimoriadnu situáciu - tá je momentálne pre vojnu na Ukrajine.