Ahojte, tak ja uz mam v tom mierny chaos s tym do kedy co plati. Dnes mi prisiel papier, ze moja materska mi trva do 16.5 ( nastupila som na nu 21.9 2013 ), bola som. Tom, ze mi konci teraz v aprili, to je materska skoro 8 mes? Ked som volala na socialku, bolo mi povedane, ze po pol roku mam ist nahlasit o rodicovsky prispevok na urad a ze budem od aprila poberat este matersku do toho maja + ten rodicovsky. Na tento stat sa mi to zda vela aj aj. Ale asi som to pochopila zle :( prosim, vie mi niekto poradit, nech viem s akymi korunkami mam ratat? Dakujem 🙂
@afronikaa
Doba poskytovania materského:
nárok na materské zaniká ◦ spravidla uplynutím 34 týždňov od vzniku nároku
◦ aj po uplynutí 34. týždňa od vzniku nároku ◾ najdlhšie 37 týždňov od vzniku nároku na materské, ak je poistenkyňa osamelá
◾ najdlhšie 43 týždňov od vzniku nároku na materské, ak poistenkyňa porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z narodených detí sa stará
Tie týždne sa dajú pekne vyrátať odo dňa kedy si nastúpila.
Ak Ti napríklad materska dovolenka konci 16.5. a od 17.5. nastupujes na rodicovsku dovolenku- tak za 16 dni dostanes este materske a za 15 dni rodicovský príspevok- ktory sa vsak nekrati podla poctu dni, mas narok na cely.
@afronikaa do konca roku 2011 sa poberalo materské 28týždnov, od r.2012 sa poberá 34týždnov (ak nie si osamelá a nenarodilo sa ti viac detí a tiež zjdenodušene ak si na md si nastúpila v rozmedzí 6-8týž. pred termínom), tých 28týž. bolo cca pol roka, ale ešte si na to asi na úradoch nezvykli 🙂. Ono v pláne to chceli predlžiť až na 1rok.
Ale nazabudni podať si prihášku na soc.poistovnu ako osoba riadne sa starajúca odieťa do 6rokov, aby si bola dôch.poistená štátom aj počas rodič.dovolenky, teda predpokladám si zamestnaná, lebo ak nie si, tak prihláška sa dáva do 45dní po pôrode. Potom treba myslieť aj na odhlásenie.
Ahojte a neviete ako je to zo striedaním materskeho ?teraz ked mi končí materska môže isť na materske moj manžel?a môže aj popri tom pracovat?
@afronikaa Ahoj, ano, trva okolo 8 mes., mne zacala materska 21.jula 2013 a koncila mi teraz 15.3. , iba som zasla na soc.poistovnu s obc. preukazom, dali mi vypis o materskej. S tym som sla na urad prace. Vyplnis ziadost o rodicovsky prispevok, prilozis papier zo soc.poistovne a rodny list dietatka a hotovo. Ak mas do maja matersku, este v juni to dojde tolko, kolko dni ti bude plynut ta materska...snad som vysvetlila zrozumitelne 🙂