Odchod na materskú dovolenku

lucia_19
22. mar 2021

Dobrý deň,
Rada by som Vás poprosila o radu ohľadom nástupu na MD - ako to urobiť čo najvýhodnejšie.
V minulej práci som bola od 14.2.2020 do cca konca októbra.Do súčasnej práce som nastúpila 2.11. 2020, avšak na dobu určitú, kde mi zmluva končí 30.4.2021.
Dnes mi lekár odporučil ísť na PN s tým, že do ďalšej návštevy sa mám rozhodnúť, či chcem ísť na MD 6 alebo 8 týždňov pred termínom pôrodu, teda buď 14.4., alebo 28.4.
Sestrička mi odporučila, aby som v praci zistila, ako by to bolo najlepšie urobiť, (aby som napr neprišla o peniaze) ale tam ma odbili, vraj mám robiť, čo chcem...
Nejaké typy, prosím?

petrisa213
22. mar 2021

@lucia_19 o peniaze určite neprídeš, pretože v čase nástupu na materskú ci už 14.4 alebo 28.4.si stále zamestnaná a teda aj nemocensky poistená. Nebude v tom žiadny rozdiel ci nastúpis 14 alebo 28.

anne_mary2
22. mar 2021

@lucia_19 nastup na matersku ti to neovplyvni - kedze podmienku byt nemocensky poistena za posledne 2 r , resp materska sa pocita z prijmu pred MD.. zato myslim ze PN ovplyvni vysku materskej - ale to skor taka dlhodoba ( niekolkomesacna )... Jedine ci ti to ovplyvni je - ak by si sla na druhu matersku retazovo - tam uz na nu nebudes mat narok- ak by si mala v case nastupu na 1 MD zmluvu na dobu neurcitu - a pokracovala 2 MD - ta by bola rovnaka ano prva + napr ak by este existovali tie rozne vysoke rodicaky - uz by sa ta tykal iba ten nizsi. Ale teda s touto MD je to ok tak ci tak. Ja by som volila neskorsi nastup - predlzi sa ti poberanie materskej o 2 tyzdne ( za april budes mat tak ci tak vyplatu ), 2 tyzdne sice neni vela, ale potesi ;))

petrisa213
22. mar 2021

@anne_mary2 ani PN jej neovplyvní, pretože PN bude čerpať teraz teda v roku 2021 a rozhodujúce obdobie pre výpočet materského je predchádzajúci rok pred nástupom na MD teda rok 2020.

anne_mary2
22. mar 2021

@petrisa213 vlastne ano , tak ako hovoris... 🙂