Od ktorého zamestnávateľa sa mi bude rátať materská?

ivkaha
16. mar 2020

Ahojte, potrebovala by som poradiť, nikde sa mi nepodarilo dočítať.

Od 5/2016 - 9/2019 som mala zamestnávateľa "A" (vyšší príjem)
od 10/2019 - 2/2020 som bola na podpore, úrad práce
od 3/2020 pracujem u zamestnávateľa "B" (nižší príjem) a asi som tehotná.

Prosím baby, vypočítala som si že som splnila podmienku 270 dní nemocenského poistenia počas 2 rokov takže by som nárok na materskú asi mať mala.
Od ktorého zamestnávateľa sa mi bude rátať? Vedela by som to nejako ovplyvniť, aby sa mi rátala od zamestnávateľa "A" nakoľko tam som mala lepší príjem? Znamenalo by to napr teraz v skúšobnej dobe skončiť pracovný pomer a dať sa na PN?
Ďakujem za pomoc, som zúfalá, že sa neviem nikde dočítať.

evittam
16. mar 2020

@ivkaha Ak neodpracujes u nového zamestnávateľa viac ako 90dni bez PN alebo OCR tak VZ pre MD bude hrubý zdaniteľny príjem od predchádzajúceho zamestnávateľa.

ivkaha
autor
16. mar 2020

@evittam veľmi pekne ďakujem za tvoju info. veľmi mi pomohla, to znamená, že by som s tým trošku mohla špekulovať a napríklad 80dní odpracovať u tohto zamestnávateľa "B" potom dať ešte v rámci skúšobnej doby výpoveď, dať sa na PN + 1 mesiac vyčerpať zostávajúcu podporu a nastúpiť na materskú ktorá by mala byť počítaná od predchádzajúceho zamestnávateľa "A"?

sonka_miro
16. mar 2020

@ivkaha ja som 12/2015 do 10/2019 robila u jedneho zamestnavata, ten ukoncil svoju cinnost, nasledne urad prace a od 01/2020 novy zamestnavatel, 8.1 mi lekar potvrdil tehotenstvo a hned ma ja vypisal PN, kedze som mala len par dni odrobenych u noveho zamestnavatela PN mi vysla bez par drobnych ako by som bola v praci, no zaroven s PN som odovzdala zamestnavatelovi potvrdenie o tehotenstve, tym som chranena a nemoze ma vyhodit. A na socialnej poistovni som si zistovala a materska sa mi bude ratat od predchadzajuceho zamestnavatela. Skor odporucam dat potvrdenie do prace a ist na PN ako dat vypoved a tak PN.

evittam
16. mar 2020

@sonka_miro V skúšobnej dobe ti moze dat výpoveď len nesmie súvisieť s tehotenstvom. Co nie je také ťažké.

ivkaha
autor
16. mar 2020

@sonka_miro tak to sme podobný prípad, prosím a z čoho sa ti v tomto prípade rátala PN keď hovoríš že ti to vyšlo skoro ako plat? a ty nemáš skúšobnú dobu? Nevyhodí ťa v rámci skúšobnej doby zamestnávateľ keď si sa dala na PN?

sonka_miro
16. mar 2020

@evittam ano v skusobnej dobe moze ale nie za tehotensrvo, co je nie je az tak jednoduche pokial je na PN, a pokial je zamestnana a na PN nemocenske poistenie sa taktiez rata aj ked ho nikto neplati.

sonka_miro
16. mar 2020

@ivkaha od 9.1 som PN odovdzala som potvrdenie o tehu s PN a nevyhodil ma, za tehotenstvo nemoze a pokial nie si v praci tak nema az taky dovod ta vyhodit, nie je to tak uplne jednoduche, vsetko som si zistovala. Ked nastupis do noveho zamestnania tak mas dost vysoky vymeriavaci zaklad na nemocenske. A mne sa to presne z toho ratalo a sedi to. A rozdiel medzi pn a vyplatou mam necelych 30€ .

ivkaha
autor
16. mar 2020

@sonka_miro ja som sa bála že PN budem mať veľmi nízku, zatiaľ som v novej práci zamestnaná od 24.2. takže budúci týždeň to bude mesiac. Ak by to vychádzalo tak že PN nebude o veľa peňazí nižšia tak by som určite radšej išla na PN. Na PN plánuješ byť až do pôrodu/materskej?

sonka_miro
16. mar 2020

@ivkaha ano, nakolko som po 2 MA ,lekar ma nepusti do prace. Ak uz mas vyplatnu pasku tak si tam pozri vymeriavaci zaklad na nemocenske.

ivkaha
autor
16. mar 2020

@sonka_miro pozrela som si teraz tlačivo zo socialnej poisťovne kde mi oznamovali, že mám nárok na dávku v nezamestnanosti a tam mám uvedený denný vymeriavaí základ, to znamená, že by sa mi PN teraz rátala ešte z tohto denného vymeriavacieho základu? Moc moc dakujem za každú info.

deean
16. mar 2020

@sonka_miro dobra tema, k tomuto mam otazku - vymeriavaci zaklad na nemocenske je vyssia suma ako zakladna mzda, cize z toho VZN sa rata vyska PN-ky? Nie zo zakladnej mzdy?
A napr. denny vymeriavaci zaklad ako zistim? Napr. za minuly rok - kedze mam zakladnu mzdu a este rozne bonusy v ramci roka, vyuctovanie sluzobnych ciest a pod.
Dakujem 🙂

sonka_miro
16. mar 2020

@ivkaha nie na nemocenske mas iny vymeriavaci zaklad, ja mam pn vyssiu ako podporu.

sonka_miro
16. mar 2020

@deean tak az tak detailne to neovladam ale co je na vyplatnrj paske vymeriavaci zaklad nemocenske tak z toho 55% a ta suma je na den

evittam
16. mar 2020

@deean VZ pre PN ci OCR ak robíš u toho istého zamestnávateľa a robila si u neho aj min.rok je hrubý zdaniteľny príjem za r.2019. T.j.vid RZ. Ak si nebola ani PN ani OCR v r.2019 tak napr.si mala hruby príjem 10000/365=27.397Eur je denny VZ z toho mas prve 3dni 25% náhradu PN od 4.dna 55%.

evittam
16. mar 2020

@sonka_miro PN mas vyššiu ako podporu lebo podpora je 50% z VZ.

sonka_miro
16. mar 2020

@evittam podpora je tiez 55% a aj podpora aj pn ma rozdielny vymeriavaci zaklad, staci si pozriet na vyplatnej paske. 😊

evittam
16. mar 2020

@sonka_miro To nie je pravda. Podpora je 50% z VZ. Vyplstna paska je ti na nič. VZ pre podporu je hrubý zdaniteľny prijem za posledné dva roky pred žiadostou o podporu z ktorého sa odvadzali odvody na PvN. Pre PN iné obdobie. Odporúčam doštudovať problematiku a potom tu mňa mozes možno poucat. 😉 Roky tu radím zenam a nielen im čo sa tohoto týka. Pekny vecer.

evittam
16. mar 2020

@sonka_miro A nemás rozdielny VZ na vyplatnej paske ale rozdielnu vysku odvodov. A to je normálne. NP platíš ty 1.4% z VZ ako aj zamestnavatel, PvN platíš 1% a tiez zamestnavatel z VZ. To cislo pri skratke NP, ZP, SP, PvN nie je VZ.

sonka_miro
17. mar 2020

@evittam bez komentara radsej

evittam
17. mar 2020

@sonka_miro Výborný prístup. Nakolko ak nieco neovládas netreba rozdávat zavádzajúce rady.

ivkaha
autor
17. mar 2020

@sonka_miro aj @evittam ďakujem vám obom, mne ste obe veľmi pomohli. Na tlačive zo socialnej posisťovne mám napísané, že podporu 50% mi rátali zo 43EUR, takže ak som vás obe pochopila správne tak z týchto 43EUR by mi mali rátať 55% (ostatné dni PN, nie tie prvé). A prosím ešte sa posledný krát ujistím, je to prosím naozaj tak, že ak od tohto nového zamestnávateľa neodrobím 90dní dám sa na PN a 5 mesiacov pred ním som bola na podpore tak aj PN aj materskú mi budú rátať od toho predchádzajúceho zamestnávateľa kde som mala ten vymeriavací základ 43eur? Ste super baby, ďakujem 😉

evittam
17. mar 2020

@ivkaha Este raz-pre podporu sa berie ine obdobie ako pre PN ci MD.Ako som uz uviedla.
Tebe počítali podporu z VZ za obdobie 10/2017-10/2019.
PN budes mat počítanu od nového zamestnávateľa -SP ho vyzve uviest predpokladany prijem.
MD ako som uz napísala.

evittam
17. mar 2020

@ivkaha A
@sonka_miro podáva velmi zavádzajúce informácie. Bohužiaľ.

sonka_miro
17. mar 2020

@evittam presne to som napisala za pn , len inymi slovami, riesila som to v januari. Tiez som nastupila k novemu zamestnavatelovi a par dnoch isla na pn, zistovala na socialnej z coho sa mi bude ratat pn. Tak skus precitat co som za pn napisala a potom sa pust do mna ako to tu je zvykom. Nepisem uz nic tak sa zdrz blbych komentarov prosim ta, ty a tvoje zavadzajuce informacie.

evittam
17. mar 2020

@sonka_miro Ale ja nemám nikde blbé komentáre. Ani som sa do teba nepustila. A prepac ale budem komentovat co ja uznam za vhodne a len som upozornila ze nemáš pravdu ano okrem toho co si napísala o PN. Zvysok opakovať nebudem.