Ahojte potrebujem poradit predcadtne sa mi narodil dubček v 30tyzdny a bola som na teda este stale marodujem nepracujem som evidovana na úřadě prace a poberam dávku v hmotnej nudzi. Stale som v nemocnici ako zrušit marodku a ptejst na matersku ci rodičovský prispevok prosim poradte Dakujem
@zalka dakujem pekne, neplatila som si taze nemám nárok na matersku a rodičovský prispevok mi manžel vybaví na urade prace, nevies mi poradit ohladne tej narodky? viem ze ked sa ukončí tak na úřad prace kde som bola evidovana jak nezamestna treba doniest ukoncenie marodky do 3dni od skoncenia. A to je nemožné věd som stale v nemocnici. A ďalej co ma zaujima teraz mozem začať zase marodku ci ako? Dufam ze neobtazujem a som rada ze si napisala.
@sudabe
tebe slúžila marodka len ako ospravedlnenie pre UP v evidencii nezamestnaných?? (v dávke v hmotnej núdzi sa vôbec nevyznám, no tam predpokladám budeš musieť oznámiť, že si žiadala o rodič.prísp., že sa ti narodilo dieťa, tiež by som to dala zistiť manželovi, ked bude na UP ...), lebo neviem, prečo sa pýtaš na druhú pn.
Kopiu rodného listu nech odnesie manžel na up, kde si evidovaná v evidencii nezam., vyradia ta z evidencie den pred pôrodom. Tiež nech vybaví rodič.príspevok (zistí, či budú chcieť aj aby si žiadala o materské a soc.poistovni, teda potvrdenie, že nemáš nárok na materské zo soc.poistovne), aj príspevok pri narodení dieťaťa, prídavky na dieťa a zoberie aj žiadost o príplatok k príspevku na dieťa (aj splnaš podmienky, napr. je tvoje prvé -3tie dieťa, bo to bude treba dať potvrdiť lekárom-gyn,+detskému).
Tiež si daj prihlášku do soc.poistovne do 45dní po pôrode, aby si bola dôch.poistená ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (další RL treba k tomu + príloha prehlásenie), z tohoto radím urobiť si kopiu a dať si pečiatkou potvrdiť prevzatie a založiť toto do dôchodku (a myslieť na to, že máš povinnost podať aj sama odhlášku!!!)
Ked dostaneš z up rozhodnutie o vyradení z evidencie (to riadne uschovaj do budúcna) a k tomu potvrdenie pre zdravot.poistovnu a potom z up tiež ked ti príde rodič.príspevok, tak tam zájdi, či zavolaj a vypýtaj si potvrdenie odkedy poberáš rodič.príspevok. S tými papiermi zájdeš na zdravotnú poistovnu a ak sa napr. dieťa narodilo 20.9.2013, tak budeš mať potvrdenie o registrácii v evidencii uchádzačov o zamest. do 19.9. (dovtedy budeš zdr.poistená štátom ako uchádzač o zam.) a potvrdenie z odboru soc.vecí a rodiny, že rodič.príspevok poberáš od 20.9.2013, (tj. od 20.9. budeš už zdr.poistená štátom ako poberatel rodič.príspevku)) ak nebudeš mať žiadne zmeny, tak ked dieťa dovrši 3roky, tak si vybavíš další papier z upsvar dokedy si pboerala RP a vybavíš zdr.poistovnu + zase bude treba nadväzovať, teda bud eviovanie na up alebo budeš už zamestnaná, čo prihlasuje zamestnávael ( aspon takto je to teraz)
@sudabe načo by si PN ukončovala a začala novú? Veď to nemá význam.....veď keď sa ti narodilo už bábätko, tak už máš nárok na rodičovský príspevok a PN ti automaticky zanikne....to ti písla aj zalka. PN ti ukončia aj v nemocnici a odovzdáš na ÚP a začneš poberať RP.... PN nech ti ukončia deň pred narodením bábätka o od narodenia už si uplatníš rodičovský príspevok na ÚP.
@sudabe Hm.. ak nepracuješ a neplatila si si DNP, tak nemáš nárok na MD... len rovno na RP po narodení dieťaťa.
Ak si si platila DNP .. a si na PN tak tá ti zanikla automaticky narodením dieťaťa ... O RP požiadaj na UPSVaR, a tiež aj prídavok na dieťa a pôrodné ...