OČR počas jarných prázdnin

kittie23
17. feb 2020

Dobry den. Som na Ocr ke s dcerou, ktora ma 14 rokov od 13.2.2020 / stvrtka / pravdepodobne tento cely tyzden este tak cca to trva do 21.2.2020. ale su jarne prazniny tento tyzden. Schvali mi to socialka? Dakujem

cairka
17. feb 2020

Podľa mojich info je OČR len pre deti do 10 rokov....

hettinka
17. feb 2020

@cairka to nie je pravda, aj na dospelého si môžeš zobrať OČR (manžela, rodiča)

@kittie23 Ak je chorá a dala ti to lekárka, musia zo uznať.

ivkazba
17. feb 2020

@cairka tak to máš dosť zlé info. OČR môžeš čerpať aj na dospelé dieťa ak to potrebuje, aj na muža či mamu, ak to potrebujú. Tá skratka OČR znamená ošetrovanie člena rodiny, vekom nie je nijak obmedzená.

cairka
17. feb 2020

@hettinka , no spomínali mi to aj známi a mňa sa takisto doktorka pýtala, či potrebujem, že je s tým problém. Ale ak je to blbosť, tak len dobre.

ivkazba
17. feb 2020

@kittie23 uzná ti to, pretože očr sa neberie preto, že dieťa nemôže chodiť do školy, ale preto, že potrebuje starostlivosť

fokuska
17. feb 2020

@cairka Do 10 rokov je to vtedy, ked chces OCR na dieta, ktore nie je chore, ale nema s kym byt - napriklad su chripkove prazdniny.

sissy27
17. feb 2020

@cairka do 10 rokov to platí len na karanténne opatrenie alebo iné situácie, kedy dieťa nie je choré, ale nemôže do školy - napr. štrajk učiteľov, alebo škola zatvorená kvôli karanténe.
@kittie23 nie je dôvod neuznať ti očr kvôli prázdninám.

liaka
17. feb 2020

@cairka do 10 rokov sa da využiť ak sa OČR pyta na chripkove prazdniny... Ináč v inych pripadoch plati neobmedzený vek.

cairka
17. feb 2020

@sissy27 ,
@liaka ,
@fokuska , tak fajn, Mňa sa to ale doktorka pýtala pri chorom dieťati, nie v tých prípadoch čo píšete. Ale ako píšem, ak to je nepravda, tak je len dobre, lebo je to blbosť, ako
keby staršie deti mohli s horúčkou ostať samé doma. Moc som to neriešila, lebo ja OČR nepotrebujem, tak som nezisťovala viac.

deti95060810
17. feb 2020

do 10 rokov bolo kedysi dávno ešte pri mne....ale to je strááášne dávno...

evittam
17. feb 2020

@cairka Ano je to blbosť. Ako ti uz bolo napísané. OCR=ošetrovanie clena rodiny. Do 10rokov je to len v prípade ak skola ci skolka zatvori kvoli chripke, hygiene,....

evallu
17. feb 2020

ja som čerstvo po OCR..... 10 dní platených, na dieťa, rodičov, svokrovcov (nie súrodencov zatiaľ) v prípade mimoriadneho uzavretia školy škôlky (chrípkové a pod prázdniny - nie regulérne jarné letné a tak) iba pre dieťa do 10 rokov (divné ale v zákone) dlhšie ako 10 dní môžeš byť, ale bez výplaty ošetrovného a nie som si istá či všetky odvody platí štát i nadalej (ja mám špecifickú situáciu kedy som na predlženom rodičovskom platenom, takže mne isto áno) ale mám pocit že do veku 6 rokov dieťaťa áno, neviem ako by to bolo pri dlhodobých očr kách (po operáciách a vážnych ochoreniach - pevne dúfam, že takýto rodičia si nemusia ešte doplácať odvody k tomu že žiadny iný príjem nemôžu mať, to by bol morálny hnus)

evittam
18. feb 2020

@evallu Nie neplatís odvody a nikto pocas PN ci OCR.