Dobry vecer, mohli by ste mi prosim poradit? Premyslam cisto teoreticky..ci sa take nieco da.. Momentalne som na RD s dvojrocnym synom, ale inak v TPP.. Manzel pracuje...Doma mam este 5rocneho syna kvoli uzavretej skolke. Od septembra 2020 som planovala sa vratit do prace ak by mladsieho syna vzali do skolky..ako 2.5 rocneho... Kvoli sucasnej situacii a tiez kvoli financiam ma napadlo ci sa da teoreticky nastupit napr k junu 2020 a by som si cerpala hned OCR na 5 rocneho syna.Realne by som do prace nenastupila. Manzel by pracoval a bral rodicak na mladsieho do 3 rokov dietata. Da sa take volaco? Dakujem za odpovede
@alenah31 Podla toho ako sa vyjadruju politici, v polke jula ma byt vrchol a tak pochybujem,ze otvoria skolky este tento sk. rok.. Myslim,ze najskor od septembra. Ale samozrejme to bude zavisiet od korona situacie ci sa vratim do zamestnania alebo nie. A ano,citala som,ze musim aspon aktivovat NP, ze staci 1 den mat dovolenku alebo paragraf a potom nastupit na OCR. Dakujem za odpoved 🙂
@beruskahc pozor! presne ako píše @anesim - v čase kedy by boli školy a škôlky zatvorené na základe rozhodnutia MŠ SR - (prázdniny letné) sa nepredpokladá, že bude očr platená - myslím tá kvôli korone. O tomto sa ešte nejednalo - nikoho totiž nenapadlo ako riešiť túto situáciu - ešte len to bude predmetom jednania kr. štábu.
Podľa mňa, pokiaľ máš nárok na RD tak Ti nebudú platiť očr na druhé dieťa. Budú skúmať, či dieťa chodilo do škôlky a či tam bolo riadne prihlásené (včera som citala) a az potom vyplatia očr
Bože ľudia, to sta fakt takí chamtiví? Sedíš roky doma, osoh z Teba žiadny a obe deti Ti má dotovať štát....teda ostatní pracujúci ľudia? To načo si ich teda robíte, len kvôli príspevkom?
@martinka13 pokiaľ staršie dieťa navštevuje škôlku, ktorá je zatvorená - to zrejme spĺňa inak by sa na toto nepýtala, poberá RP a nastúpi aj do práce - bude mať nárok na platenú očr. Zatiaľ je to takto...bude sa to určite meniť, budú sa sčítavať dávky štátu a ak bude čerpať jedno nebude môcť druhé hoci sa tie dávky netýkajú toho istého dieťaťa - zatiaľ ale môže. Verzií ako to bude pokračovať s tým vyplácaním a podmienky na nárok - tých je viac.
Dufam
Ze ty vypocitavost bde stat kontrolovat a riesit.zdravotnici.predavacky.policajti do roboty nasadzuju zivoty a niekto ma len doma sediet a cakat...ale nie.budu vymyslat alo este viac vycicat stat...bo maju narok...hanbit by ste sa mali
@janinah tiež dúfam...chodím do práce, lebo musím a doma mám deti, s tými sa potom ešte treba učiť + dom a domácnosť ako taká a som na to sama. Nárok na očr by som spĺňala - a čo tým vyriešim? Chápem ak niekto skrátka nemá inú možnosť - ale ak využívam všetko čo sa dá, lebo môžem - neviem kam dospejeme.
@martinka13 Ved to je jasne. Do OCR pises ktoré zariadenie je zatvorene.... Dokonca SP vydala pokyn pre riaditelov škôl a školok ze musia poslat zoznamy deti. Ak to nespravia nebude vyplatená OCR tak len dúfať ze to vie každá riaditeľka.
Podľa mňa sa to dá ako píše @beruskahc .
Ja sama som zvedavá či mám nárok ja, nastúpila som 24.3. do práce, lebo 23.3. mi skončila RD. Ale hneď toho 24.3. som išla aj na OČR, kedže škôlka je zatvorená (navštevujeme ju od 1.3.). Som zvedavá či vôbec soc. poist.niečo vyplatí, lebo som si nebrala 1 deň dovolenku ani som neopracovala 1 deń, proste hneď OČR.
Ak by som nárok nemala, bolo by to hrozne nefér, lebo RD mi skončil a s deťmi doma musím byť.
Dakujem za Vase nazory.. Ano,som na rodicovskej dovolenke, mam dve deti, manzel pracuje..zatial.. Sice u sukromnika a je otazne dokedy bude mat pre neho robotu.. Cca rok a pol poberam len rodicovsky a pridavky, platit musim uver, najomne,stravu..vsetky klasicke vydavky ako bezna domacnost.. A preto ak je pre niekoho chamtivost,ze chcem zabezpecit svoju rodinu,aby sme mali z coho platit ucty,tak ok..je to Vas nazor..ja Vam ho neberiem..
@gemelos takže si do práce vlastne nenastúpila - nemôžeš zároveň nastúpiť do práce a byť ten deň istý aj na očr - buď jedno alebo druhé - podľa všetkého ak si si dala očr nemáš aktívne NP - zavolaj si to SP, zmeň očr od 25.3. a na 24.3. požiadaj zamestnávateľa o dovolenku. To, že je to nefér je vedľajšie - sú podmienky kedy očr platená bude - ak ich splníš nech sa páči - očr je tvoja.
@beruskahc toto sa netýka len teba -je to plošný problém, preto idú upraviť podmienky nároku na koronárnu očr. O vás doma pracuje aspoň manžel - je 50% domácností kde jeden rodič je už nezamestnaný a druhý na RD. Na toto poukazujú odborníci . aby mal štát hlavne pre tých, ktorí sú skutočne na ten štát a jeho pomoc odkázaní.
@gemelos ak ťa prihlásili dva dni pred nástupom tak tie dva dni ťa MUSIA evidovať ako v práci - či už za aktívne odrobený čas resp. ti museli dať dovolenku - to je iné. Ak to tam nemáš - hoci ťa prihlásili máš aj v práci neplatené voľno - žiadne aktívne NP. A zákon o soc. poistení sa v tejto situácii nemenil - stále platí rovnaký.
@alenah31 - nie zle som sa vyjadrila...v sobotu ma elektronicky prihlásili do soc. poistovne, že od 24.3. som u nich zamestnanec. A ja som potom 24.3. poslala do soc. poist., že som od vtedy na OČR. Ale ked moja OČR prišla tak oni ma tam už videli ako "zamestnanca".. aj ked odvádzané za mna nebolo nič. Čiže nemocenské mi vzniklo..ale nie je aktívne. Či zle hovorím?
@gemelos my sme s týmto problémom oslovovali SP - u nás sa kvôli tomuto "aktívne" vrátilo do zamestnania pár zamestnancov. Vedenie súhlasilo - hoci nemali mesiac vopred oznámený nástup ako to avizuje ZP, firmu to vlastne nestojí nič. Na deň nástupu majú RD - druhý deň už majú očr. Tiež som nevedela 100% percentne, držíme sa toho čo povedali - @evittam máš iné info?
@gemelos nie opravná - prvú si asi poslala s neuvedeným dátumom dokedy budeš očr - tak ju ukončí k tomu istému dátumu a podaj druhú od 24.3. Ale ešte počkaj čo odpíše evittam, ja som fakt zvedavá. Viem, že týmto spôsobom je to v poriadku - ale ísť bez aktívneho nástupu v rovnaký deň aj na očr - som v pomykove teraz.
@alenah31 24.3. do 30.3. som uviedla...do vtedy bola pôvodne karanténa.., vtedy ešte neplatilo do neurčita. A potom som 31.3. podala znova a do neurčita.. A to či mi to uznali zistím asi až podla toho, či mi v polovici apríla soc. poist. niečo vyplatí však? Ak by nie, tak pošlem ukončenie k 31.3. a od 1.4. pôjde na OČR muž.. čo už.
ahojte, premyslam co pisete, ci sa neskusim vratit do zamestnania a tiez cerpat OCR. Povodne som planovala, ze ukoncim prac. pomer ku dnu skoncenia RD (dieta bude mat 3r v auguste) a tym, ze si vycerpam 1 den dovolenky, mala by som maximalnu podporu v nezamestnanosti. Ale kebyze teraz nastupim a rovno idem na OCR a ukoncenie prac.pomeru by som so zamestnavatelom riesila az potom, napr. v juni keby uz OCR neplatila (ved skolky nie su cez prazdniny otvorene), tak potom by sa mi ratala podpora len z toho 55% zakladu a nie celej mzdy ako som mala pred nastupom na RD, ze? Zamestnavatel mi neodpisal na otazku, ci neuvazuju o prepustani z nadbytocnosti, zrejme mi nebudu ochotni davat odstupne, musela by som sa s nimi len dohodnut na ukonceni prac. pomeru dohodou. Dakujem za odpoved 🙂
vlastne nasla som toto - Ak počas čerpania rodičovskej dovolenky matka pracovala, a teda jej vzniklo poistenie v nezamestnanosti z iného právneho vzťahu, výška dávky v nezamestnanosti sa určí z tohto príjmu.
Ak ale bude takto určená dávka v nezamestnanosti nižšia ako pri určení z príjmu dosahovaného pred nástupom na rodičovskú dovolenku, Sociálna poisťovňa prizná a bude vyplácať tú dávku, ktorá bude vyššia, a teda pre poistenca výhodnejšia.
@shmoulinka1 OCR nema nic spoločné s vyskou podpory. Je to nezdaniteľny prijem a neodvádzaju sa odvody.
@evittam aha, cize ak by som po cerpani 1 dna dovolenky a následnej OCR isla na urad prace, podporu mi budu ratat zo mzdy pred nastupom na RD? dakujem
@beruskahc musíš nastúpiť reálne do práce - či už si vezmeš na ten čas dovolenku alebo ho odrobíš je jedno - aby si mala nárok na očr musíš aktivovať NP. Okrem toho v júni ešte bude karanténa? Ja to neviem - ty hej? Však to urob teraz len pozor - nástup do práce musíš písomne oznámiť aspoň 1 mesiac dopredu - viď ZP.