Ahojte, prosím o radu nejaké dámy, ktoré sa v týchto veciach vyznajú. Myslím, že odpoveď viem, no potrebujem sa na 100% utvrdiť, že mám správne informácie a tým pádom neurobím nejakú banálnu chybu (čo je pri našich úradoch a ich predpisoch veľmi jednoduché 🙂 )
Som tehotná (20tt), otehotnela som počas výpovednej lehoty (ukončenie PP 30.09.2019, nástup na MD 16.04.2020), tj som v ochrannej lehote a nárok nárok na materské mám (a nerada by som si ho nejako ohrozila - k tomu smerujú moje otázky).
Od 03.10.2019 som PN, tj na ÚP som sa po ukončení PP neevidovala. Zajtra by som sa rada dohodla s mojou gyn na ukončení PN, nakoľko problémy, pre ktoré som bola PN sa ustálili. Dôvodom je i to, žeby som si rada vyčerpala prvé tri mesiace podpory a potom požiadala o vyplatenie 50% zvyšnej sumy jednorázovo (o čerpaní podpory po materskej neuvažujem, mala som "na papieri" minimálku, čiže sa mi viac oplatí prejsť plynulo na rodičák). Moja otázka znie - nie je možné týmto prechodom z PN na ÚP nejako ohroziť nárok na materskú? Musím nejakým oficiálnym spôsobom nahlásiť ÚP a SP, že som tehotná?
Je niečo načo si dať pozor?
Vopred veľmi pekne ďakujem za rady 🙂
@fokuska Ďakujem. Viem ako to myslíš. Myslím to skôr prakticky - vyhnem sa tak kope behačiek a papierovačiek a na tú minimálku som poukázala preto, lebo moja podpora bude činiť cca 250€/mesiac. Keby išlo o nejaké veľké peniaze, tak by sme zvážili i možnosť, ktorú spomínaš (viem o nej).
Len pre zaujímavosť, ako to funguje u muža v práci, keď pracuje na TPP a určite by prácu kvôli materskej dávke nemenil (má 11 rokov stabilné miesto)?
Našla som toto: "Ak je otec zamestnancom a chce počas poberania materského pracovať, platí, že nesmie mať príjem z toho zamestnania, z ktorého si uplatnil nárok na materské."
@mima172 to pises o materskej. Ale staci, ked RP prehlasis na muza.
Budete mat jeho plat, podporu a aj RP
@fokuska
@veronikaszabova
Och baby, moja chyba. Točím o materskej a pritom aj fokuska písala RP.
Oki, rozumiem.
Čo sa týka prehlásenia RP na manžela, tam je v poriadku ak naďalej pracuje u toho istého zamestnávateľa na tú istú PZ?
A čo sa týka môjho nároku na zvýšený RP (370€), tak neprídem oň ak sa po materskej na obdobie kým vyčerpám podporu zaevidujem na ÚP?
@mima172
Pri RP moze normalne pracovat.
O zvyseny RP neprides
@veronikaszabova Ďakujem Ti veľmi pekne 🙂 Preberiem to doma s manželom, túto možnosť som si vôbec neuvedomovala...
@mima172 Presne ako pise @veronikaszabova
A ano poplietla si matersku a RP, zbytocne by si sa ukratila ;) aj to obmedzenie pri muzov plati pri MD, RP moze pokojne poberat popri praci.
Ahojte, chcem sa opýtať. Pracovný pomer mi skončil 22.12.2019..od 23.12 som na PN a dnes som zistila ze som tehotná.. Akurát dnes mám ísť na kontrolu k Dr. A pravdepodobne aj ukončiť pnku.. Ale to ze som tehotná tak sa chcem spýtať, ako je to s tou ochrannou lehotou pre tehotné? Vzťahuje sa to v tomto prípade aj na mňa?
@ema5555 kedy si mala poslednu menstruaciu?
@ema5555 pri ochrannej lehote je potrebne do 8 mesiacov od skoncenia PP nastupit na MD.
@veronikaszabova 27.novembra som mala poslednú ms
@mima172 ďakujem za odpoveď 🙂
Momentálne som v takej situácii ako som písala vyššie.. 22.12. Mi skončil PP, od 23.12 do 15.1. Som bola na PN. (počas tejto pnky som zistila ze som tehotná) a od 16.1. Som teda registrovaná na úrade práce. Ako je to v prípade tých 8 mesiacov? Mam nárok momentálne na PN koli tehotenstvu?
Hľadám si prácu, ale koli tehotenstvu to teraz nieje také ľahké. Býva mi zle, cítim sa slabá, mam nízky tlak a ledva vladzem. Preto by som chcela vedieť ci mam nárok ísť na PN v tejto situácii. Ďakujem za odpoveď
@ema5555 Nenazvala by som to "nárokom na PN kvôli tehotenstvu", no ak Vám býva zle a poviete to svojmu gyn, tak by Vás na PN vypísať mohol. Ja som po potrate a v začiatkoch tohto tehotenstva som mala hematomy + silné nevolnosti spojené s chudnutím a to moja gyn považovala za dostatocny dôvod na PNku.
Každopádne, keďže ste na ÚP, nezaziadate si radšej o podporu? Ako je to s priznaním PNky pokiaľ ste od ukončenia PP už skoro mesiac, žiaľ, neviem. Ja som nastúpila na PN v lehote do 7 dni od ukončenia PP. Na Vašom mieste by som zatelefonovala na SP a spýtala sa na PN v ochrannej lehote tehotnej.
@mima172 Ano, mozes byt evidovane na UP a vycerpat si podporu.
Nedava mi zmyel tvoj argument, ze neuvazujes o cerpani podpory po materskej lebo si mala minimalku a oplati sa ti viac prejst na rodicak.
Mozes ostat PN do nastupu na matersku. Cize budes dostavas nadalej vyplacanu PNku. Po uplynuti materskej napis RP na otca dietata a ty si vyber podporu. Po vybrati plnej sumy podpory si mozes RP prehlasit zas na seba.
Vychadza ti to vyhodnejsie co sa tyka financii.
Co sa tyka "volnosti", tak ano, ked ukoncis PN, tak nebudes obmedzene liecebnym rezimo a vychadzkami.