Obdobie medzi ukončením živnosti a materskou dovolenkou

mirkamurka
3. dec 2015

Dobrý deň, prosím súrne o radu.
Som v siedmom mesiaci tehotenstva, pozastavila som si živnosť k 31.12.2015. Na materskú môžem nastúpiť 2.2.2016. Na obdobie medzi tým musím byť niekde evidovaná?? (úrad práce). Bojím sa, že mi nevyplatia materskú dovolenku a, že budem mať v budúcnosti problém napr. s dôchodkom za to obdobie od 31.12.2015 do 2.2.2016.
Sociálne poistenie si platím 3 roky ale neplatila som si poistenie v nezamestnanosti, takže viem, že žiadnu podporu nedostanem.

Ďakujem

havana_frost
4. dec 2015

@mirkamurka Teoreticky nemusíš byť nikde "evidovaná" a nemáš žiadnu povinnosť, okrem platenia zdravotného poistenia. To budeš platiť buď osobne ty ako dobrovoľne nezamestnaná (ak sa nikde neprihlásiš), alebo sa eviduješ na úrade práce (ako uchádzač o zamestnanie) a bude za teba platiť štát, alebo sa "hodíš na PN" a bude tiež za teba platiť štát. Ak budeš PN - tak začneš v ochrannej lehote po ukončení nemocenského poistenia (ukončenie 31.12.2015) a budeš až do materskej poberať nemocenskú dávku. Ak máš nárok na materské, tak máš nárok aj na marodku.
2.2.2016 je 6 tt pred termínom? Keďže budeš žiadať materské v ochrannej lehote, mala by si nastúpiť 6 tt pred.
Ja by som to na tvojom mieste riešila PNkou, ak sa len trošku dá. Ak sa rozhodneš pre úrad práce alebo budeš platiť sama, môžeš žiadať o materské 8 tt pred termínom (samozrejme o tie 2 týždne menej budeš potom dostávať po narodení dieťaťa, v súčte budeš dostávať materské 34 tt).

mirkamurka
autor
4. dec 2015

@havana_frost dakujem za odpoved.len na urade prace mi povedali,ze urad prace za mna nebude platit nic,ze zdravotne si musim doplatit sama...tak asi lepsia ta pn

dena1973
4. dec 2015

@mirkamurka suhlas @havaha_frost
Ja by som to tiez riesila PN- kou az do nastupu na materske. Nastup na materske v ochrannej lehote musi byt presne 6 tyz. pred pravdepodobnym porodom.
Po ukonceni PN a materskeho si vypytaj z SP potvrdenie pre zdravotnu poistovnu, aby si im tuto dobu mohla zdokladovat. Treba to dorucit na ZP, aby ta potom nenahanali ...

havana_frost
7. dec 2015

@mirkamurka To je zaujímavé, a prečo by za teba neplatil štát zdravotné? Však uchádzač o zamestnanie ako každý druhý. Hádam ťa nechceli diskriminovať preto že si tehotná?!

mirkamurka
autor
8. dec 2015

@havana_frost to mi povedali na úrade☹

evittam
8. dec 2015

@mirkamurka Súhlasím s kočkami čo napísali vyššie. A to, že ti to povedala nejaká "tetuška" na UPSVaR neznamená, že je to pravda....Nakoľko bohužiaľ väčšinou tam niektoré vôbec nevedia o čom hovoria a vedia toho ešte omnoho menej ako ty 😉 .

mirkamurka
autor
11. jan 2016

@evittam dakujem