Obdobie medzi skončením jednej rodičovskej a začiatkom druhej

alena1808
28. okt 2014

V novembri mi konci rodicovska dovolenka so synom (3roky), kedze nemam narok na matersku, tak dalsia rodicovska mi zacne v januari, kedy ocakavam dalsie babo. Ako ste riesili obdobie medzi koncom jednej rodicovskej dovce a zaciatkom druhej (moj pripad 2.5mesiaca). Boli ste sa nahlasit na urad prace, alebo ste to riesili PN? ja moc nechcem ist na urad prace, je pre mna lepsie dat sa vypisat na PN? bude to mat nejaky vyznam? alebo tak ci tak budem musiet ist na UP? dakujem za info.

stefka33
28. okt 2014

@alena1808 Neplatená rodičovská.

alena1808
autor
28. okt 2014

@stefka33 na akom principe to funguje? Nemusim sa teda hlasit na UP? a mozem byt na neplatenej rodicovskej, aj ked maly chodi do skolky?

bonaqa2013
28. okt 2014

ja by som asi volila PN

stefka33
28. okt 2014

@alena1808 Za predpokladu, že si nezamestnaná stačí ak pôjdeš na zdravotnú poisťovňu podpísať jedno tlačivo. To ti tam vydajú na požiadanie, len povieš že chceš byť doma s dieťaťom do 6 rokov. Baby čo majú teraz malé detičky vraveli, že je to treba nahlásiť aj na UPSVAR - niečo ako oznamovacia povinnosť. Ja som na tom bola už pred pár rokmi, tak neviem naisto lebo vtedy sa nič nenahlasovalo. Najprv si zájdi na zdravotnú poisťovňu každopádne. Ak si v pracovnom pomere, tak musíš svoj zámer oznámiť zamestnávateľovi. S tou škôlkou si nie som istá, len sa mi zdá že na 4 hodiny môžeš.

gapa
29. okt 2014

@alena1808 ak si nezamestnaná bez nemocenského poistenia, tak ti pn nepomôže, je to to isté akoby si nebola pn, len sa na up nemôžeš zaregistrovať počas pn.
Ak by dieťa chodilo do škôlky max. na 4hod denne, tak môžeš byť zdravotne poistená štátom ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov, ak chodí na viac hodín, tak len cez úrad práce.
Ak ti trvá prac.pomer, tak to je trochu inak, ale ak píšeš, že nemáš nárok na materské, tak to nie je tvoj prípad.
- na UP treba nahlásiť, kto sa o dieťa stará.

wenka25
30. okt 2014

baby @gapa , @stefka33 neviete mi poradit ?mam ten isty problem ako @alena1808 akurát ze mne tam lieta par dni...moja mala bude mat 3 roky 25.3.2015 a ja mam nastupit na matersku s druhym baby az 5.4.2014,zamestnana som len mi povedali ze musim ist plynulo z rodicaku na matersku lebo potom sa mi bude materska ratat z prijmu za minuly rok co bol len rodicak ☹

gapa
30. okt 2014

@wenka25 nemajú pravdu. V tvojom prípade (ukončenie RD a nástup na md je ten istý kalendárny rok) je tvoje rozhodujúce obdobie aj tak rok predchádzajúci a tam máš len obdobie RD a kedže nemáš vym.základ z dôvodu čerpania RD, tak sa berie pravdepodobný vym.základ, z ktorého by sa platilo nemocenské poistenie za mesiac nástupu na md, teda jeho tridsatina sa berie ako vym.základ a ktorý ti mzdárka potvrdí pre soc.poistovnu. Ale dá sa ísť na pn (ak si zamestnaná, nie je problém) alebo ak si chcela nastúpiť na md 6týž. pred termínom, tak si daj nástup na md 8týž. pred termínom, aby to bolo počas Rd.
Ak by si čerpala riadnu dovolenku pred nástupom na MD, tak nezabudni na odhlášku do soc.poistovne ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov.

wenka25
30. okt 2014

@gapa ja som si tiez myslela ze to je sprostost,dakujem velmi pekne za radu....si ma potesila 🙂

gapa
30. okt 2014

@wenka25 ešte prízvukujem, že podstsatné je to, že v predchádzajúcom roku máš LEN A LEN RODIč.DOVOLENKU, prípadne MD (to ak maminka otehotnie velmi rýchlo po pôrode), tj. NIE pn, očr, teda dalšie dni bez vym.základu. a tiež, že ide o dlhodobý prac.pomer, ktorý vznikol aspon 1.1. rok predchádzajúci roku nástupu na md alebo skôr.