Ahojte, vopred sa ospravedlňujem, no som prvorodička a nemám šajnu na aké príspevky sa podávajú žiadosti pred, alebo po pôrode. Na stránke sociálnej poisťovne som videla:
Príspevok pri narodení dieťaťa,
Prídavok na dieťa,
Rodičovský príspevok,
Príplatok k prídavku na dieťa.
Príspevok na starostlivosť o dieťa.
Budem rada, keď mi to vysvetlíte, nie, že niečo zabudnem podať, poprípade podám nejakú blbosť, na čo nárok nemám 🤦♀️Ďakujem.
Ešte by som sa informovala ohľadom príplatku k prídavku na dieťa, priateľ je momentálne dobrovoľne nezamestnaný, no platí si odvody.Považuje sa to za splnenú podmienku- nevykonávanie zárobkovej činnosti oprávnenou osobou a ďalšou fyzickou osobou? Ďakujem
Dávku môže uplatniť rodič alebo opatrovnik dieťaťa určený súdom ak je starobným dôchodcom, predčasným starobným dôchodcom alebo ťažko zdravotne postihnutý a zároveň nepoberá žiadny iný príjem okrem dôchodku (nepracuje, nepodniká..)
@veronikaszabova aj keď sa nedá na dieťa uplatniť po pôrode daňový bonus? Keďže priateľ nemá zamestnanie a nie je zárobkovo činná osoba.
@veronikaszabova áno, chápem, čiže ak nie je dôchodca/ invalidný dôchodca, tak nemá splnené podmienky. Ďakujem.Myslela som si, že to platí aj keď partner nie je zamestnaný, čiže nemá nárok na daňový bonus.
Narok mas na
Tehotenske - ak splnas podmienky
Matersku - ak splnas podmienky
Prispevok pri narodeni dietata (jednorazovo)
Rodinne pridavky (mesacne)
Neskor RP (vyska podla toho, ci budes poberat MP)
Nakolko otec dietata nepracuje, na DB narok nemate.
https://www.modrykonik.sk/peniaze-a-urady/co-vybavit-po-narodeni-dietata/