Prosím o radu. Malá má 20 mesiacov a som na RD. Pracovná zmluva mi u predošlého zamestnávateľa skončila počas materskej dovolenky (máj 2014). Poberám rodičovský príspevok. Od januára 2016 nastupujem na TPP u nového zamestnávateľa. Aké mám oznamovacie povinnosti voči úradom ak som na RD a nastupujem do novej práce? Malú chcem dať do súkromnej škôlky a poberať ten príspevok vo výške 280 eur na jasle pre deti do 3 rokov.
Ďakujem za všetky rady 🙂
@dominikaba
@vladinka
jednoznačne na soc.poistovni treba odhlášku, lebo nemôže trvať dôch.poistenie zamestnanca súbežne s dôch.poistením štátu. Zdravotné poistenie si si nahlásila pri ukončení pp, treba odhlášku až po ukončení poberania rodič.príspevku, teda chvílu budeš v zdr.postovni súbežne poistená ako zamestnanec aj štátom. Po ukončení poberania RP treba na upsvar nahlásiť kto sa o dieťa stará.
@gapa dakujem
@gapa @dominikaba socialnu poistovnu a aj zdravotna poistovna budu oboznameni o zmene platenia poistneho zamestnavatelom. Cize ked zamestnavatel nahlasi do zdravotnej poistovne, ze zacina platit za zamestnanca, tak isto aj do soc.poistovne, tak obidve institucie to zoberu na vedomie a prestanu platit zo statneho fondu. Mamicka sa teda nemusi odhlasovat sama.
@adelakk nie je to tak, ako píšeš. Bohužial to tak nefunguje. Zdravotné poistenie môže trvať súbežne, aj štátom aj zamestnávatelom naraz. A podla vyjadernia úradov má nahlasovať zmenu poberania RP sama mamička (aj ked to robí zväčša mzdárka v prac.pomere, v ktorom čerpá rod.dovolenku, no nemá povinnosť to nahlásiť). A to sociálne má tiež povinnosť mamička nahlásiť (niektorým mamičkám aj 3roky po ukončení RD prišli výzvy, aby podali odhlášku).
ja som nastupovala späť do práce, keď mal môj syn 18 mes., rodičovský príspevok som poberala aj naďalej, ale nepamätám sa, že by som to niekomu oznamovala :( skús sa informovať na UPSVR...asi som ti veľmi nepomohla :(