Ahojte,
Rada by som sa opýtala aké mám možnosti v takejto situácii
Po rodičovskej dovolenke som dostala výpoveď z dôvodu, rušenia pracovného miesta, dostala odstupné a bola na úrade práce. Avšak som otehotnela - počas prvých mesiacov na UP. Aký je postup Prosím ? Kto vypĺňa žiadosť o materské? Mám vôbec nárok ? NP je obnovené,na jeden deň osm nastúpila do práce ako na dovolenku . . ďakujem.
@bale1rinka nemáš pravdu.
@autorka predpokladám, že po skončení RD si "odpracovala" jeden prac. deň a až následne ukončila PP kvôli aktivovaniu poistení je tak? V tom prípade ak si otehotnela do 180 dní od skončenia tohto PP vzniká ti nárok na materské a taktiež aj na tehotenské od ukončeného 13tt - otehotnela si v OL. Taktiež pokiaľ by si ochorela resp. bola na rizkovom tehu - vzniká ti nárok na nemocenské pri PN keďže tu majú tehotné OL 8 mesiacov od ukončenia PP. VZ pre materské bude počítaný z posledného aktívneho NP.
@bale1rinka v tomto podľa mna nemáš pravdu, tam je ochranná lehota po skončení prác.pomeru, myslim že pol roka po, ak otehotnie, má nárok na všetko..
@alenah31 ďakujem pekne. O tej OL si musím naštudovať ešte . Pozriem si to
@alenah31 a teda žiadosť o materské si vyplnam sama? Lebo predtým sa tam písal príjem a podobne..
Výsledná výška materskej sa bude rátať z akej mzdy ? Ďakujem,veľmi mi to pomôže
v žiadosti o materské ty vypíšeš časť A a potom si vypíšeš na druhej strane vyhlásenie poistenca a info o učte. Pri info o zamestnávateľovi uvedieš posledného. V časti D kde to potvrdzuje zamestnávateľ to vypisovať nemusíš ak ide o materské z OL. SP si to nájde v systéme - rovnako aj príjmy, z ktorého sa bude materské počítať.
Čo sa výšky materskej týka - rozhodujúce obdobie pre výpočet materskej v ochrannej lehote sa skúma k poslednému dňu trvania nemocenského poistenia.
@alenah31 ahoj vidím že sa vyznať prosím vedela by si poradiť aj mne?chcela by som poprosiť o radu resp. Či má niekto podobný prípad. Dňa 14.5. 2024 mám nastúpit do práce čerpaním dovolenky 20 dní. A následne som mala ísť na neplatené voľno do augusta z dôvodu nástupu dieťaťa do škôlky. Zistila som, že som tehotná a nástup na materskú by som mala mať koncom septembra. Mala som veľmi dobrú materskú pri prvom dieťati. Ale teraz po nástupe do práce nebudem mať taký plat,nakoľko to boli odmeny za výkon a to sa mi za tie dva mesiace nepodarí. Viete mi prosím poradiť ako by som zase mohla mať tú materskú. Z roku 2021 ? Zamestnávateľ ešte o tehotenstve nevie. Mala by som takú dobrú materskú keby si dala predĺžiť rodičovsku dovolenku/ samozrejme nič nebudem dostávať od statu/ malý bude mať v máji 3 roky ? Dakujem
@mimi852021 Vám reálne RD končí v máji. Druhé dieťa by sa narodilo po dovŕšení troch rokov veku prvého dieťaťa . Medzitým nastupujete do práce - pretože PP trvá a vlastne "musíte" - nástupom a čerpaním dovolenky sa Vám obnovujú poistenia a taktiež budete mať nový VZ pre materské. Pokiaľ bude nižšia mzda = nižšie materské. Nič z roku 2021 sa Vám nebude "počítať".
@alenah31 ďakujem a keby som s dala na neplatené voľno alebo rodicak neplateny? Či to by som nemala nárok na materskú vôbec?
@mimi852021 o nepl. voľno musíte v práci požiadať - zamestnávateľ musí s nepl. voľnom súhlasiť. Pokiaľ ho odsúhlasí - v práci budete mať nepl. voľno (nebudete teda ani čerpať dovolenku) a v tom čase nepl. voľna sa pôjdete evidovať na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" - aby ste si nemuseli platiť zdr. poistenie sama, dieťa smie do škôlky max. na 4 hod/denne. PP bude trvať, no v potrebnom období nebude VZ - určí sa pravdepodobný VZ a ten môže byť ešte nižší ako keby ste tú dovolenku čerpali a na nepl. voľno šli až potom. Ja neviem načo sú tieto špekulácie dobré.
@alenah31 ďakujem ide o to že mne zamestnávateľ musí preplatiť testy v NBS zabezpečiť auto na prácu školenia po 3 rokoch atd. Inak nemôžem robiť to čo robim. Testy robím každé 4 roky. A zrušili mi aj pobočku v meste a musela by som denne cestovať 250km do práce a späť. Nechcem aby ani zamestnávateľ mal so mnou výdavky.ale ďakujem
@mimi852021 nastúp do práce - to budeš tú čerpať dovolenku. Oznám mu písomne tehotenstvo - bude ťa chrániť zákon. Požiadaj o pôvodné podmienky - pokiaľ ich nevie poskytnúť a nemá ťa kde preradiť - je povinný ťa po skončení čerpania dovolenky nechať doma s náhradou mzdy. Ak bude robiť caviky - po ukončení čerpania dovolenky odporúčam dohodnúť sa s Dr. a nechať sa vypísať na PN - ale nič z toho ti materské nenavýši.
@alenah31 ďakujem za radu pekný den
ahojte Chcem sa tu votriet 11.11.2023 sme dohodou ukoncili pracovny pomer Cerpala som 2 dni dovolenky a zbytok mi bol preplateny Dovtedy som bola na rodicovskej dovolenke Teraz poberam davku v nezamestnanosti Zaroven som zistila ze som v prvom mesiaci tehotenstva Termin porodu vychadza cca november Budem prosim mat narok na matetsku a tehotensku davku? spadam este do ochrannej lehoty alebo uz nie? dakujem krasne Dobrovolne som si neplatila nemocenske Zvazujem ci este siham platit aby som dostala matersku Dakujem
počas toho ako si sa zaevidovala na úrad práce si si platila nemocenské do sociálnej poisťovne?
lebo štát ťa eviduje a "platí ti" len zdravotné poistenie
na to, aby si mala materské a žiadaš ho TY, musíš mať pred predpokladaným termínom pôrodu aktívne nemocenské 270dní..