Normálna rada k nároku na materskú

adrianarelo
20. okt 2021

Pekný deň prajem, po prečítaní strašne veľa diskusií aj po tom čo som bola priamo na sociálnej sa opýtať, by som potrebovala aj tak poradiť.

Moja situácia je, že mi chýbajú dni do nároku na materskú. (mám to zrátené) Posledný pracovný pomer v ktorom som mám na dobu určitú a to do konca októbra, čiže ostanem v ochrannej lehote ale doposiaľ brigádu alebo inú pracu sa mi nepodarilo zohnať. (Mám aj dosť zdravotné ťažkosti, budem rada ak ostanem doma). V marci mám termín pôrodu.

Moja otázka znie, či ak sa stanem dobrovoľne poistenou napríklad na 2 mesiace, na tie dni ktoré mi proste chýbajú, či mi to bude platiť. Na socialnom mi povedali, že by to malo byt v pohode, že mi nárok vznikne ale celkovo rozhovor s pani na socialnom bol velmi tažký tvárila sa akoby mi to nemohla povedať alebo že je to ich tajomstvo ako to rátajú :D....

Niekde som čítala, že musíte byť nepretržite dobrovoľne poistená 26 týždnov do materskej, čo mi ani za pána nevychádza. Chcem len vedieť či si nebudem zbytočne 2 mesiace platiť poistenie, keď mi nárok na materskú nevznikne.

Aby sme sa rozumeli, je mi jedno aká suma mi vychádza na materské, ide mi hlavne o to aby som potom patrila do vyššej skupiny ktorá poberá vyšší rodičovský príspevok.

(Nárok na tehotenské mi vznikol, práve mi to blbo vychádza len na materské, lebo som kvôli korone rok bola doma)

Ďakujem naozaj za každú OVERENÚ radu.

ivkazba
20. okt 2021

@adrianarelo určite bude vedieť @zalka a @lucka_ke budú to vedieť ako odborníčky

lucka_ke
20. okt 2021

najskôr sa opýtam - odkedy si mala pracovný pomer/y alebo brigády? ide o dobu 2 roky pred pôrodom, tie sú dôležité

aneta129
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adrianarelo
autor
20. okt 2021

@lucka_ke mám 220 dní nemocenského z pracovných pomerov presne pred pôrodom za posledné 2 roky
Viem, že sa ráta 2 roky dozadu. Mne ide len o to čo mám robiť s tými 50 dňami....(nevedela som, že otehotniem, prácu mám len sezónnu do konca októbra)
Prečítala som si tu mnoho diskusii a naozaj neviem či si zoženiem brigádu na tie dni a ako píšem nemám ľahké tehotenstvo budem aj rada ak ostanem doma.

aneta129
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
20. okt 2021

@aneta129 ale tvoja kamoška bola PN počas trvania pracovného pomeru. To sa počíta. Tu bude autorka nezamestnaná. Takže byť na PN počas nezamestnanosti jej nič neprinesie.

ivkazba
20. okt 2021

@aneta129 vážne? Mein Gott tieto rady. Ona musí mať 270 dní poistenia. Chýba jej 50 dní. Nestačí že bude v ochrannej lehote.

adrianarelo
autor
20. okt 2021

@ivkazba presne tieto rady................ Mne je uplne jasné, že 270 pred pôrodom......

aneta129
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucka_ke
20. okt 2021

môžeš sa prihlásiť aj na dobrovoľné nemocenské a tie dni si doplatíš, ešte to v pohode stihneš

ivkazba
20. okt 2021

@aneta129 nie nie nie, dni z ochrannej lehoty sa jej do 270 dní poistenia nepočítajú. Prosím ťa fakt nepíš haluze. Ak by si autorka otázky tvoju radu zobrala k srdcu a nič neriešila, oberieš ju o možnosť získať materské. Fakt nerozumiem tomu dávať zlé rady, ktorým môžeš doslova obrať ju o MP a potom o vyšší RP. Lebo kolegyňa to nejak mala. Určite to nemala kolegyňa tak, že sa jej do poistenia počítali dni, kedy bola nezamestnaná.

aneta129
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adrianarelo
autor
20. okt 2021

@aneta129 Prosím Vás pani Anetka.... píšem, že som bola doma (na úrade práce) kvôli situácii aká je na celom svete.
Prosím, nepíšte ostatným ktorí nemajú naštudované veci, by Vám normálne uverili, že sa Vám toto ráta. Držte sa prosím bodov ktoré tu píšem.

ivkazba
20. okt 2021

@aneta129 píše, že za posledné 2 roky nemá 270 dni poistenia. Že je na MK od 2014 s tým preboha nemá nič spoločné. Tak nerieš, čo by bolo keby. Napísala jasnú otázku a ty si jej dala zlú odpoveď.

aneta129
20. okt 2021

@adrianarelo od marca 2020 do marca 2022 musíš mat tie 270 dní

ivkazba
20. okt 2021

@aneta129 teraz môže mať 270 dní, lenže ona bude teraz nejaký čas nezamestnaná. A 270 musí mať splnených nie teraz, ale k termínu pôrodu. Takže je jedno, koľko dní má teraz. Podstatné je, koľko dní bude mať k TP a tam jej 50 dní chýba. Prečo si furt melieš svoje?

adrianarelo
autor
20. okt 2021

@aneta129 Prosím, nepíšte tu hlúposti, čakám na NORMÁLNE OVERENÉ rady ako hore píšem................. Proste ich nemám, bola som NEZAMESTNANÁ !! Pracujem v cestovnom ruchu preboha. (viem si spočítať dni nemocenského)

elizita
20. okt 2021

@adrianarelo tych 26tyzdnov suvisi s dnp ak chces z neho matersku.. to neries... doplat si minumum dnp kolko dni ti chyba od novembra a potom chod pn a odtial rovno na matersku.. nikdy nevies kedy sa ti moze zist nemocenske poistenie..

adrianarelo
autor
20. okt 2021

@elizita Ďakujem pekne, asi presne túto odpoveď som len chcela.

elizita
20. okt 2021

@adrianarelo este ma napadlo,zvaz este ze si zaplatis cely balik aj s poistenim v nezamestnanosti ak mas daco odplatene a po MD si mozes vycerpat aj nezamestnanecke..

draik
20. okt 2021

@adrianarelo
Ak ste mali čo i len trochu vyšší plat, zvážil by som zamestnať sa na dohodu pred odchodom na MD, hoc aj s malým pravidelným príjmom, tak, aby ste mali splnených 270 dní NP. Z DNP budete materské z minima, rovnako tak dávku v PN. Ak by dohoda trvalá menej ako 90 dní, materské by sa počítalo z príjmu v roku 2021 u doterajšieho zamestnávateľa, u ktorého nepochybne máte 90 dní NP bez PN, OČR a spol.
Ešte existuje možnosť špekulatívneho zamestnania s cieľom dosiahnuť vysoké materské, čo sa stáva hitom.

elizita
20. okt 2021

@draik pokial nebude mat DNP 26tyzdnov tak sa jej bude pocitat priemer na matersku, nielen DNP

draik
20. okt 2021

@elizita
Tak to sa mýlite.