Nízka materská

berry266
23. nov 2018

Ahojte. Chcem sa poradiť keďže vobec neviem ako by som mala postupovať a ani neviem či tu takáto téma už bola.
Zatiaľ som pn, od 5.1 mám nástup na MD. pracujem na 1/2 úväzok to znamená aj nízke odvody... predbežne som si vypocitala materskú cca 180€. Čo je samozrejme málo. Chcem sa,len dopredu poradiť ako.postupovat a či sa to dá nejakým spôsobom dorovnat aspon do výšky rodičovského príspevku ktory budem poberať potom.. Dakujem za pomoc 🙂 aby som nemusela obehnúť celú galaxiu....

sa dakujem

9lf9
23. nov 2018

@berry266 ano s rozhodnutim po narodeni na upsvar a podat ziadost o rp a budu doplacat rozdiel

evittam
23. nov 2018

@berry266 Tak ako pise
@9lf9
Po narodení dieťaťa poziadat UPSVaR o dorovnanie do výšky RP

berry266
autor
23. nov 2018

Super dakujem pekne 🙂

trnava91701
27. sep 2019

@evittam ako sa ziada dorovnanie? Je na to nejake tlačivo?

berry266
autor
27. sep 2019

@trnava91701 treba ísť na upsvar tam poviete co potrebujete, dolozite potvrdenie o tom ze poberate materskú. Toto vám vydajú na sociálnej poisťovni, po tom ako dostanete prvú materskú. Na upsvar vám dajú tlačivo také isté ako keď sa ziada rodicovsky prispevok, to si vyplníte, doložite to potvrdenie zo soc. Poist. Kazdy mesiac dostanete do rovnanie do materskej. Potom ako dostanete poslednu materskú budete dostavat plný rodičák, ale uz ho nemuaite zasa vybavovať. Dostanete ho automaticky, na zaklade tej žiadosti o dorovnanie. Vsetko toto som si vybavovala aj ja 👍😊

evittam
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
15s10
28. jún 2021

@berry266 Dobrý deň ,chcela by som sa spýtať tiež som na tom podobne ako pani čo písala príspevok a tiež zjavne budem žiadať o dorovnanie do výšky materskej, len sa chcem spýtať to dorovnanie vyplácajú aj spätne pred narodením či len po narodení?

berry266
autor
28. jún 2021

@15s10 len po narodení.

15s10
1. júl 2021

@berry266 čiže hneď ako sa dieťatko narodí treba ísť na UPSVaR a čítala som aj to že keď požiadam o to dorovnanie potom už nemusím chodiť na UPSVR si vybavovať rodičovský... Je to pravda? 🙂

berry266
autor
1. júl 2021

@15s10 ahoj, áno keď sa dieťatko narodí, posleš partnera s RL (kópiou) na UPSVaR s vyplnenou žiadosťou o dorovnanie, plus potvrdenie zo soc. poist. o výške materskej. Ja som to urobila tak, že som asi 3m pred porodom nabehla na úrad a pani v kancelárii som vysvetlila čo potrebujem. dostala som všetky papiere (rodinné prídavky, kočíkové, a dorovnanie do materskej) všetko sme vyplnili, prichystali a po pôrode už len manžel všetko obehal. po skončení MD posielali automaticky už rodičák, netrebalo vybavovať. 😉

15s10
17. júl 2021

@berry266 Ahoj, ďakujem za vysvetlenie 😊
Teraz v pondelok idem na poradňu, a nakoľko už 10.8. čo je čochvíľa nastupujem na materskú tak mi podľa teba dajú papiere k tomu aby som si tú materskú u zamestnávateľa mohla vybaviť, alebo kedy dávajú tieto papiere.. Lebo ešte pokiaľ mi pride zo socialnej papier koľko mi ju vymerali na deň tak to potrvá.. A druhá otázka treba počkať pokiaľ mi príde tento papier ohľadom materskej zo sociálnej a až potom ist na úrad práce si žiadať ten papier na dorovnanie alebo môžem ísť aj teraz aj keď mám termín pôrodu 5.10.? 😊😊 Ďakujem