Nezamestnanosť a tehotenstvo

jarka1223
19. aug 2013

Ahojte mamičky. Je tu taká mamička čo bola nezamestnaná dlhšie, aspon rok a potom otehotnela? Zaujímalo by ma ako to je potom s vybavovaním nejaký príspevkov pretože ja na materskú nárok nemám takže sa mi asi bude rovno vyplácať rodičovský príspevok? Viete mi poradiť postup ako a kde vybavovať a či ísť aj do sociálnej poisťovne alebo stačí len úrad práce?

livocka21
19. aug 2013

@jarka1223 tlacivo ktore ti da dr. odnes do socialnej poistovne.... odtial ti pride vyrozumenie ze nemas narok na matersku a s tymto rozhodnutim potom pojdes ziadat na urad prace rodicovsky....asi tak 🙂

petrasd
19. aug 2013

Ahoj, já jsem taky neměla nárok na mateřskou, takže jsem si vybavila všechny příspěvky až po porodu. Na sociální pojišťovně mi dali potvrzení ještě před porodem, že nárok na mateřskou nevzniká. Na úřad práce musíš do 6 týdnů po porodu doručit rodný list miminka a oni tě vypíšou z evidence. Tam ti i poradí, kam si zajít pro tiskopisy na rodičovský příspěvek, přídavky, příspěvek při narození dítěte a příplatek k příspěvku. Je to dohromady docela velká částka, tak se oplatí to vyběhat. Na příplatek k příspěvku budeš potřebovat potvrzení od gynekologa, žes chodila na prohlídky a od pediatra, že se dítě dožilo 28 dní. Jinak dokládáš ještě kopie rodného listu miminka. Všechny tyto příspěvky se vybavují na jednom místě, takže nemusíš běhat do x kanceláří. Ty žádosti si můžeš vytisknout i tu a na nich je, co všechno budeš dokládat. http://www.upsvar.sk/vzory-ziadosti/vzory-ziado...

jarka1223
autor
19. aug 2013

Ďakujem veľmi pekne

petrasd
19. aug 2013

Přeju, aby všechno dopadlo dobře a ty i miminko, ať jste zdraví 🙂

sade88
21. aug 2013

Ahojte, ja som tiez nezamestnana takze mam narok len na rodicovsky a a ten jednarozovy priplatok.
lenze nie som este vydata, a pocula som ze tie mamicky ktore nebudu vydate, tak ze partner musi platit statu sto eur.
zda sa mi to divne, ma to priatelov kolega, cize musim sa vydavat, aby priatel nemusel platit statu nic?

nana2622
12. sep 2013

Ahojte:D Viete mi niketo poradit??Mam problem...Som tehotna a vyradili ma z uradu prace...Ale dr mi dal pn az do konca tehotenstva...Ako to bude teraz z rodicovskym prispevkom??Ani na to nebudem mat narok kedze nie som na urade??

ivec16
12. sep 2013

@nana2622 a kedy si naposledy pracovala? platila si odvody ty alebo zamestnavatel? ak nastupis na matersku do 8 mesiacov od zaniku poistneho mas narok na matersku a myslim ze mas narok aj na PN, na rodicovsky mas narok v kazdom pripade...