Nezamestnanosť a nárok na materskú

alienka000
22. dec 2013

Ahojte,

verím, že mi niekto bude vedieť poradiť. Práve som zistila, že som tehotná a nedávno som sa dohodla so zamestnávateľom na ukončení prac.p. v januári. TP mi vychádza na konci augusta, takže nástup ma MD najskôr asi koniec júna.
Je pravda, že keď budem nezamestnaná, tak nebudem mať pri nástupe na MD nárok na materskú z príjmu za minulý rok? Podotýkam, že posledné 3,5 roka nepretržite pracujem a som teda nemocensky poistená. Ak je to pravda ako sa tomu dá vyhnúť a mať materskú z príjmu za min. rok?

Ďakujem

dena1973
22. dec 2013

@alienka000 Ak nastúpiš na materské v júni 2014, tak sa ti bude materské počítať z príjmu za rok 2013. Podmienku 270 dní spĺňaš nakoľko píšeš, že si v posledných 3,5 r. nepretržite pracovala.

adagoa
22. dec 2013

@alienka000 ja si myslim ze narok na matersku budes mat, bola som v podobnej situacii ako Ty (dokonca podobne terminy), tiez mi koncil pp v januari. dufam ze sa odvtedy nic zavazne v zakone o sp nic nemenilo...po skonceni pp budes v tzv. ochrannej lehote.Ta trva 270 dni..a myslim ze Ti to vychadza. to znamena, ze ak nastupis na MD do tych 270 dni, tak by ta materska mala vyjst z prislusneho prijmu, ak teda trvalo to nemocenske poi. 270 dni, co trvalo... podla toho co pises (Ak nastupis na MD v 2014, mali by Ti brat prijem 2013) konkretne vypocty uz riesi SP. Ak Ti konci pp 31.1, uz od 1.2. odporucam nahlasit sa na UP...tam budes evidovana ako nezamestnana a na matersku nastupis priamo z UP. ak chces, napis mi IP.

alienka000
autor
22. dec 2013

@adagoa dakujem, uz som sa zlakla, lebo jedna baba mi tu pisala, ze ked nastupim na UP automaticky stracam narok na matersku. No bola by to skoda, ked som si to poctivo odpracovala 🙂

dena1973
23. dec 2013

@alienka000 Neboj sa spĺňaš aj ochrannú lehotu, pretože si otehotnela v čase pracovného pomeru a stihneš nastúpiť na materské do 8 mesiacov po ukončení PP.
@adagoa Ochranná lehota pre tehotné po ukončení PP je 8 mesiacov 😉 , nie 270 dní. 270 dní nemocenského poistenia je iba jedna z podmienok pre nárok na materské.

alienka000
autor
23. dec 2013

@dena1973 dakujem 😉 ironia osudu, ze sa nam nedarilo ked som bola zamestnana a akonahle som podpisala dohodu, tak sa zadarilo 😀

adagoa
24. dec 2013

@dena1973 ano ano mas pravdu, och.lehota je 8 mesiacov (tych 270 dni sa mi tam zamotalo)

dena1973
24. dec 2013

@adagoa 🙂 😉