ahojte,neviem ci tu tato tema je,,,?som monentalne nezamestnana,zijem v zahranici...neviem,ako sa ideme zariadit..ideme mat svadbu onedlho...chcela by som ist ale rodit domov,predsa len ,a osobne ani nemam zaujem tu rodit,este opletacky ohladom,rodneho listu a pasu a bla bla bla..
chcem sa len opytat,ci niekto ma s ttym skusenost?alebo ako to je u nas,mam narok n amatersku ak som bola v zahranici a pridem porodit domov?lebo uz som zistovala ako to je tu..tu nanu nemam narok,a v porovnani so slovvenskom dostanem na babo ovela menej ako domka..
dakujem
k tejto odpovedi by som sa aj ja rada dostala, som nezamestnana, ci mam narok na matersku, lebo daka zenska vravela, ze si musim dobrovolne platit soc. poistenie. ☹ ak by ste vedeli, prosim poradte mi
baby, skusim sa popytat a ak budem veidet, napisem
narok na vyplacanie materskej mate len ak mate odrobene suvisle tri roky na Slovensku, alebo si platite dobrovolne do socialky, inak mate narok len na rodicovsky prispevok 😉
ale myslim, ze vam poradia aj na stranke socialky 😉 alebo tu na fore 😉
skuste v paragrafoch 😉
Ja som tiež bola dobrovoľne nezamestnaná a keďže som si neplatila to zdravotné poistenie do sociálky, tak mi nevznikol nárok na materskú, len na rodičovský príspevok. Spolu s prídavkom na dieťa je to okolo 185 E mesačne.
ahojte, ja som tiez bola v zahranici a ako tehotna som sa vratila na slovensko. tu som uz nepracovala. narok na matersku nie je a ak sa babinko narodi, tak mas narok len na rodicovsky prispevok 😉
Nárok na matersku je len vtedy ak mate v poslednych dvoch rokoch zapletených 270 dní nemocenského poistenia v sociálke. Platí sa 4,4% z vymerivacého zálakladu, ktorý si určite. Max. vymer. základ je 1000€ Keby ste chceli platit nemocenské z maxima tak to vyjde na 44€ mesačne, a materská by mala byť 16000 sk. Inak sa vypláca 55 % vymerivaceho základu, 6 mesiacov.
no dakujem...
takto j asi platim, zdravotne na sk..a poistovnu mam platenu aj tu...uff,som nemyslela ze to bude take komplikovane....
dakujem este raz
lenže je rozdiel v zdravotnom a nemocenskom poistení. Zdravotné sa platí do zdravotnej, to je povinne.,teda v nezamestnanosti ho platí štát. Nemocenske je v nezamestnanosti dobrovoľné.
ja to mam asi takto ze aj ked mam narok na matersku lebo mam 270 dni za posledne 2 roky odrobene a platene ale kedze som podpisovala minimalnu mzdu lebo ostatne slo bokom tak je to menej ako je vyska rodicovskeho prispevky a tak musim poziadat o doplatok rozdielu......inak je to nefer voci tym ktory pracovali lebo poniektore mamicky este nikdy nerobili, takze do statnej pokladnice neprispeli ani korunu z dani a teraz by chceli matersku a neviem ake davky.....a ti ktori aj ked prispeli hoci troskou dostanu takisto peniaze ako ti ktori nepracovali nikdy
ja som z tychto veci jelen, ja som nezamestnana od marca, predtym som suvislo robila 4 roky, budem mat narok na matersku?, nemam si teraz doplacat to nemocenske?
loginka
termin mas vo febr.2010, na md nastupis najskor zaciatkom najneskor v polovicke januara 2010, nezamestnana si od marca 2009, v obdobi poslednych 2 rokov pred nastupom na md (cize januar 2008 - december 2009) budes mat odrobenych (a teda zaplatene nemocenske poistenie) viac ako 270 dni co je podmienka pre narok na md, takze md by si mala dostat, otazne je v akej vyske, ci sa ti oplati alebo neoplati si teraz este platit dobrovolne nemocenske a v akej vyske, skus temy o dobrovolnom nemocenskom alebo sa opytaj uzivatelky gapa
dakujem za radu 🙂
loginka pozri posledne prispevky tu
https://www.modrykonik.sk/forum/show.php?vThrea...
ak chces matersku tak sa treba aspon na jeden den zamestnat s co najvyssim základom lebo ti narok na materske nevznikne.. nie si uz v ochrannej lehote
ups to som nevedela, takze dalsia podmienka je byt zamestnana alebo v ochrannej dobe? parada 😝 loginka prepac za polovicnu info
loginka,
je to tak, nie si v ochrannej lehote. Ale vzhladom na to, že si v 9tt a v ochr.lehote vzniká nárok na materské 6týžd. pred pravdep.termínom pôrodu, tak s tým prac.pomerom ešte chvílu počkaj. Aby ti od ukončenia tohto PP do 6týž. do pôrodu neuplynulo viac ako 6mesiacov. Myslím, že ak budeš v 11tt, tak by to malo byť OK, aj ked radšej prerátaj, lebo som to rátala dávno a vtedy som myslela, že sa dá nastúpiť aj 8týž.pred tremínom.
No a radšej aspon 2dni PP z istých dôvodov, čo nebudem rozoberať, lebo sú to slovíčka a neviem aká je v tomto prax.
dik za odpoved, super, uz len maly problem, len kto ma zamestna na 2 dni 😖 😵
gapa a este ohladom toho dobrovolneho nemocenskeho - je to nejaky problem 9 ci 8 tt ? niezeby som chcela podvadzat , ale ako sa to dokazuje? papier od dr?
a keby aj som platila - vychadzala by mi po tom nejaka materska, resp. iny vyssi prispevok? stoji to za to sa o to pokusit?
loginka,
do 8tt,preto, lebo od prihlásenia na DNP do nástupu na MD musí uplynut aspon 26týždnov. A nástup na MD je 6týž. pred prav.termínom pôrodu, nie neskôr! A to by už v 9tt nevychádzalo.
Ak by ti pred nástupom na MD trvalo DNP menej ako 26týždnov, tak je materské rátané len z minimálnej mzdy a to je cca vo výške rodič.príspevku. t.j. presne mesačné materské 295,5eur :30 x 55% x počet kalend.dní v jednotlivom mesiaci.
nie som si ista, ako dlho si bola v sr? alebo mimo? moze sa stat, ze ak si tu neplatila zdravotne poistenie alebo tak, ze nemas narok ... ale neviem, nemam to nastudovane ...a kde zijes?