Nezamestnaná tehotná a nárok na peniaze

mkatkam
18. mar 2019

K 31.12.2018 som ukončila prác.pomer,kt.trval od 15.3.2018.Som momentálne nezamestnaná. Predtým som pracovala nepretržite od 1.12. 2004 do 20.10.2017.
Som tehotná, termín pôrodu je 29.9.2019. Datum PM 25.12.2018. predpokladaný nástup na materskú 18.8.2019. Nie som dobrovoľne nemocensky poistená.
Chcela by som vedieť,či sa na mňa vzťahuje ochranná lehota a vznikne mi nárok na matersku alebo sa radšej dobrovoľné poistiť.
Ďakujem

lavender21
18. mar 2019

@mkatkam ochranná lehota sa na teba nevzťahuje, musela by si otehotnieť ešte počas trvania pracovného pomeru, čo sa nestalo. Dobrovoľne sa poistiť nestíhaš, nakoľko nebudeš mať 270 dní. Jediná možnosť je sa znova zamestnať...

evittam
18. mar 2019

@lavender21 270dni NP ma, staci obnoviť NP.😉
@zalka

zalka
18. mar 2019

No v čase skončenia PP si bola tehotná, lebo tehu sa ráta od poslednej menzes. Takže nárok na MD by si mala mať, a mala by byť rátaná z platu roku 2017.
Ak chceš mať MD rátanú z platu roku 2018 odporúčam sa zamestnať tento rok na pár dní.

mkatkam
autor
19. mar 2019

@evittam ďakujem, prosím ťa čo znamená obnoviť? Mám sa dobrovoľne poistit?

mkatkam
autor
19. mar 2019

@zalka dakujem

evittam
19. mar 2019

@mkatkam Tak ako pise @zalka

prettiness
19. mar 2019

ak mas narok tak ochranna lehota je 8 mesiac od skoncenia PP a musis byt v case skoncenia tehotna.. ty si ale tehotna nebola a nevychadza ti ani tych 8 mesiacov ... aspon takto to zamietli svagrinej mala velmi podobny pripad...

loginexistuje
19. mar 2019

@mkatkam zamestnat zalka to pise

chiara_elle
19. mar 2019

@mkatkam nezamestnana kolegyna (tusim od augusta na Urade prace) si zacala platit od januara tohto roka dobrovolne nemocenske poistenie z maxima ( aby jej vyslo tych 182 dni do porodu, dala na rady z Mihalovej knihy).

Termin porodu ma niekedy v auguste a vraj by jej dokonca mala vyjst maximalne materska. Mozno sa to vztahuje aj na teba ...

evittam
19. mar 2019

@chiara_elle To stiha LTT. Ak porodi skor ziadna MD. Toto totiž musí stihnúť minimalne 26tyzdnov pred nástupom na MD.
Zakladatelka to uz nestihne.

zalka
19. mar 2019

@evittam no MD výjde len bude minimálna ... nie žiadna ...
k reakcii na @chiara_elle

evittam
19. mar 2019

@zalka Jj, tak som to myslela.😉 Dik za opravu.

chiara_elle
19. mar 2019

@zalka ona predtym robila, za nadpriemerny plat. A potom cachre machre a vysla jej maximalna podpora.
Fakt jej vyjde minimalna materska? Lebo je presvedcena, ze bude mat maximalnu. Mne sa to tiez nezdalo.

zalka
19. mar 2019

@chiara_elle vieš na max. MD musí mať 182 dní max. poistenia z DNP do nástupu na MD teda 6t pred prôodom ... ak to bude mať neskôr tak nebude mať max. MD

lenka211189
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lavender21
23. mar 2019

@lenka211189 na Slovensku nárok na materskú mať nebudeš, lebo nespĺňaš podmienky. Takže jedine ak by si ju dostala v De, neviem aké podmienky sú tam. Ak sa presťahuješ na Slovensko, máš nárok na rodičovský príspevok, ten je cca 220€ mesačne . A ak budeš žiť s dieťaťom na Slovensku a máš tu trvalý pobyt, tak dostaneš aj príspevok pri narodení cca 800€.

lenka211189
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evittam
23. mar 2019

@lenka211189 Ale zákony?! Odvadzas odvody do SP na NP na SVK? Ak nie co chces?

evittam
23. mar 2019

*ake

evittam
23. mar 2019

@lenka211189 Ty pracujes v DE, odvadzas tam dane,odvody a si prekvapená ze nic nedostanes od SVK od SP? No,teoreticky moze fungovať ze v ramci EU by mali platiť rovnaké podmienky ale myslím si ze urcite dostaneš viac v DE ako na SVK.

ukulela
23. mar 2019

@lenka211189 ty ale nepracujes na Slovensku, neplatis si tu odvody do socialnej poistovne - tak z coho ti ma slovenska socialna poistovna vyplatiti materske? informuj sa v DE, ci splnas narok na materske tam, z odvodov, ktore si platila z tamojsieho zarobku. tu dostanes (za splnenych podmienok - trvaly pobyt ... ) rodicovsky prispevok, pridavky na dieta a porodne (prispevok pri narodeni) - tych 800.

lenka211189
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dopolbokaodrata
23. mar 2019

@lenka211189 podľa tejto logiky si môžeme teda všetky žiadať materskú napríklad v Rakúsku, Belgicku či iných krajinách, ktoré sú tiež členmi EÚ.. Takže skôr tebe prajem dobre ráno 😂

ukulela
23. mar 2019

@lenka211189 no mozno preto, lebo v DE ti to podla ich pravidiel z tvojho zarobku nevyjde. tak to asi mysleli ako odporucenie a informoanie sa, ci ti to nevyjde na SVK ... kazdopadne u nas skratka plati, ze narok na materske mas, ked mas za posledne 2 roky aspon 270 dni nemocenskeho poistenia - samozrejme v socialnej poistovni, ktora materske vyplaca. A na rovnakom principe je zalozene aj vyplaanie materskej v DE: O nemecký materský príspevok môže požiadať len matka v prípade, ak bola po určité obdobie zdravotne poistená v Nemecku. Materské vypláca príslušná zdravotná poisťovňa, v ktorej je matka poistená. Tak si zrejme mala odrobene malo.

lenka211189
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenka211189
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenka211189
23. mar 2019

@dopolbokaodrata pre mna ano, dobre rano, kedze som akurat vtedy vstala... ty si ziadaj kde chces... pokial si tam pracovala posledne roky... mne to povedali na urade... preto som sa chcela informovat od zien, ktore maju s tym skúsenosť... ak ty nemas... prosim nekomentuj viac...

dopolbokaodrata
24. mar 2019

@lenka211189 trochu si protirečíš, mňa odkazuješ že si mám žiadať ak som tam pracovala a ty si chceš žiadať na Slovensku keď si tu nepracovala 😂 ale dobre jeduj sa na niekoho iného komu sa bude chcieť s tebou ešte baviť keď normálne logické argumenty ktoré ti tu písala napr evittam len ofrfleš

evittam
24. mar 2019

@lenka211189 Aj tebe. A vid co pise
@ukulela

evittam
24. mar 2019

@lenka211189 Ja tu zenam radim ako ziskat vsetky mozne davk a este aj maximálne. Cize vyskakuj na niekoho ineho a chod teda na ten "urad" sa informovať.