Nezamestnaná a tehotenstvo. Poradíte ohľadom dávok?

catherinam
28. okt 2012

Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o radu. Som nezamestnaná, nárok na materské nemám to viem. Mňa by ale zaujímalo, ako je to v prípade rodičovského príspevku, keďže nástup na MD mám november 2012 čo všetko mám od gynekológa žiadať ak to žiadať mám, a aké všetky ostatné doklady by som si mala vybaviť. Takisto neviem ohľadne sociálnej poisťovne čo všetko by som mala nahlásiť, alebo až keď sa bábo narodí.
Už som prelúskala všetky možné odkazy ale celkovú odpoveď nie a nie nájsť. Môj pohľad - dr. ma vypíše na materskú v danom termíne, s tým prídem na úrad práce kde ma vyradia a potom čo? Potom asi až do pôrodu ako keby som pre všetky inštitúcie ani neexistovala (soc.poisť., úrad práce, zdrav. poisť.) a až po narodení si mám začať vybavovať všetky tie príspevky a prídavky. A čo doplatenie rodičovského príspevku za tých 6 týždňov pred pôrodom, alebo také neexistuje?
Bola by som vďačná keby mi niekto poradil tak celkovo lebo už mám z toho chaos a úradníčky ...no veď viete ako to chodí :D
ďakujem pekne

babajaga
28. okt 2012

ahoj,rodicovsky prispevok dostanes az po narodeni dietata..dovtedy nemas narok na nic....az po porode,rodicosvky,pridavky na dietatko a prispevok pri narodeni...

staford
28. okt 2012

ahoj,dr.Ťa nemusi vypisovat na mat.dovolenku ja som porodila 25.6.2012 a od toho dňa som na MD všetky € som si vybavovala po skoro 2 mes. dostala som tzv.kočíkové cca 700€ príspevok pri narodení dietata cca 150€ rodičovský 195€ rodinne pr. 20€,všetko som dostala naraz ked sa dieta dožije 28dni takže som dostala celkom slušnú kôpku € za 3mesiace my všetko doplatili aj vyplatili za3mes x rodič.+rodinné pr. sumy sa troška líšia nepamätám si presne na cent. Všetky tlačivá ti dajú v socialke zdravotnej na úrade soc.veci všetko vypišešdačo ti potvrdí gynekolička detská dr. hlavne si všetko píš je toho dost kde čo kam treba potvrdit a odniest hlavne po narodení vybavit rodný list a s tým treba chodit stačí kopia mne teda pomáhala mamina kde sa dalo šla sama niekde priatel atd. pekne sme si to podelili veľa štastia prajem 😉

mowinka1
28. okt 2012

kukni na http://www.dietaaja.sk/co-treba-vybavit-pri-por... je tam pár šikovných rád s papierovačkami

sisinka29
29. okt 2012

@catherinam doplatenie do 256 eur RP ty nemas narok, iba mamicky ktore poberaju matersku a je nizsia ako 256 eur, vtedy UP doplaca do tejto sumy. Ty máš nárok na RP, Pnd, jednorázové príspevky až po narodení dieťaťa, poprípade dávku v hmotnej nudzi ak si si požiadala. Keď sa ti narodí bábo tak s rodným listom pobeháš úrady. A vždy vyplácajú mesiac pozadu.
Pnd 22,54 e
RP 194,70e
Príspevok pri narodení dieťaťa 151,37e
Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa ak sa dieťa dožije 28 dní tkz. kočíkové 678,49e

mata211
29. okt 2012

co sa tyka socialnej poistovni po porode treba ist s fotokopiou rodneho listu dietata sa nahlasit na dochodkove poistenie, tam ti daju tlaciva ktore tam odovzdaas aby sa ti ratalo do dochodku .....do 45dni to treba nahlasit

danusskaaa
29. okt 2012

ako pise SISINKA29 vsetko vybavis az po porode, ked bude babatko na svete. avsak nezabudni, ze ty nemas narok ani na metrsku 6tyzdnou pred porodom-ostan pekne prihlasena na urade ako nezamestnana, lebo ak nebudes budes si musiet 6tyzdnou zaplatit do zdravotnej poistovne ako samoplatca zdravotnych povinnosti. povedz to aj lekarovi, ktory ta nevypise na MD az do porodu!!!! NEZABUDNI NA TO, LEBO INAK BUDES MUSIET DOPLATIT ZDRAVOTKE 47e!!!!! vsetky ostatne papiere vybavis na urade prace socialnychveci a rodiny, kde si nezabudni zobrat niekolko kopii rodneho listu babatka a aj oznamenie o narodeni! pytaj si aj potvrdenie o poberani rodicaku a zanes/posli do zdravotnej poistovne, aby nevznikal problem, ze nie si nikde zaregistorvana, zaradia ta do kolonky materska, kde bude za teba odvody platit stat!ked budes mat tie prispevky vybavene chod do socialnej poistovne zase s rodnym listom babatka, kde ta zaregistruju, aby ti sporili na dochodok, na co mas pravo ked si doma s dietatom!!!