Nevyplácajú mi rodičák

slovenskojebalkan
28. aug 2020

V decembri sa nam narodil syn. Zaciatkom januara sme odovzdali potrebne tlaciva na upsvar. Potom urad sa prebudil v marci, ze este potrebuju moju pracovnu zmluvu. Co som tam aj odovzdal. Vtedy nas s partnerkou informovali, ze o rodicak mame ziadat v Rakusku. Nakolko som tam bol vtedy zamestnany.
S partnerkou sme boli prekvapeny, ze preco nas o tom neinformovali skorej, nakolko v odovzdanych tlacivach som to tam vyplnil, ze robim v Rakusku. Od zaciatku januara mali tie papiere...
Potom prisiel problem, ze ako to tam vybavit vobec, nakolko urad v SR v tomto nepomoze nic.

V marci uzavreli hranice. V aprili ma prepustili zo zamestnania. Od konca aprila som evidovany na urade prace. Tam zase ziadali dake papire k rodicaku. Odovzdali sme to.
Popritom som nasiel jednu pani, ktora nam zacala vybavovat papierovacky v Rakusku, aby s tade nam doplatili to co nam patri, rodicak a pridavok na dieta za obdobie december 2019-april2020. Tieto papierovacky pre rakusku stranu sa podarilo az tento mesiac, cize august. Lebo furt zoadali nieco.
Urad prace na Slovensku do dnes caka na dake vyrozumenie z Rakuska. A preto nam neplatia nic. Uz aj rezerva sa minula 😔
Proste nechapeme, ze od konca aprila nerobim v zahranici. Tak preco nemozu zaplatit, to co inym zaplatia. Ako sa ma clovek postarat o dieta?
Byvalemu kolegovy rodicak rakusania doplatili vyse po roku. S touto informaciou nas nepotesil.
Pani co nam riesila papierovacky, povedala, ze kym to v Rakusku s pracuju, moze trvat aj 6 mesiacov. Ked to ratame teraz od augusta...???
Tak dovtedy urad na slovensku bude cakat na rakusanov.
Tak kvoli byrokracii nam skomplikovali zivot.
Proste je to psycho, ze preco tu na Slovensku partnerke za obdobie od maja az do dnes nezaplatili nic....
Ma tu niekto s podobnou situaciou skusenosti?

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
berny800
29. aug 2020

Tiež ťa nepoteším. Rakúšania sú v tomto úplne zamrznutí. Treba len urgovať a urgovať, stále volať, písať maily.... My sme sa tiež riadne nečakali.

maciatkolulu
29. aug 2020

Ani ja ta nepoteším. Žijeme tu, pracuje sa tu, dieťa je tu v škôlke a aj tak sa čakalo skoro rok, vy ste ešte viac komplikovani, žiaľ tieto problémy a natahivacjy sú z časti aj pre pokusy idrbavat sta ako sú na to Slováci zvyknutí, preto kopec papierov a potvrdení a pekne čakať, dieťa si máte vedieť život sami a nie čakať o podporné príspevky štátov. Nakoniec to dostanete aj tak spätne. Tak sa niet čoho báť.

mogaa
29. aug 2020

@slovenskojebalkan treba to urgovať ale v Rakúsku...darmo tu nadávaš na slovenské úrady, nemajú ti prečo pomáhať keď si odvádzal odvody inde - máš nárok na príspevok z tej danej krajiny.....ty si ten čo je povinný doručiť dané doklady, ak niečo chýba slovenská strana si to môže vyžiadať z iného štátu, ale nevie ovplyvniť kedy to z iného štátu zašlú......a treba si uvedomiť že takýchto žiadostí tam majú stovky a nemôžu urgovať každý jednej prípad - lebo to druhej strane dlho trvá.....aby ti mohli vyplávať rodičovský zo Slovenska potrebujú z Rakúska doložiť od kedy do kedy ti bol vyplatený RP z Rakúska....neter si to vybavovala po návrate z Írska, ale všetky doklady si musela zohnať sama, rovno jej povedali že Británia v tomto vôbec nespolupracuje, tak jej povedali všetko čo treba a ona si potrebné potvrdenia z Británie vybavovala sama....

nickpick
29. aug 2020

@slovenskojebalkan ak zijete na SK tak by ste mali dostavat rodicak zo SK a doplatok z Rakuska, inak tym ze sa teraz zvysoval rodicak na SK tak je mozne ze z Rakuska nedostanete nic (tu je vela faktorov, ak dostavala vasa zena matersku na SK tak dostane aj zvyseny rodicak na SK a je riziko ze doplatok v Rakusku bude 0, len tak mimochodom ako to mate s detskymi pridavkami, budete dostavat aj na SK aj v Rakusku?) Neviem do akej miery to tlaci pani ktora vam to vybavuje, ale v pripade ak to trva dlhsie ako tych 6 mesiacov tak treba kontaktovat ombudsmana v Rakusku, skuste sa obratit na FCB skupinu Ako si vybavim Wochengeld, Kbg, Fbh, tam by vam vedeli pomoct co a ako...zial toto je taka komplikovana situacia, este korona do toho, slovenske urady nie su povinne pomahat, ale poradit by mali vediet, Rakusania su zial este vacsi byrokrati ako Slovaci, viem to z vlastnej skusenosti, rodicak vybavujem od novembra minuleho roka....

slovenskojebalkan
autor
29. aug 2020

Zijeme na Slovensku.
December-april by mali zaplatit rakusania.
Maj- az do dnes by mali zaplatit tunajsie urady.
Je to take jednoduche.
A nikto neplati nic.
Ved v rakusku uz nerobim, tam neodvadzam nic.
Vypadok rodicaku mame odvtedy, ako sa syn narodil. To uz je kopa penazi.
Proste su chore zakony, pravidla.
Je to hanba. Ze socialny stat? 🤮

9lf9
29. aug 2020

@slovenskojebalkan toto su nariadenia EU ktore je nadriadne SK legislative takze nadavat na nas socialny stat je zbytocne. Je sloboda pohybu ktoru si vyuzil a pri poskytovani socialnej davky- pridavok a rodicak sa skuma do ktoreho socialneho systemu prispevaju rodicia. Podla popisu si ty pracoval v AT matka dietat na Sk nezamestnana takze primarne ziadat v AT. Pokial nebudete mat odtial papiere od kedy do kedy ste dane davky brali tak na SR vam nebudu davky vyplacat. To ze to je na dlho je pravda a drzim palce aby ste cim skor povybavovali.

slovenskojebalkan
autor
29. aug 2020

@9lf9 brat sme zatial nebrali nic

berny800
29. aug 2020

Ak vyplatenie na SK závisí od dokladov z AT úradu, tak urgovať treba u rakusanov,nám pomohlo už len povyhrazat sa sťažnosťou, inak nik nebol ochotny sa v AT rozhýbať

slovenskojebalkan
autor
29. aug 2020

@berny800 a kde sa stazovat?

maciatkolulu
29. aug 2020

@slovenskojebalkan v prvom rade ako môžete mať výpadok rodičaku odkedy sa malý narodil, ved predtým ste asi nemali nič, či ako? Sú otvorené hranice zatiaľ, ró íl si v AT, nemčinu máš, tak poďme na úrady a urgivat, písať, mate všetky papiere pohromade? Ak hej odoslať a čakať, nič iné neostáva, nie ste jedini

slovenskojebalkan
autor
29. aug 2020

@maciatkolulu , nemecky neviem. Preto som potreboval aj pomoc s papierovackami v Rakusku. Co ti nik nespravy pre pekne ocka.
Prvu otazku neruzumiem celkom.

berny800
29. aug 2020

Ja už si to nepamätám, či prídavky vypláca SVA alebo finanzamt. Pozri na papiere čo máte doma. My sme s nimi komunikovali hlavne emilom, raz tam muz musel ísť osobne zisťovať kde to viazne. Vtedy sa to pohlo.

mogaa
29. aug 2020

@slovenskojebalkan čo s tým má sociálny štát? zo Slovenska môžeš dostávať rodičovský až na základe toho že budú mať povrdené že z Rakúska si poberal rodičovský len do mája, prípadne overujú sumu v akej si to poberal, lebo tiež boli prípady že niekto z Rakúska poberal celý rodičovský a aj prípady že časť platilo Slovesnko a doplácala rakúska strana.......Slovenská strana nemá ako vedieť či si nerobil v máji aj v Rakúsku, cez inú firmu....oni musia mať presne potvrdené z Rakúska od kedy do kedy ti vyplatili rodičák a ostatné doplácajú oni - aj spätne....rovnako musia vedieť v akej výške ....to je preto tak,že Slováci sú vychcaní a žiadajú súbežné dávky , preto sa to robí tak ako sa to robí....

maciatkolulu
29. aug 2020

@slovenskojebalkan fuha pracovať v AT a nevedieť nemecký a potom sa rozčuľovať na systémy ako pracujú... Prepáč, ale je tvojou povinnosťou si vybaviť všetky papiere a máš pravdu, pre pekne ocka ti to nik nespraví, tak si zaplať a čakaj, nič iné ti neostane. O dieťa sa majú starať rodičia a nie štát, to sú len podpory rodinám, takže zbytočné sa rozčuľujes. Úprimne ti radím, slušnostou ďalej zájdeš. My sme museli dokladovať aj technicky preukaz auta a platby za elektrinu napríklad a pod a to všetko kvôli vychcanym Slovákom.... Lebo odrbavat nestacilo na sk tiahlo sa ďalej, ale teda rakúšania sa nedajú. A práve preto to tak trvá, keďže všetko sa preveruje a v takýchto prípadoch ako ste vy 3nasobne...vela šťastia a trpezlivostu, nič iné vám neostáva.

slovenskojebalkan
autor
29. aug 2020

@maciatkolulu , dakujem.
Este k tej nemcine dodam, ze v rakusku clovek sa skorej nauci polsky turecky 😂
A k slovenskemu dvojitemu metru neviem co dodat.
Mozno keby som parazitoval na slovenskom rozpocte, popri tom by som kseftoval, a z toho neodvadzal dane, ako je to tu na Sr bezne. Tak by som to mal jednoduchsie.
Ale clovek preto ide do zahranicia robit, lebo slovenske pomeri su nic moc.
Nehovoriac o skolskom systeme, ze ako pripravia deti do zivota......
Tak dakujem za rady 🙂

maciatkolulu
29. aug 2020

@slovenskojebalkan ha neviem žijem v rakúsku a stretávam sa max tak zo slovenčinou a nemecký musím všade. Z turectinou a polstinou som sa nestretla, lebo Turci so mnou keď tak po nemecky. Aši záleží, kde sa pohybuje človek. Neviem o ako dvojitom metre píšeš. Keď bud mat všetci papiere a spravujú ich, dostanete co vám patrí, keďže Slováci idrbavalai, majú čo chceli, musia čakať, kým sa všetko potvrdí a to aj trvá. Ale ty si asi veľa skusinosti so školským systémom v AT nemal, takže pochybujem, že vieš porovnať... Úplne zbytočné sa certis, odovzdá papiere tam kde máš, napíš maily zaplatiť si firmu a čakaj, iné sa urobiť nedá.

mogaa
29. aug 2020

@maciatkolulu ono čertí sa... lebo keďže nevie po nemecky, očakáva, že Slovensko mu vybaví prídavky z iného štátu kde pracoval, prípadne mu začne vyplácať Slovensko prídavky bez ohľadu na to aby vedelo či ich súbežne neberie z oboch štátov.....hold, ľudia sú jednoduchí....ja chcem, som Slovák - tak štát staraj sa a vybav za mňa čo mi náleží z iného štátu(nevadí že odvody som platil tam, ale som Slovák)

maciatkolulu
29. aug 2020

@mogaa žiaľ, ale potom si to odnášajú ľudia, čo sa chovajú slušne a pokorne... Co už.

slovenskojebalkan
autor
7. sep 2020

@mogaa , sorry ale ste tu zopar fakt mimo.
Na slovenskych uradoch nedavaju ludom ziadne informacie.
Z rakuska nepoberame ziadne davky. Domahame sa toho, aby nam doplatili co maju doplatit.
Kedze od konca aprila nerobim v zahranici, tak matka ma narok na rodicovsky zo slovenska, nakolko tu zijeme.
Ale nevyplaca nic.
Uz som tam aj odovzdal, ze rakusania od kedy, dokedy to riesia.
Ale tym sprostym sliepkam ani to nestaci.
Je to hanba

ukulela
7. sep 2020

@slovenskojebalkan sorry, tie sproste sliepky idu podla nariadeni a zakona, tie sproste sliepky potrebuju nie cestne slovo od teba, ale ofic potvrdenie z AT. lebo ze ty povies, ze ta, uz nerbis, to moze aj nemusi byt pravda .... dalej. to, ci a kde mas narok na materrsku/rodicak si zeny zvyknu / maju zistovat uz pred porodom. aj ja, ako clovek, ktory nikdy nerobil v zahranici, jednoducho viem, ze ked odvadzam dane tam, ked platim odvody tam, tak tu mi skratka nedaju. to si mamicka mohla obtelefonovat a aj na koniku pozistovat uz pred rokom v pohode a vedeli by ste hned, ze ate po nardeni ziadat o €na rakuskej strane. tie sliepky ti daju na SVK stempel a rodicak az potom, ako im sliepky v rakusku daju zelenu. howg. socialny stat .... a neboj, dostanes z AT kus vyssie pridavky, ako na SVK, potom este len budes oci prevracat a nadavat ...

slovenskojebalkan
autor
7. sep 2020

@ukulela , potvrdenie som im zobral, ale som to aj pisal...
Chces mi povedat ze rakusaci budu platit rodicak aj v tedy ked uz tam davno nie som. Do troch rokov veku dietatata?

ukulela
8. sep 2020

@slovenskojebalkan chcem ti povedať, že tak ako sa rozculujes nad postupom SVK uradnicok, tak ries rakúske úrady. A tiež, keby ste zbierali info ako väčšina ľudí ešte pred pôrodom, mohli ste tie prachy dávno mať na ucte. Keď raz úradnícka za prepážkou nemá všetky stemple, nemôže postúpiť spis ďalej. Tvoja otázka na vyplácanie rodicaku v AT, no, môj zlatý, to si práve máš zisťovať sám. Je tu kopa diskusii o tom. Keby si sa možno opýtal tam, a nezalozil len hejtovaciu diskusiu, mohol si už odpoveď mať.