Neviem si vypočítať nárok na materskú

9. dec 2020

Ahojte,ja neviem či som už uplne blbá,ale mne neide vypočítať či budem mať nárok na matersku🤦🏼‍♀️
od roku 2016 som pracovala na TPP do 1.3.2020.
Odvtedy som na úrade práce,čiže som nezamestnaná.
Mala by som začať pracovať teraz od 13.Decembra,no ale ked pride lockdown neviem čo bude...do toho som aj zistila že som tehotná,už som v 5+4tt,a kedže budem robiť na 12 hodinové smeny neviem ako to zvládnem😕
Moja otázka teda je,keby som zostala ako dobrovolne nezamestnana tak by som mala ešte nárok na materskú?
Dátum pôrodu je 7.8.2021

fokuska
9. dec 2020

Narok na matersku nemas teraz ako nezamestnana a ani nebudes ho mat ani ako dobrovolne nezamestnana.

fokuska
9. dec 2020

A teda doplnim vysvetlenie:
1. podmienka je mat za posledne 2 roky pred porodom aspon 270 dni nemocenskeho poistenia.
U teba je teda obdobie 7.8.2019 - 7.8.2021 rozhodujuce. V tomto obdobi mas asi 7 mesiacov (august 2019 - februar 2020) co je malo.

2. podmienka je mat aktivne NP alebo byt v ochrannej lehote.
Nie si zamestnana a neplatis si dobrovolne poistenie, cize poistenie nemas aktivne a kedze si otehotnela v case, ked nie si zamestnana alebo ti nebezi dobrovolne poistenie, tak nie si ani v ochrannej lehote.

Co na tom neslo vypocitat tebe?

Na to aby si mala narok na matersku potrebujes:
1. Bud sa zamestnat na taky cas aby si spolu nazbierala aspon tych 270 dni
2. Alebo sa prihlasit na dobrovolne poistenie (neda sa platit len nemocenske, musela by si si platit cely balicek, je otazne ci by sa ti to oplatilo)

nevenka
9. dec 2020

@fokuska ano a este, ja som si aj chcela platit dobrovolne poistenie, kedze narok na matersku som mala, ale z polovicneho uvazku z minimalky dostanem strasne malo, ale aj to dobrovolne musi k datumu nastupu na matersku, cize 6 tyzdnov pred predpokladanym dnom porodu, trvat urcitu dobu, mne sa zda, ze mne to vyratali, ze to nestihnem uz, 26 tyzdnov to je. Autorka by to stihla, len otazka je, ci by sa jej to oplatilo, platit mesacne dajme tomu 300-400 eur...podla vymeriavacieho zakladu, ktory by si zvolila. A ked by sa nestihlo naplnit tych 26 tyzdnov, napriklad, predcasny porod alebo tak, tak smola. Materska nevyjde. Ja som to mala natesno, tak som neriskovala.

autor
9. dec 2020

@nevenka @fokuska
dakujem Vam za vysvetlenie,a teraz otazka či povedat zamestnavatelovi ze som tehotna alebo radsej nie?lebo pracovat teda by som urcite zacala aby som mala narok na matersku,no neviem ci ma hned nevyhodia ked im to poviem😩

fokuska
9. dec 2020

@nevenka Pockaj, to su 2 rozne veci. Ty si narok na matersku mala, cize dobrovolne si nepotrebovala kvoli poctu dni, ale kvoli tomu, aby si si zvysila vymeriavaci zaklad, aby sa ti pocitalo z dobrovolneho poistenia a nie z prace. Vtedy tam je podmienka ako dlho musi trvat.

Tuto autorka ale v prvom rade potrebuje splnit podmienky (pocet dni a aktivne NP alebo OL), cize jej dobrovolne pomoze aj na menej ako 26 tyzdnov. Nazbiera potrebny pocet dni, ale VZ sa jej bude brat este z prace.

A este sa to da robit tak, ze sa na dobrovolne poistenie prihlasi, zaplati par dni a potom pojde na PN - tu sice nebude mat platenu, ale pocas PN nemusi platit poistne, napriek tomu poistenie trva, cize dni sa pocitaju.

nevenka
9. dec 2020

@fokuska ahaaa...no to je komplikovane teda, a to kolkokrat clovek vyvolava na tu socialku a tety ani tam nevedia poriadne povedat...Teda vopred, aby sa zena mohla zariadit. Tak potom mna neber ako priklad, ok? 🙂

fokuska
9. dec 2020

Zalezi na tom ako sa citis. Je to este velmi skoro a nechcem strasit (klop, klop) ale moze sa stat cokolvek.
Ja by som na tvojom mieste nastupila - ak to nie je pre tehotnu vyslovene zakazana praca (chemikalie, ziarenie...) a uvidis - mas skusobnu dobu predpokladam, takze pocas toho mozes kedykolvek skoncit ty alebo s tebou moze skoncit PP zamestnavatel. Ale kazdy jeden den ti teraz bude dobry.
Nevyhodou zas je, ze podla zakona nebudes povazovana za tehotnu zamestnankynu, a teda sa na teba nebudu vztahovat prislusne "vyhody" alebo ochrana.

fokuska
9. dec 2020

@nevenka Od SP si treba vzdy pytat pisomne veci - lebo do telefonu a osobne bohuzial casto podaju aj mylne informacie. Alebo zodpovedaju len to, co sa pytas, ale amozrejme nepovedia, ze na tvoj pripad je vhodne urobit to takto...

nevenka
9. dec 2020

@fokuska ved to, ja som to vsetko riesila cez tu prvu vlnu, v podstate "hned", no ale vyzera to naozaj tak, ako mi povedali, no kazdopadne, moj pripad uz je, ako je.

fokuska
9. dec 2020

@nevenka Ale u teba mali pravdu. Tebe islo o to aby sa ti materska pocitala z noveho VZ a vtedy by poistenie muselo trvat aspon 26 tyzdnov.
Tuto autorke ide praveze o nazbierani dni co jej chybaju.

draik
9. dec 2020

@nevenka
Nemôžte mať DNP, ak ste zamestnaná. Ak netrvá DNP 26t a sú splnené ostatné podmienky, nárok na materské vznikne, ale z minima.

autor
10. dec 2020

@fokuska dakujem dobre ste to vysvetlili😊
čiže ak dobre rátam tak keby som odpracovala ešte 2 mesiace tak by som na matersku uz mala narok ze ano?velmi sa bojim ze ma kvoli tomu vyhodia a ja nedostanem nic...respektive dostanem o 120€ menej ...

fokuska
10. dec 2020

Ano, ked este dorobis potrebny pocet dni, tak narok bude. To ci sa ti to podari alebo s tebou skoncia skor je loteria, to ti nikto teraz nepovie :( ale budem drzat palce.

Ak nebudes mat narok na matersku, tak budes dostavat RP - ten nizsi.