Neuplatnenie nároku na materskú

karolinaeva
19. aug 2016

Zdravím, chcem sa opýtať vybavovala som si RP, na socialke mi povedali, že mam narok na 80 E materskej, ale nakoniec mi vytlačila tetuška za okienkom papier že si neuplatnujem narok na materske je to vobec v poriadku pride mi ten RP?

evittam
19. aug 2016

@karolinaeva Ako vidím dieťa už asi máš. To až teraz vybavuješ RP? A pletieš jablká s hruškami - materská sa vybavuje ešte pred narodením dieťaťa-na MD sa nastupuje 6-8 týždňov pred termínom pôrodu - ak si na MD nemala nárok, tak si si mala pýtať doklad zo SP, že ti nárok na MD nevznikol a potom po pôrode ísť s uvedeným dokladom na UPSVaR a žiadať o rodičovský príspevok=203,20Eur, rodinné prídavky=23,51 Eur a po dožití dieťatka 28 dní aj príspevok pri narodení dieťaťa=829,86Eur.
Čo sa týka tých 80Eur, o ktorých píšeš - dosť mi to nie je jasné - ak si mala nárok na MD vo výške 80Eur tak tú si mala dostať tak ako som písala-minimálne 6 týždňov pred pôrodom a potom od pôrodu by ti počas MD do výšky RP doplácal UPSVaR.

karolinaeva
autor
19. aug 2016

ano to viem že vravim materska a rodičovsky ja poznam rozdiel toto je už moje druhe dieťa, ale popri nom som pracovalaa na dohodu a z toho to vyplynulo, a kedže som v čase porodu bola ešte so staršim na rodič.dovolenke tak som si išla až teraz vybavovať papiere ked to staršie dovršilo 3 roky

karolinaeva
autor
19. aug 2016

@evittam neriešila som materske lebo som bola na rodič.dovolenke so staršim preto až teraz

evittam
20. aug 2016

@karolinaeva No ale ak si pracovala tak ti mohol vyjsť nárok na MD - preto je to komplikovanejšie.....Ale už teraz asi nič nespravíš - či sa to dá spätne to neviem....