Neteri neprišiel rodičovský príspevok

michaelavikinka
23. feb 2022

Ahojte prosím poraďte mi ak s tým máte niektorá skúsenosti moja neter má dve deti 3roky a 1,5roka minuli mesiac jej neprišiel rodičovský lebo že vraj ho doteraz brala na to trojročné dieťa ale to dieťa malo 3 roky v novembri tento mesiac jej poslali za dva mesiace ale že na budúci mesiac už rodičovský nedostane lebo otec deti robí v Čechách tak že si ma rodičovský žiadať z čiech aj prídavky oni nie sú spolu deti sú prisudene jej aj výživné jej má platiť všetko má vybavené no ale jej ho neplatí. Viete mi prosím stým nejak poradiť prečo si ma rodičovský žiadať tam a nie tu ? Keď rodila tu a z mužom nie sú spolu?

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pelopeia
24. feb 2022

@michaelavikinka nejde o to, či s mužom žije alebo nežije. Stále je to otec detí. Predpokladám, že matka na Slovensku nemá pracovný pomer ani iný obdobný pracovno-právny vzťah. Otec detí pracuje v ČR, kde odvádza dane. Tým pádom vzniká nárok na štátne dávky v ČR a na Slovensku zaniká. Toto sa nevzťahuje len na prácu v ČR, ale kdekoľvek v rámci EÚ. Takto sú nastavené zákony - štátne dávky patria z tej krajiny, v ktorej je výkon zamestnania.

pelopeia
24. feb 2022

@michaelavikinka čo sa týka výživného, ak otec neplatí, treba sa obrátiť na exekučný súd a prípadne požiadať o náhradné výživné.