Nesplnenie podmienky pre tehotenskú dávku

nikk3y
18. máj 2021

Ahojte nejaká budúca mamička ktorá poslala žiadosť, no po zavolani na SP jej povedali že jej dôjde rozhodnutie o tom že nesplnila poziadavku o tom že nemala ku dňu 1.4.2021 270dni nem.poistenie?
Som zistila že mi chýbali 3 dni ktoré sa nedajú doplatiť lenže by som chcela vedieť či vám prišlo rozhodnutie o nesplneni a či vám budú vyplácať za tie dni od kedy splnate už tých 270 dni? Lebo som z toho jeleň.. cca od 4.4.2021 splnam tých 270 dni a logické zmýšľanie mňa aj viacerých ľudí vraví že by to mali vyplatiť za tie dni čo som už podmienku splnala nie? Či teraz nemám vôbec nárok? Až do pôrodu nedostanem nič ? Či mám poslať ešte raz žiadosť novú?

zojanka
18. máj 2021

@nikk3y ak bol 13tt pred 1.4.2021, tak musíš spĺňat podmienky ku 1.4.2021 - čo teda asi nespĺňaš, čiže ti nárok nevznikne vôbec ( nie v tomto tehotenstve)

nafka0483
18. máj 2021

@nikk3y Nie, nebudes mat narok. Logicke myslenie hovori, ze je urcene ku akemu dnu sa posudzuje narok.
Posudzuje sa k dosiahnutemu 13tt. Ak si dosihala 13tt skor ako 1.4. odkedy davka plati, tak sa to posudzuje k 1.4. Takze ak si 1.4. podmienky nesplnala, tak narok na davku nemas.

Rovnako ako s materskou - ak nesplnis pocet dni ku dnu porodu, tak darmo, ze potom budes pracovat dalej, alebo si potom doplatis poistenie, nedostanes matersku napr. tyzden po porode, lebo vtedy si splnila pocet dni. Ku dnu porodu nie je splnena podmineka, narok nie je. A je jedno, ze neskor by uz narok splneny bol.

petamich
18. máj 2021

zial nie nedostanes nakolko si nesplnila podmienky - explicitne je v uvedene, ze podmienky treba splnat ku dnu vzniku naroku, v tvojom pripade 1.4.2021 - je to inak ako pri materskej, kedy staci ku dnu porodu (hoc materska je 6 tyzdnov pred vo vacsine pripadov), ak si nesplnila tych 270 dni k 1.4.2021 narok nevznikol a neda sa poziadat neskor, ked tych 270 dni splnis

nikk3y
autor
18. máj 2021

@zojanka 😧😧😧😧 tak to mi je už štát tí čo neodrobili nič dostanú len tak 3000e na 10 deti len zato ze nechcú ísť robiť a my môžeme len pozerať a nič ďalej....
NESPRAVODLIVOSŤ úplná 😳

a otázka odkiaľ budú vedieť či som bola už predtým v 13tt alebo nie? Žiadosť od lekárky mám vyplnenú dňa 07.04.2021 a posielala som to elektronický 18ho apríla

princess59
18. máj 2021

@nikk3y tak spravodlivé nespravodlivé...doteraz nedávali nič, podmienky nadsatviť nejako museli...keď ich spĺňaš nárok máš, keď nie, bohužiaľ... Ani výplatu nedostaneš pokiaľ nepracuješ ....zase pokiaľ sa niekto rozhodne mať dieťa tak určite nie kvôli 200-300€ príspevku od štátu...

nafka0483
18. máj 2021

@nikk3y V ziadosti nebola kolonka na datum porodu?

zojanka
18. máj 2021

@nikk3y v žiadosti lekár vyplnil dátum pôrodu, takže na SP vedia kedy si začala 13tt.

slniecko5789
18. máj 2021

Mozem sa opytat ci sa stalo niekomu ze poslal ziadost o tehotensky prispevok a doteraz nedoslo ani rozhodnutie a ani peniaze? Ziadost som posielala online cez formular 26 aprila. Dakujem

petamich
18. máj 2021

@slniecko5789 ano viacerym sa to stalo - tak v troch diskusiach denne sa to riesi 🙂 socialna poistovna ma na spracovanie a zaslanie stanoviska 60 dni, davky sa vyplacaju do 25. v mesiaci, ak ti to ani do 25.5. nepride, tak to jednoducho nestihli spracovat a pride ti v juni za dva mesiace (ja som posielala 7.4., vyjadrenie do dnesneho dna nemam, peniaze prisli v piatok, to len na ilustraciu, kedze si ziadala 26.4.) - samozrejme za predpokladu, ze si splnila podmienky naroku, to beriem, ze zrejme ano, ked si ziadost podavala 🙂

slniecko5789
18. máj 2021

@petamich dakujem velmi pekne 🙂

sofiadi
18. máj 2021

@slniecko5789 mne sa stalo, ešte mi neprišlo nič a to som posielala 9.4.