Neskorší nástup na materskú kvôli dávke počas materskej

denkatn
5. sep 2014

chcem sa opytat aku mate skusenost ked chcem poziadat lekarku aby ma vypisala na matersku o 3 tyzdne neskor ako podla skutocneho stavu, lebo inac mi nevyjde davke. platila som si dobrovolne poistenie a musim mat 6 mesiacov aby som mala davku. takze potrebujem nastupit neskor na matersku. tie 3 tyzdne mozem byt PN. davku pn nedostanem, ale to nevadi, ide o matersku.
posle ma lekarka s takou poziadavkou prec? bojim sa jej opytat..

babulina
5. sep 2014

termin vypisania na matersku sa stanovuje na zaklade predpokladaneho terminu porodu, takze si to neviem realne predstavit, ako by to obisla aj ked by chcela, nevidim tvoju poziadavku realne 😔

denkatn
autor
5. sep 2014

to viem, skratka by som "porodila predcasne", pytam sa tych co take nieco ziadali od lekara, kedysi som to pocula, ale vtedy sa ma to este netykalo..

liebling98
5. sep 2014

@denkatn Ty chceš, aby Ti lekárka posunula o 3 týždne termín pôrodu v knižke? To si žiaden normálny lekár nedovolí. Pár dní by som pochopila. Predstav si, že by to na Teba prišlo 2 týždne pred skutočným termínom. Za normálnych okolností ok, ale podľa knižky to bude 5 týždňov pred pôrodom, to sa budú snažiť to zastaviť. Alebo budeš prenášať, ale podľa knižky ešte stále nebudeš v termíne. Tvoja Dr je aj Tvoj pôrodník? Čo ak ona bude vtedy napr dlhodobo PN? Myslíš, že službukonajúci pôrodník bude považovať za smerodajné informácie od Teba, alebo to, čo máš v knižke? Kto bude na vine, keď sa niečo pokašle?

havana_frost
5. sep 2014

@denkatn Ono požiadať ju môžeš, ale keď sa dieťa nakoniec narodí "predčasne" a nebudeš mať splnenú tú podmienku 270 dní, tak nárok na materské aj tak nebudeš mať.
Mne lekárka napísala o mesiac neskorší termín, ale mne išlo o iné, podmienky som spĺňala, len som si to chcela posunúť (byť v práci čo najdlhšie).

havana_frost
5. sep 2014

@liebling98 Žiadosť o materské v pôrodnici nevidia a v tehotenskej knižke nie je napísané, čo lekár napíše do žiadosti 😉 takže s tým by som si hlavu nelámala, nikto pôrod zastavovať nebude. Jedno je administratíva a druhé je realita. Lekári spravia aj nepochopiteľnejšie veci.

brady1
5. sep 2014

@denkatn Aj ja som chcela vypisat neskor,nechcelo sa mi nudit doma.Ale dr. mi povedal že 6 tyždnov pred terminom ma musi vypisat podla zakona. a o 2 a pol tyzdna ako som nastupila na matersku som porodila. 🙂 čo ak aj ty naozaj porodis predcasne?

sue
5. sep 2014

@denkatn čiže ak tomu dobre rozumiem napríklad máš reálny termín pôrodu 1.január 2015 a ty chceš, aby ti napísala reálny termín pôrodu 22.január 2015?

Uvedom si, že by tým pádom musela lekárka klamať aj pri všetkých úkonoch - t.j. morfologický ultrazvuk a vyšetrenia atď - všetky úkony, ktoré robí sa zapisujú rovno do PC a systému a informácie sú odosielané do zdravotnej poisťovne (aby preplatili lekárovi úkony), ty nastúpiš do pôrodnice a budeš v 37tt (v ideálnom prípade) ale kľudne sa môže stať, že budeš prenášať dva týždne a na pôrodnici budeš stále v 39tt... čo urobíš pri nejakej nehode? Atď?

Bola som pri synčekovi v podobnej situácii - chýbali mi tri týždne, ale radšej som sa vzdala materskej ako toto riskovať... kedysi sa to podľa mňa dalo, keď si len osobne niesla papier na sociálnu poisťovňu, že kedy máš termín pôrodu, ale teraz by ti to svietilo naozaj všade... a to si podľa mňa normálny lekár ani neuviaže na krk...