Dievcata oficialne mam termin v polke decembra
Takze na matersku by som mala nastupit uz zaciatkom novembra.
Ja vsak este cely oktober chcem byt normalne v praci a na matersku nastupit az od 1.12.
Ja som v praci spokojna, mam kancelarsku pracu za pocitacom, viem robit aj homeoffice. Takze to ze by som to nezvadala sa nebojim.
Zaujimaju ma len vase skusenosti, ci ste niektora takto neskorsi nastup mali, ci to spatne lutujete, alebo ci to bolo pre vas ok.
Pre mna to bude aj financne vyhodnejsie, nakolko mam od tohto roku vyssi plat a vypocet materskej mi ide z prijmov minuleho roka…
A nemozes robit aj ked budes uz na materskej? Ja som este pocas materskej odrobila par dni, kedze som chcela tam byt az do Vianoc :D
či 1.11. alebo 1.12. stále sa ti materská počíta z r. 2022 tam nevidím výhodu, a áno môžeš nastúpiť aj neskôr akurát si skrátiš poberanie materskej
Nastupit na matersku a na ruku vyplatit vyplatu ;) kazdy druhy slovak odzubuje 😁😁ked ina narodnost vie vyuzivst systém preco.my pracujuci nemozeme ;)
popri materskej vie legálne pracovať napríklad na dohodu, na tom nie je nič zlé
Nastup na matersku, a dohodni sa so zamestnavatelom ze budes pracovat na dohodu, ak nastupis neskor ako ti doktor napise tak zbytocne prides o matersku.... tiez som tak urobila nemala som rizikove tehotenstvo a tiez praca v office, a pre dievcata co tu pisu o odzubavani - poctivo platime dane, a nevidim v tom nic zle ked sa to da vyuzit tak preco nie
Ok, ja som to pochopila tak, že materskú budeš mať vyššiu
tak mozes si vybrat nastupi 4tyzdne pred terminom porodu... ak by si robila viac zvysok ti vie vyplatit ako dohodu napr
Ja som tak nastupila - vychadzalo pol decembra a ja som sla od noveho roku.
@sasanka605 chcem sa opýtať mne to vychádza rovnako, môžem v tom čase 2 tt čerpať aj PN???
@nikka88 si myslim ze mozes ak ta doktor vypise ale to uz mozno nebude chciet urobit. Ja som pred Vianocami vzala par dni dovolenku, cez sviatky tiez a vyslo to fajn.
@sasanka605 nebudem mat toľko dovolenky bohužiaľ a u nás v práci robíme aj cez statne sviatky aj víkend takže jedine PN , alebo neplatene voľno ako tak premýšľam
@nikka88 materskú si SP vypočíta aj tak podľa dátumu pôrodu (d. pôrodu mínus 6 týždňov), či nastúpiš v decembri alebo v januári
https://najmama.aktuality.sk/clanok/303600/da-s...
Ja len k tomu tolko - tiez som robila v kancelarii, pohodova robota. Tiez som mala velke oci a hovorila som, ze pojdem na matersku co najneskor. Napriek tomu, ze som mala super tehotenstvo, nakoniec som isla 8 tyzdnov pred porodom, cela rada, ze uz mozem byt doma.
@andrea_82 tak ja ten mesiac viem robit aj z domu, keby sa mi už až tak nos nechcelo vystrčit a odšoferovat si to do prace. Ale ako sa poznám, tak doma len tak ležat a nič nerobit sa mi nebude chciet, mala som to tak aj pri prvom. V den svojho porodu som bola v pohode ešte v meste, šoferovala auto, žiadny problem. Až večer to na mna prišlo 😀
Môžeš nastúpiť aj dňom pôrodu kľudne, akurát sa krátiš k celkový nárok na materské - aj finančne,aj dĺžkou. Ale ak ti to vyhovuje viac, môžeš kľudne...
Ja sice nezijem na SK, ale ano, nastupovala som na MD 3 tyzdne pred terminom porodu. Pri oboch detoch. Mne ani neslo o peniaze, skor o MD, u nas je 12tyzdnov, z toho 8 po porode. Cize tie 3 tyzdne pred porodom som presunula po porode a mohla zostat s babatkom skoro o mesiac dlhsie. Za mna nezaplatitelne. Ale teda vsetko musi byt v poriadku a u nas na to musi dat papier aj lekar. Prvykrat super. Druhykrat cosi tazsie, lebo som mala doma aj starsie dieta a este bol Covid, a teda bola som unavena, ale nemenila by som ani za nic.