ahojte maminky kto mi poradi doteraz som bola na md ako slobodna mamicka teraz mi doplatili rozdiel pretoze nemali moje cestne prehlasenie ale materska mi neprisla kde sa mam na to pytat a odkial mi vlastne teraz bude chodit 14,2 mi poslali doplatok 216 eur co mi pozastavili ohladom toho cestneho prehlasenia ale normalna materska je nieco okolo 190 nie?poradte som v koncoch uz neviem ako to zisit
zavolaj si do soc. poistovni, tam ty najlepšie poradia
mala by som mat narok ved som predtym normalne robila 4 roky ci nie?
@erika789 tam ma odpalkovali ze patrim do blavy a v blave ma nedvihaju
@zuzkarobko normalna materska je 65 % hrubej mzdy pred tehotenstvom...musime si uzrejmit ci sa pytas na matersku (tu ti vyplaca socialna poistovna) a matersky prispevok (ten ti vyplaca urad prace).
Mne uz tiez raz stopli matersku, lebo som nedodala soc. poistovni kopiu rodneho listu (fakt vsade som ho poslala... na toto som ako zazrakom zabudla).Ale na pockanie mi potom poslali hned peniazky. Takze sup sup kontaktovat prislusny urad a vybavit
@zuzkarobko Asi hovoris o rodicovskom prispevku, nie? To je uplne ine ako materska davka, ktora sa rata z platu. Ak sa jedna o matersku davku, tak sa obrat na Socialnu poistovnu. Ak sa jedna o rodicovsky prispevok, tak chod na urad socialnych veci a rodiny.
no ja som 6 mesiacov dostavala okolo 320 eur a teraz uz mam dostavatnormalnu a to mam ist na urad prace?
@hajajanka no teraz som s toho uz uplny blbec tak na co mam narok po tych 6 mesiacoch na matersku ci rodicak ked som pred materskou normalne pracovala
@zuzkarobko no takze v prvom rade, socialku aj rodine pridavky, rodicovsky prispevok si vybavujes vzdy v mieste trvaleho bydliska... iba tam ti poradia. Dalej, matersku si brala 6+- mesiacov, ta bola podla vysky mzdy a vybavovala sa na soocpoistovni + je vyssia - dlhsia pre slobodne mamicky. Teraz si uz asi na rodicovskom prispevku a ten sa vybavuje na Urade SVaR. Mne chodi rodicovsky 216eur (naposledy 15.2).... neviem teda ci ti prisiel doplatok, alebo riady rodicovsky... podla mna skor to...
@zuzkarobko Na materskej dovolenke si bola 34 tyzdnov (nastupila si bud 8 alebo 6 tyzdnov pred porodom). Kedze si pracovala a platila socialne poistenie, mas narok na matersku dovolenku vo vyske 65% z vymeriavacieho zakladu a kedze si slobodna matka, mala by si mat narok na 37 tyzdnov materskej dovolenky. Ja si myslim, ze ti poslali doplatok za tie 3 tyzdne, pretoze si vydokladovala, ze si slobodna matka. Pozri si na ucet, kto ti to poslal. Matersku davku posiela Socialna poistovna a rodicovsky prispevok UPSVaR.
Rodicovsky prispevok bol doteraz 194,70, od januara 2013 sa zvysuje na 199,60 a tato suma ti pride az vo februari.
@hajajanka ale to musim ist na urad prace a soc. veci a potom mi to poslu
Ked chces rodicovsky prispevok, treba ist na Urad prace a soc. veci, priniest si OP a kopiu rodneho listu dietata a na zaklade tohoto ti to zacnu posielat. Tam vybavis aj pridavky na deti.
@hajajanka hej to bol len doplatok teraz musim ist na urad prace a co tam potrebujem
materska trva 34tyz.a slobodnej mamicke 37 tyzdnov,to si ale musis vybavit co si uz asi presvihla tak po tych 34tyzdnoch treba ist zasa na socialku a urad prace nahlasit,ze ti skoncila materska a dat ziadost na rodicovsky prispevok inak ti ho neposlu a na socialnej si nezabudni podat aj ziadost aby ti odvadzal stat odvody do dochodku,lebo budes stratova ten cas co budes na rod.dovolenke tie 3roky
@zuzkarobko
@zuzkarobko Uz som napisala, co potrebujes 🙂
Plus zajdi na Socialnu poistovnu, ako hovori enya00
@hajajanka a potom kedy mi to doplatia
@zuzkarobko na materské už nárok nemáš, lebo dieťa má 8 mesiacov, teraz budeš poberať rodičovský príspevok, ktorý si vybavíš na UPSVaR v mieste trvalého pobytu ... musíš doniesť potvrdenie z SP, dokedy ti vyplácali materskú, vyplníš žiadosť a až na základe tej žiadosti ti budú do 3 rokov veku dieťaťa vyplácať rodičovský príspevok, čo je v súčasnej dobe 199 eur ... rodinné prídavky by si mala poberať od narodenia dieťaťa ... samozrejme potrebuješ mať so sebou aj OP plus rodný list dieťaťa ...
@zuzkarobko Ahoj, musis ist na urad prace v mieste trvaleho bydliska s OP, rodnym listom a s potvrdenim so soc. poist. ze si ukoncila poberanie materskej (toto potvrdenie ti dá sociálna poistovna)
@zuzkarobko ked si vybavíš žiadosť tak ti potom spätne vyplatia RP od dátumu, odkedy ti vznikol nárok, ale skôr ako budúci mesiac nečakaj ... pri systéme ako to funguje v tomto štáte je možná prvá platba aj v apríly ... záleží ako rýchlo podáš žiadosť a ako rýchlo ju pracovníci UPSVaR spracujú 🙂 príde ti domov rozhodnutie
@zuzkarobko ahoj, materská ti pravdepodobne už skončila keďže maly ma 8 mesiacov o rodičovský musíš požiadať inak ti ho nezačnú vyplácať.
@barny dakujem
@katkaseiner no, ty v tom mas jasno 🙂 materske a matersky prispevok je jedno a to iste
materske - vyplaca socialna poistovna
rodicovsky prispevok - UPSVAR
@zuzkarobko Po šiestich mesiacoch sa prechádza na rodičovský príspevok - treba zaniesť žiadosť vypísanú na úrad práce, soc. vecí a rodiny + si zober rodný list dieťaťa. Na budúci mesiac ti vyplatia obidve.
@alena0305 dakujem moc zajtra to vybavim
@zuzkarobko dakujem vsetkym moc ste mi pomohli
@liz_lemon sorry, sekla som sa, pod materskym prispevkom som mala na mysli rodicovsky prispevok, len sa to uz nedalo opravit 😀
@zuzkarobko Záleží na tom či máš normálne nárok na materskú,to sa vybavuje na sociálnej poisťovni, alebo či nemáš nárok na materskú a namiesto toho máš od začiatku rodičovský príspevok,to sa tuším na úrade práce vybavuje.