Neprišiel mi výmer na materskú, nezabudla som na niečo ?

morigan555
13. dec 2019

Ahojte maminy.
V novembri som nastúpila na materskú, tuším cca 14.11.
Dovtedy som bola na PN asi mesiac a pol, všetko som ukončila, papier od doktora som doniesla do práce ( išla som 8tt pred) a ako si pamätám funguje to tak, že z práce pošlú na sociálku, a ja vlastne nemusím nič.
Predtým som končila na začiatku septembra rodičak.
Teda rodičak+PN+materská...takto postupne.
Ide o to, že je termín vyplácania materskej a ja som stále nedostala zo socialky výmer ani papier že mi ju priznávajú alebo tak....nechapem.
Môže mi to prísť aj potom ?
Tak isto to neprišlo ani kamarátke( máme rovnaký termín) jej prišlo len odhlásenie z nemocenského poistenia, alebo niečo podobné , no mne neprišlo ani to...
Už si nepamätám, ako to bolo pred 3rokmi, nezabudla som náhodou na niečo???

sandra1910
13. dec 2019

@morigan555 tak tam zavolaj v pondelok a informuj sa..vsak soc. poistovna ma infolinku pre taketo situacie nie?

morigan555
autor
13. dec 2019

@sandra1910 dnes som volala asi 4x a nikto mi nebral, stále, že sú plní všetci operátori.

ikonica
13. dec 2019

A peniaze neprisli? Mne prisla dnes materska... Papier moze prist neskor...

fokuska
13. dec 2019

@morigan555 Poziadala si si o materske? Ty si do prace doniesla ukoncenie PN ale tvoj zamestnavatel za teba nebude ziadat materske.
To musis urobit ty. Gymekolog ti potvrdi tlacivo, potom zamestnavatel a odnesies to na SP. To si urobila?

morigan555
autor
13. dec 2019

@ikonica nie neprišli vôbec.
Ani tej kamarátke, ani mne...

morigan555
autor
13. dec 2019

@fokuska nie
Ja som bola a aj volala vtedy na sociálku.
A povedali mi, že stačí ak to donesiem do práce, a oni to pošlú na sociálku...s mojím predpokladaným platom.
Aj meno som menila a tiež to tam poslali, tak mi povedali na infolinke.
Viem, že zamestnávateľ to poslal, ja osobne ísť nemusím.
Tak to bolo aj pri mojej prvej materskej...

evittam
13. dec 2019

@morigan555 Suhlas s
@fokuska
Zamestnávateľ nie je povinný to poslať. Ako vies ze to poslal? Mas kopiu žiadosti potvrdenú o prevzatí?

morigan555
autor
13. dec 2019

@evittam nie nemám kópiu.
Ale 1x pri nástupe na MD to poslali všetkým štyrom ktoré sme zostali tehotné, a teraz nám to bolo povedané rovnako, dvom, ktoré sa nám podarilo druhé.
A ako som už vyššie písala, volala som ohľadom toho na sociálku a tiež mi povedali, že to posiela zamestnávateľ.
Inak by som si to samozrejme poriesila sama.

evittam
13. dec 2019

@morigan555 A? Kde tam mas ze zamestnavatel je povinny odovzdat tvoju ziadost o MD do SP?! Nikde. Mna tu nemusis poučovať. Ja viem o com pisem. Ty si povinna oznámiť zamestnávateľovi minimálne mesiac vopred nástup na MD ci RD (ano aj zmenu ked ti bude koncit MD-na to pozor) ale zamestnavatel nie je povinný tvoju ziadost o MD od lekára posielať do SP. Jeho povinnosťou je ju len potvrdiť a len MOZE doručiť do SP. Skus naštudovať zakon o SP. A potom tu poucuj znalych nejakymi "vycucmi" kde ani nie je to co tvrdis.😀😉

evittam
13. dec 2019

@morigan555 Plati co som uz napisala. Mala si zaniesť zamestnávateľovi, nech ti to potvrdi a spraví si kopiu. Original na SP s tým ze si nechas potvrdit kopiu o prevzatí a mas to iste a na 100%. Nie spoliehať sa ze niekto kto nemusí spravi za teba.

nikiki29
13. dec 2019

Majú na to 60 dní ... inak platia komenty vyššie

morigan555
autor
13. dec 2019

@evittam akože ja ťa poučujem?
Kde?
Ja len píšem, že keď som bola na sociálke a následne tam aj volala...tak mi povedali, že nemusím ísť osobne, stačí to doniesť zamestnávatelovi.
To znamená že keď niečomu nerozumiem, a následne sa idem nato spýtať na daný úrad, a tam mi toto povedia, tak urobím ako povedia...
Opakujem.
Ja som všetko oznámila...začala sa mi PN , skončila, všetko som doniesla do práce.
Medzitým som išla k nám na sociálku kde mi bolo povedané, že stačí keď papier od doktora zanesiem zamestnávateľovi.
Tak sa stalo, predvčerom som tam volala , vraj určite poslali (ako aj ďalším ženám) a mám čakať, že materská mi môže prísť v pondelok a výmer aj neskôr.
Takže nepoučujem, ja len píšem čo mi na socialke povedali, a preto sa tomu divím, a hľadám možno nejaké podobné skúsenosti

morigan555
autor
13. dec 2019

@evittam a nespolieham sa nato, že niekto za mňa niečo urobí.
Keď mi na sociálke povedali ako to mám urobiť, tak som to tak urobila.
Vôbec nejde o moju lenivosť, alebo pohodlnosť.
Keby mi povedali aby som obehala celé Slovensko aby som získala nárok na materské, budem nadávať, ale urobím tak.
Chápeš.
Idem na úrad, verím im, pretože ja sa tomu nerozumiem a teraz sa mi stane toto....takže naozaj to neber ako že ťa poucujem

evittam
13. dec 2019

@morigan555 No len to že ti to niekto povie na nejakom urade neznamená ze je to pravda. Kym ti to neda pisomne. Bohužiaľ. Tu by ti zeny mohli rozpravat o "super radach" od tetusiek na urade.😉 Ja to myslím v dobrom. Proste plati co pisem.

evittam
13. dec 2019

@evittam A ano poslala si mi link na nic-ako nejaký dokaz ci "poučenie". Tak som si ti to dovolila vysvetliť.

evittam
13. dec 2019
morigan555
autor
13. dec 2019

@evittam povedali mi to na sociálke.
Tak kde inde sa mám ísť informovať, keď nie na mieste ktorého sa to týka.
Vedúca mi teraz volala že mi to poslala určite, aby som sa nebála...výmer chodí až po peniazoch
Len už veľa ženám prišla materská, mne nie...ani tej kamarátke..

bboossoorka
13. dec 2019

@morigan555 mne dosiel vymer vcera a som na materskej od 2.11...a dnes dosla materska aj pridavky na ucet

morigan555
autor
13. dec 2019

@bboossoorka hej no....zatiaľ čo viem tak sme asi 3babu čo nám materská neprišla, možno príde v pondelok, dúfam...

morigan555
autor
13. dec 2019

@bboossoorka a prídavky som dostala už aj ja...

bboossoorka
13. dec 2019

@morigan555 mne dosli pridavky a za minutu materska....ale vravim na vymer som cakala dlho tiez som sa bala uz

evittam
14. dec 2019

@morigan555 Este raz na SP ci na inom úrade sedia nekompetentni ludia a mozu ti povedat co len chcú pokial ti to nedaju písomne. Bohužiaľ a cest vynimkam. Je dokonca xy príkladov tu na MK ako dokonca aj zavadzaju.
Co sa tyka povinnosti okolo MD som uz napísala a plati to.
Niekomu príde skor rozhodnutie a neskor peniaze, niekomu opacne.

evittam
14. dec 2019

@morigan555 Prídavky nemaju nic spolocne s MD.
A ked ste nedostali 3 zeny ktore pracujete v tej istej firme tak bud veduca klame (volaj na SP ci vôbec maju nejakú tvoju ziadost o MD) alebo firma nema v poriadku vykazy alebo maju na SP cas.😉

morigan555
autor
14. dec 2019

@evittam tak ale to ja zato nemôžem, že človek sa nemôže spoľahnúť na ľudí ktorí sú v danej veci kompetentní a riadi sa podľa ich pokynov.
Aj kamarátke, kolegyni tak povedali priamo na pobočke sociálnej poisťovne, že má papier od doktora doniesť len do práce.
Uvidíme v pondelok, ak niečo pokazili v práci, tak snáď si budem môcť nárokovať spätne peniaze...

evittam
14. dec 2019

@morigan555 No ved ja nikde nepisem,ze ty za to môžes. Snazim sa len pomoct a píšem k veci. Ake peniaze spätne? Proste podas ziadost o MD ako treba.
A do budúcna odporúčam vzdy sa spoliehať len sam na seba. Ja som aj prechodku si davala potvrdiť o prevzatí a koľkokrát som sa stretla s blbym komentárom ze "na co"-no ja viem na co a ty to podpis.😀😉 A nikdy ziadny problém s vyplatenim na cas-si rozmyslia...

fokuska
14. dec 2019

@morigan555 Ak ti to naozaj odoslal zamestnavatel, tak mozno to poslal velmi neskoro alebo tak nieco nesedelo a teda to este riadne nespracovali.

Ako pise @evittam na uradoch povedia dost casto take hluposti, ze by clovek neveril.
Nastuduj si stranku socialnej poistovne a upsvar - maju vsetko pekne podrobne rozpisane, aj uvedene priklady. A ak sa potrebujes spoliehat na rady a info od pracovnikov, tak vzdy si to pytaj pisomne. Hned uvidis ci si stale stoja za tym co povedali.

morigan555
autor
16. dec 2019

@evittam
@fokuska
Tak materskú mám nahlasenú, zamestnávateľ to poslal, aj dnes mi povedali, že to má poslať on, a tam problém nebol..materská mi prišla ešte minulí týždeň ale v malej sume, preto som myslela že to nie je ono...chodia mi sms, tak som to na bankingu ani nepozerala a v tej sume mi chodia aj alimenty.
Čakala som viac, a potvrdilo sa, pani na sociálke mi zle nahlásila začiatok , o 15 dní neskôr...😔
Neviem ako sa to stalo, takže mi to spätne doplatia a dúfam, že ešte tento mesiac, idú Vianoce, tak som sa celkom tešila po 200rurovom rodičáku.
Ďakujem za rady😊

fokuska
16. dec 2019

@morigan555 Na ziadosti bol spravny datum a na SP to zaevidovali nespravne?

A este raz - NEMAL to posielat zamestnavatel. Mohol, ale nemusel...

morigan555
autor
16. dec 2019

@fokuska áno bol správny údaj na žiadosti.
Volala mi pani, že sa veľmi ospravedlňuje, že jej to počítač zle zaevidoval atd....a zostatok peňazí mi pošlú do piatku.
Viem, že nemusí.
Ja som písala, že mi povedali, že to pošlú, a keďže to posielali aj pri prvej mojej materskej, iným ženám na materskej, nemala som dôvod pochybovať.
A keď ma ubezpečila ešte aj vedúca, že to poslali, tak som vedela, že tam problém nebude.