Ahojte, potrebujem poradit.
Manzel mal od 2.3.2021 nastupit na rodicovsku dovolenku a poberat matersku. Ja som sa k tomu datumu prihlasila do zdravotnej poistovne a odhlasila si rodicovsky prispevok. Manzelov zamestnavatel oznamil na socialnej poistovni, ze nastupuje na rodicovsku dovolenku. Dohodli sa, ze 2.3. posle ich mzdarka ziadost o matersku do socialnej poistovne. Dnes manzel volal do poistovne, kedze zatial mu neprislo ziadne rozhodnutie a zistil, ze neeviduju ziadnu ziadost. Nasledne zistil, ze ich mzdarka ziadost neodoslala. Takze teraz sme uz dva mesiace bez prijmu. Co mozme teraz urobit? Mozme tu ziadost dodatocne poslat s datumom 2.3.? Ak nie, doplatia mi rodicovsky? Aj ked na rodicovskej bol manzel a bez akehokolvek prispevku?
Dakujem za rady.
problém môže byť, že o materské môže žiadať len v ochrannej lehote, a tá už uplynula
rodičovský príspevok si môžete požiadať aj spätne
mzdarka nieco posiela do socialky za otca? lebo moj muz si posielal sam.... a aka ochrana lehota 7 dni? to je len pri skonceni prac.pomeru ci nie? d.
@zuzanka.zuzu Moze to poslat aj zamestnavatel. Manzel si to chcel poslat sam, ale trvala na tom, ze to odoslu oni. Asi na to zabudli.
no ak mu prerušili nemocenské poistenie tak na MD by išiel v ochrannej lehote, nie?
@lucka_ke
@zuzanka.zuzu
Uz sme sa konecne dovolali na poistovnu a zistili sme, ze to moze poslat dodatocne, je to mozne do troch rokov uplatnit. Takze to posleme a mali by to spatne vyplatit.
a v práci ho evidovali ako keď tam nechodil?