Dobrý deň,
Chcem sa len pre istotu uistiť. Keď som prechádzala na rodičovskú dovolenku, pani v sociálnej poisťovni mi povedala, že sa tam na dôchodkové poistenie nemusím prihlásiť, keďže popri rodicaku robím na dohodu a tým pádom toto poistenie za mňa zamestnávateľ platí. Jedinou nevýhodou je, že z nižšej sumy, teda z toho, čo zarobím. To mi neprekáža. Na výplatnej páske mi ukazuje, že platia "starobné poistenie". Je to toto?
Ďakujem vopred
@slavkadi asi to vyznieva trochu hlúpo, ale ako viem zistiť, či nemocenské poistenie mi trvá z oboch zamestnaní? Aj z toho, kde mám dohodu, aj z toho, kde som TPP?
Totižto, som druhý krát tehotná a zisťujem, z čoho mi budú rátať materskú a dočítala som sa, že sa to zráta z dohody aj z tpp dokopy (čo je super) za predpokladu, že nemocenské poistenie trvalo z oboch...
Ja sice odbornicka nie som,na to su tu ine zeny ale viackrat to spominali ze pokial si nechceš pokazit druhu matersku tak nesmies mat dohodu ani polovicny uvazok pretoze potom to rataju z toho..Mozno by sa to dalo este zachranit alena neviem ako
Baby, nedalo mi to a sla som osobne do sociálnej. Pozreli na mňa cez rodné číslo konkrétne a povedali,že nemám stresovať, že si môžem požiadať materskú aj z tpp aj z dohody. Takže je to ok 🙂
Starobne je len cast dochodkoveho poistenia, sadzba 4%, co odvadza zamestnanec. Pri dohode platis starobne a invalidne poistenie, co viem. Takze sa ti pocita do dochodku. Neplatis ale ostatne...nemocenske, poistenie v nezamestnanosti.