Neplatím sociálnej. Môžem mať materskú?

beengie
8. jan 2010

Dobry den,
prosim Vas velmi pekne o pomoc.
Som SZCO od 1.6.2008, od zaciatku platim len VSZP nemocenske poistenie vo vyske 41,37 ale neplatim socialnej poistovni odvody, kedze nedosahujem danu vysku prijmov. Mam narok na matersky prispevok? Ak ano, tak v akej vyske? Co s tym zvysovanim rodicovskeho prispevku? Co mam robit, aby mi mohol byt vyplateny???

Dakujem velmi pekne! Ospravedlnujem sa za pripadne nevhodne umiestnenie temy, som tu novacik. 🤐 🤐 🤐

martina236
8. jan 2010

dostanes, po narodeni dietata, to je rodicovsky prispevok ci ako sa to vola. ten minimalny, lebo teraz sli hore, pre tie maminy co si tusum platili 270 dni v kuse pred nastupom na matersku odvody do socialky. nejak sa v tom moc nevyznam, od toho su tu ine odbornicky 😉 , myslim to v dobrom, snad sa ti ozvu. ale jasne ze mas na rok na rodicovsky prispevok po dobu 3 rokov.

beengie
autor
8. jan 2010

Dakujem martina🙂 Aspon ze rodicovsky dostanem - inak som z toho uplny jelen 😕

martina236
8. jan 2010

ja tiez, ale dovolim si ti podat kontakt. vola sa gapa a ta je teda v tychto veciach proficka. skus jej napisat IP ak mas konkretne otazky este. pa vsetko dobreeee 😉

vieraj
9. jan 2010

beeengie pokial ti nevznikla povinost platit ako SZCO, tak si plat dobrovolne nemocenske poistenie a vznikne ti narok aj na matersku. teda pokial este nie si tehotna.
ak nemas odvody za minimalne 270 dni, tak veru zvyseny prispevok nedostanes, iba ten zakladny.

gapa
9. jan 2010

beenge,
ak si nastúpila na MD a nebola si dlhodobo nemocensky poistná, tak máš nárok len na rodič.príspevok z UPSVaR odbor soc.vecí a rodiny (nie na materské zo soc.poistnove) od mesiaca, kedy sa dieťa narodi vo výške 164,22eur (za odbobie od 9/010 sa valorizuje, vypláca sa mesiac pozadu)

beengie
autor
9. jan 2010

Naozaj velmi, velmi pekne dakujem, aspon viem, ze sa prihlasim v SP a ze sa mi odvody oplati platit🙂))
Ste tu same poklady, baby 😵

gapa
9. jan 2010

a ešte ta opravím,
-zdravotnej poisťovni neplatíš nemoc.poistnie, ale zdravotné (na lekárov, lieky, pobyt v nemocnici).
- sociálnej poisťovni môžeš/niekedy musíš platíť nemocenské poistenie (napr. DNPosoba alebo povinne nem.poistená szčo 4,4%), ktoré zahrna nemoc.dávky počas PN, tiež ošetrovné počas 10dní očr, materské

mimatomo
7. apr 2015

@gapa dobry den, chcem vas poprosit o radu, dievcinka je UK od decembra, neplati SP ani ZP u nas, v septembri caka babo, chce sa vratit na sk, bude mat narok na rodicovsky prispevok? a na porodne? pripadne ak nie ona, moze na MD nastupit jej mama? prosim o odpoved. dakujem

gapa
7. apr 2015

@mimatomo nuž s týmto zahraničím sa nevyznám, sa tam dosť mení. Pred cca 2mi rokmi nebol problém, no teraz sa velmi zistuje, čo druhý rodič, či je tam zárobkovo činný, či také dačo a či nemajú z toho dôvodu nárok na príspevok tam v zahraničí. Neviem veru poradiť. No samozrejme tú zdr.poistovnu si musí vybaviť, aby jej to nadväzovalo na zahraničie.
Možno by som napísala otázku priamo na ustredie úradu práce a soc.vecí (oni vyplácajú RP aj príspevok pri narodení) a napísala aj údaje o druhom rodičovi a v ktorej krajine pracuje, či uk

mimatomo
7. apr 2015

@gapa ona je sama 🙂 ale dakujem, napise urcite 🙂

denkatn
21. sep 2021

chod sa prosim ta opytat do socialnej poistovne, alebo si tam zavolaj, oni su ochotni a da sa volat aj zo zahranicia

beatta7
21. sep 2021

matersku ako taku nie, tam by si si socialnku musela platit aspon 270 dni pred porodom, takto ti ale prinalezi aspon rodicovsky prispevok. takze na holo ako sa vravi neobides