Neplatené voľno a výška materskej

26. sep 2022

Prosim vas, vie mi niekto povedat, ako ovplyvni vysku materskeho neplatene volno, ak by som nan isla dva-tri tyzdne pred nastupom na MD?
Dakujem.

autor
26. sep 2022

Samozrejme, pracujem normalne od poslednej rodicovskej na TPP (od jan 2020).

alenah31
26. sep 2022

nijako...o nepl. voľné musíš požiadať. Ak bude zamestnávateľ súhlasiť - a máš už doma dieťa do 6 rokov - v práci budeš na nepl. voľné a ty sa na tú dobu prihlásiš na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Síce dieťa ti smie vtedy do škôlky len na 4 hod./denne, ale ty si nebudeš musieť platiť povinný odvod do ZP ako samoplatca. A tie tri týždne to - ak dieťa do škôlky chodí - vydrží - potom môže znovu chodiť na celý deň.

e1i
26. sep 2022

@alenah31 pri neplatenom volne nie je prerusene NP? Neviem preto sa pytam lebo ma to zaujima.

alenah31
26. sep 2022

@e1i je...ale to nemá žiadny vplyv na materské. Jej bude materské vyplatené z r. 2021 nakoľko na ňu nastupuje v r. 2022 a ako píše plynulo pracuje od 2020. A zo zákona je vlastne v OL - ako keby dostala výpoveď a tehotná ostala ešte ako zamestnaná...resp. od 1.6.2022 sa menil zákon a OL sa predĺžila na 180 dní od ukončenia PP - ak predtým splnená podmienka na materské bola - dostane ju. Jediné čo by si musela platiť pri nepl. voľne je ZP.

e1i
26. sep 2022

@alenah31 aha jasne uz chápem. Ďakujem

autor
26. sep 2022

@alenah31 dakujem. dieta musi byt v skolke cely den, takze takto by som sa nenahlasovala, ale teda mohla by som si zaplatit za tie 3tyzden ZP a tym padom by to bolo vse ok?

alenah31
26. sep 2022

Ano - uplne. Alebo sa dat na tie 3 tyzdne na PN. Ak mate kvoli tehu problem uz byt v praci.... alebo aj z ineho dovodu....gynekolog to podla mna pochopi. 3 tyzdne na PN vydrzite a ani jeho to "nezabije" ak Vam ju vystavi. A z PN plynulo prejdete na MD.

autor
26. sep 2022

@alenah31 Dakujem 🙂