Prosim vas, vie mi niekto povedat, ako ovplyvni vysku materskeho neplatene volno, ak by som nan isla dva-tri tyzdne pred nastupom na MD?
Dakujem.
nijako...o nepl. voľné musíš požiadať. Ak bude zamestnávateľ súhlasiť - a máš už doma dieťa do 6 rokov - v práci budeš na nepl. voľné a ty sa na tú dobu prihlásiš na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Síce dieťa ti smie vtedy do škôlky len na 4 hod./denne, ale ty si nebudeš musieť platiť povinný odvod do ZP ako samoplatca. A tie tri týždne to - ak dieťa do škôlky chodí - vydrží - potom môže znovu chodiť na celý deň.
@e1i je...ale to nemá žiadny vplyv na materské. Jej bude materské vyplatené z r. 2021 nakoľko na ňu nastupuje v r. 2022 a ako píše plynulo pracuje od 2020. A zo zákona je vlastne v OL - ako keby dostala výpoveď a tehotná ostala ešte ako zamestnaná...resp. od 1.6.2022 sa menil zákon a OL sa predĺžila na 180 dní od ukončenia PP - ak predtým splnená podmienka na materské bola - dostane ju. Jediné čo by si musela platiť pri nepl. voľne je ZP.
@alenah31 dakujem. dieta musi byt v skolke cely den, takze takto by som sa nenahlasovala, ale teda mohla by som si zaplatit za tie 3tyzden ZP a tym padom by to bolo vse ok?
Ano - uplne. Alebo sa dat na tie 3 tyzdne na PN. Ak mate kvoli tehu problem uz byt v praci.... alebo aj z ineho dovodu....gynekolog to podla mna pochopi. 3 tyzdne na PN vydrzite a ani jeho to "nezabije" ak Vam ju vystavi. A z PN plynulo prejdete na MD.
@alenah31 Dakujem 🙂
Samozrejme, pracujem normalne od poslednej rodicovskej na TPP (od jan 2020).