Ahojte, mám takú špecifickú situáciu. 1/2021 som nastúpila na MD, z ktorej som v 9/2021 prešla na RD. Na RD som bola do 3/2024, ale do práce som nenastúpila - až v 9/2024 keďže som bola evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov (neplatené voľno). Pracovný pomer mi stále trval a aj trvá. Momentálne pracujem tam, kde som pracovala aj pred MD. Teraz som zistila že som tehotná. Budem mať nárok na materské/tehotenske? Keďže som tam mala medzeru a bola som na neplatenom voľne? Môže ma zamestnávateľ vyhodiť?
Ďakujem.
Áno nárok na MD mat budeš, a po oznámení tehotenstva písomne ta vyhodiť nemôže.
Budete
Nárok máš hneď ale len z minima, aby si mala z platu musíš odpracovať 90 dní.
@zalka ďakujem, hneď v tom mám jasnejšie. 90 dni bez PN a OČR?
Áno presne tak
@zalka ešte jedna hlúpa otázka 😃 rátajú sa kalendárne alebo pracovne dni?
Akože ja budem veľmi rada pracovať do nástupu na MD ak všetko dobre dopadne, ale musím rátať s každou možnosťou a aj s tým, že sa to vedeniu páčiť nebude a budem musieť odísť
Kalendárne
@zalka ďakujem veľmi pekne, pomohli ste mi ❤️
@zalka prosím vás a nárok na tehotenské mi vznikne? Keď som bola teda na RD a potom na neplatenom voľne, čiže som nemala aktívne nemocenské poistenie?
Stále si to študujem, a Dočítala som sa že nárok vzniká ak nemocenské poistenie trvá najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch pred začiatkom 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom (t. j. pred začiatkom 13. týždňa tehotenstva
Áno vznikne nárok aj na tehotenské.
@zalka ďakujem pekne. Čiže tam sa mi započítava aj to, že som bola ešte tento rok na RD alebo ako tomu rozumieť?
Áno presne tak, aj k MD sa ti ta RD rata
Neviete niekto poradiť prosím? Čo v takejto situácii