Neplatená rodičovská dovolenka a škôlka na 8 hodín

madana
20. sep 2014

Dobry den,chcem sa Vas opytat mile mamicky,ktore ste na neplatenej rodicovskej dovolenke od 3-6rokov,davate dieta do skolky na 8h,alebo len na 4h??Chodia kontroly do skolky???ak chcem dat dieta na 8h,musim si to zrusit a ist sa evidovat na UPSVAR,ci ako??dakujem za rady

traktor
20. sep 2014

..akurat vcera som sa na to pytala na urade..ak bude dieta v skôlke na 4 hodiny, môzes zostat na neplatenej rodicovskej..ak ho vsak das na dlhsie,musis rodicak ukoncit a prihlasit sa na upsvar

kamajka
20. sep 2014

No ja neviem odpovedat,len poznamenat by som chcela,ze slovenske zakony su riadne na hlavu, tak pri neplatenej moze ist do skolky len na styri hodiny,pri predlzenej platenej normalne na osem hodin plus matka moze aj popri rodicaku pracovat...no na hlavu fakt...

stastnamamulka
20. sep 2014

precitaj si toto http://www.dovera.sk/najcastejsie-otazky/a619/a... ,to znamena,ze dieta moze chodit do skolky na cely den ale ty si budes platit odvody do ZP sama ako samoplatca a tak mozes zaroven ostat na neplatenej rd

stastnamamulka
20. sep 2014

@kamajka presne tak je to na ...,napr.su mamky ako ja,ktore nie ze nechcu pracovat,ale ich partner/manzel pracuje v zahranici a tym padom su nase deti odkazane len na mna,ci su zdrave alebo chore.Inac ja som sa to dozvedela len na hodou na MK,ze maly moze chodit do skolky len na 4hod a pritom od sept.si zvyka na cely den,tak si budem platit odvody,nech sa zadrhnu 😠

gapa
21. sep 2014

ešte tolko maminy, že ak nepoberáte RP a nie ste na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie, tj. ste doma bez ohladu na to, či je dieťa v škôlke, či nie, tak si na vás nemôže manžel uplatniť odpočítatelnú položku v danovom priznaní (ročnom zúčtovaní dane), čo je dosť. Platí to do r.2013

kiwi82
22. sep 2014

ahoj ano je to tak, že len na 4 hodiny môže dieťatko chodiť do škôlky. ja som tak bola minulý rok. malá hodila len na doobedie. a pracovať nemôžeš lebo potom by ti neplatili odvody zo sociálky, to už potom platí zamestnávateľ. ja som sa pýtala pani učitelky tak, že zatial nemali žiadne kontroly..

fialoocka
22. sep 2014

Baby prosím vás a to je do 6-tich rokov? Ja som myslela, že do 5-tich rokov.....som tiež na tejto neplatenej, teda aspoň si myslím😀....poslala som žiadosť na zdravotnú.....a odtiaľ ani bú..... 😠

madana
autor
22. sep 2014

@fialoocka ano je do ukonc. 6r. dietata tato neplatena RD.Ja som si to bola vybavovat pred cca rokom a pol osobne v soc.poist. aj zdravotnej poist.

gapa
22. sep 2014

@fialoocka ono pojem neplatená RD nikde v zákone nenájdeš. Pojem RD je neplatené volno v práci, tj. v zamestnaní, tj. nezamestnaná podla zákona nečerpá RD. Ale kedže žiadny iný výraz na to nie je, tak samozrejme medzi mamičkami sa tak hovorí, ale vždy treba sledovať každú vec zvášť.
1. nárok na rodič.príspevok - kedže sa hovorí o neplatenej, tak je to bez nároku na RP
2. volno v práci - ak si zamestnaná, tak po ukončení poberania RP, ak si čerpala do 3rokov ti môže dať zamestnávatel len neplatené volno, nemôže dať rodič.dovolenku
3. zdravotné poistenie - podla terajších zákonov ak nepobráš RP, tak dieťa môže chodiť do škôlky max. 4hod. denne, ak chceš byť zdr.poistená štátom ako osoba riadne celodenne a osobne sa starajúca o dieťa do 6rokov (definícia riadn.starostliovsti je zo Zákona o zdravotnom poistení). Ak poberáš RP, tak sa neskúma táto podmienka, lebo si zdr.poistená štátom ako poberatel RP, čo je iná kategoria
4. dôchodkové poistenie - môžeš byť dôch.poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (definícia riadnej starostlivsoti je zo Zákona o rodič.príspevku), aj ked dieťa chodí do škôlky (do konca roku 2010 platilo tak, že ak chodilo čo i len na chvílu, napr. 1hod, tak si nemohla byť dôch.poistená štátom), ale ak pracuješ na dohodu, tak ti vzniká povinné dôch.poistenie zamestnanca, tj. vtedy nemôžeš byť dôch.poistená štátom, lebo súbeh povinného dôchodkového poistenia zamestnanca alebo szčo s dôch.poistením štátom nie je možný
5. príp. ťa zaujíma nárok na odpočet na teba v danovom priznaní manžela, tak tam ak nepoberáš RP, tak nárok na odpočet za mesiac, kedy 1vého nepoberáš RP už nemáš (ak nie si evidovaná na up...)
-----
toto platí teraz v r.2014

fialoocka
22. sep 2014

@madana aj v soc. poistovni? Ja som tam volala a povedali mi, že iba na zdravotnú treba oznámiť, že sa starám o maloleté dieťa.....teraz som ostala v pomykove 😕

gapa
22. sep 2014

@fialoocka ak si mala podanú prihlášku po narodení a po ukončení RD si nečerpala riadnu dovoelnku (ak si bola zamestnaná) teda netrvalo ti poistenie zamestnanca, tak na soc.poistovni netreba nič nahlasovať, stále platí tvoja pôvodná prihláška.

katkatt
22. sep 2014

ahojte, da sa to zmenit aj tak, ze momentalne som nezamestnana (od ukoncenia RD v 3 rokoch dietata) a chcem ist na predlzenu RD? dieta ma cez 3 roky, do skolky nechodi.