Neplatená rodičovská dovolenka

2. okt 2023

Ahojte žienky. Chcem sa opýtať, dcérka mala teraz v septembri 3 roky. Môžem sa dať na neplatenú rodičovskú dovolenku a zároveň mať dohodu? Dohodu mám stanovenú na 2h počas 5 pracovných dni. Klasika 40h mesačne...Logika mi hovorí, že nemôžem aj som si niekde o tom niečo našla. Na úrade dnes žiadna sláva, neporadili, konkrétne mi jedna dokonca povedala, že dohodu mať môžem aj zmluvu, ale nezdá sa mi to akosi...tak si zisťujem takto...Pýtam sa preto, lebo mi dnes na úrade jedna úradníčka povedala, že aby som neplatila náhodou ešte aj zdravotnú poisťovňu. 40 dní mám nárok byť evidovaná počas dohody na úrade, ale potom ma vyradia a môže mi prísť platiť za niektoré dni zdravotnú. Teraz som si zistila, že nie je to v prípade, ak budem mať dohodu na tie 2h 5 dni v týždni. Vtedy ma zamestnávateľ prihlasuje na celý mesiac do ZP. Je to tak? Radšej sa uisťujem...

alenah31
2. okt 2023

neplatená rodičovská dovolenka neexistuje - je to hovorový názov. Po dovŕšení troch rokov veku dieťaťa (pokiaľ ti nepredĺžili poberanie RP pre nepr. zdr. stav dieťaťa) sa môžeš ísť evidovať a ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do rokov" - kedy za teba zdr. poistenie platí štát a zároveň si napr. aj dôchodkovo a invalidne poistená. ALE dieťa smie do škôlky max. 4 hod/deň a ty nesmieš mať žiadny príjem.
Ty máš brigádu na 2 hod/deň 5 dní v týždni. To je dohoda na pravidelný príjem. Odvody sa ti budú platiť zo mzdy - áno zamestnávateľ ťa v tomto prípade prihlási na celý kal. mesiac. Pri takejto dohode máš nárok aj na prípadnú platenú PN či OČR resp. neskôr na materské či tehotenské (tu samozrejme až po splnení podmienky aspoň 270 dní NP ku dňu nároku). Samozrejme výška dávok zo SP sa bude odvíjať aj od príjmu, ktorý pri takomto nízkom úväzku bude tiež nízky.

autor
2. okt 2023

@alenah31 Ďakujem za vysvetlenie si zlatá veľmi ;) Takže ak som registrovaná na pravidelný príjem, nemusím sa báť, že počas trvania dohody, mi príde nedoplatok zo ZP? Lebo dnes ma zmiatla na úrade pani, že 40 dní môžem byť ešte registrovaná, ale potom ma vyradia a aby som náhodou neplatila si tu ZP. Ale už to chápem, pri nepravidelnom príjme by to tak bolo. Ale ja som zabudla, že mám pravidelný príjem.