Ahojte, viem že diskusií na rovnakú tému je veľa, ale ja sa v nich trošku strácam, tak idem poprosiť o radu v mojom konkrétnom prípade.
11.11.22 moje dieťa dovŕši 3 roky, ja chcem prejsť na neplatenú rodičovskú, keďže do škôlky pôjde až v septembri 23. Pred materskou som bola zamestnaná, šéf nesúhlasil s neplateným voľnom, dostala som ukončenie pracovného pomeru dohodou k 11.11.22
A teraz:
Viem, že sa treba nahlasovať na zdravotnej poisťovni ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Mám sa ísť nahlásiť aj na úrad práce a zaniesť tam tú dohodu? Alebo na úrade nahlásim len kde sa nachádza dieťa po veku 3 rokov? Mám tieto veci riešiť teraz, alebo až po 11.11.22?
Ďakujem krásne za každú pomoc.
@nikson a preco nejdes najprv na urad prace a nevyberies podporu?
@nikson
Osoba starajuca sa o dieta do 6r - pojdes iba na zdr.p, potom na UPSVAR - nahlasit, kde sa dieta nachadza.
@veronikaszabova ďakujem, viem že mám možnosť ísť na úrad a vybrať podporu, ale zažila som aj situáciu, keď som bola prihlásená na úrade 2 mesiace a pán, ku ktorému som bola priradená, ma po tých dvoch mesiacoch chcel už posielať na aktivačné práce. Nemám chuť tieto veci riešiť, to už naozaj radšej pôjdem na tú neplatenú rodičovskú. Aj keď samozrejme, každý peniaz pomôže.
@nikson na aktivačné práce chodíš vtedy, ak poberáš príspevok v hmotnej núdzi. Ak máš klasickú podporu, môže ťa poslať len na nejaké pohovory. Ale tam keď povieš, že máš malé dieťa, ktoré nechodí do škôlky, tak ti automaticky napíšu, že im nevyhovuješ. Takže ja by som išla na úrad práce a požiadala o podporu.
Ja som nic nenahlasila na UPSVaR ...iba som bola v zdravotke vybavit starostlivost o dieta do 6.rokoch...
Ďakujem krásne všetkým, pouvažujem ešte nad tou podporou, nejak to už vyriešim. Ešte raz ďakujem ❤️
@nikson ahoj, mala som podobnú situáciu. Normal e pôjdeš na upsvar, lebo na tú podporu máš nárok a prečo to nevyužiť. Takže to si chod vybaviť s tým že zostavaš s dieťaťom doma lebo ho nemás kde dať a budeš pokračovať po vybratí podpory ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov bez nároku na dávku. Nič ti na úrade nemôžu vytknúť. Keď budeš brať podporu, si nahlasená aj na sociálnej poisťovni, tá ti ju vyráta aj vypláca. Toto ale musis oznamiť aj na zdravotnej. Ono zdravotnú za teba platí štát tak či tak, len na zdravotnej to majú pod rôznymi kódmi, tak každú zmenu tam.treba hlásiť.
@kukulienka83 takže ak teoreticky pôjdem a nahlásim sa na upsvar, 6 mesiacov budem poberať dávku nezamestnanosti tak po tých 6 mesiacoch proste pôjdem na zdravotku, nahlásim sa ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a upsvar to nebude nijak riešiť? Nepríde ma niekto zastreliť a zobrať si všetku podporu, ktorú mi dali? 😀 (zastrelenie pochopiteľne myslím ako srandu, ale zvyšok ma fakt straší)
@nikson samozrejme že nie...keď ti dieťa pôjde do škôlky až od septembra 23, tak máš nárok si vybrať podporu a potom sa oň starať kým nezačne chodiť do MŠ. Nato máš proste nárok a basta 😁 a potom keď začne chodiť, sa prihlásis na upsvar a môžu ti hľadať prácu...
@kukulienka83 tak ja to teda skúsim. Ďakujem krásne za radu ❤
@nikson dala si prihlášku do škôlky a nevzali ho? Ak áno, máš nárok aj na pandemicku OCR a nemusela si dávať vypoved