Neplatená rodičovská a OČR

sylvia9
11. nov 2024

Prosím Vás, mám otázočku, manžel je s dcérkou na neplatenej rodičovskej dovolenke, a ja pracujem. Mala je v škôlke na 4hod. Ale teraz si dcérka zlomila nohu a manžel to s ňou, myslím si, celé dni 6 týždňov nedá. Môžem si ja vybaviť na dcérku OČR, aby som to nemusela riešiť dovolenkou v práci? Dakujem veľmi pekne za odpoveď

petamich
11. nov 2024

Nie, neda sa na to iste dieta, jedine na manzela, kedze on ma zabezpecovat starostlivost o dieta, ked je na predlzenom rodicovskom (hoc neplatenom)

zuzu1304
11. nov 2024

@sylvia9 ja som na rodicaku, v januári bol manžel na ocr na syna, bol chorý aj ja som bola, mala som vysoké teploty ale to nikto nezistoval, detská doktorka normálne vypísala manželovi ocr aj mu bola vyplatená...

rachel36a
11. nov 2024

Samozrejme zd sa dá, si zamestnana splnas podmienku...ja som bola dokonca na platenom a muz bol na OCR so synom

klarissa25
11. nov 2024

Muž sa nepostara o dieťa? Však sa bude starať tak isto ako ty..

snehulak77
11. nov 2024

Áno, dá sa. My sme mali brušnú chrípku, ja na rodičovskom s malým (platený rodičovský), ale tiež som bola ko. Tak zostal manžel doma na ocr. Nikto neskúmal, v akom stave som bola ja alebo prečo bol na ocr on. Normálne uznali a zaplatili

melanta
11. nov 2024

@zalka @alenah @lucka_ke ženy tu radia, že môže ísť ona na OČR, lebo aj oni boli, lenže ich muži boli na platenom rodičáku. Tu je muž na neplatenom, čiže štát za neho platí ZP. Tak nedáva logiku, aby štát v jednom čase jemu platil ZP a jej OČR. Niektorá z vás bude vedieť určite správnu odpoveď.

majusqa77
11. nov 2024

pokial mas Ty aktivne nemocenske poistenie, je narok na nemocensku davku

rachel36a
11. nov 2024

@melanta aj keď je na neplatenom, tak môže ísť ona na OCR...

lucka_ke
11. nov 2024

tak zákon hovorí, že na OČR je nárok ak:
- fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo izolácia alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať
otázka je, či to bude SP skúmať kde je muž v tom čase, v tomto osobnú skúsenosť nemám

melanta
11. nov 2024

@rachel36a no podľa mňa nie. A to čo píše Lucka dáva logiku - na očr je nárok, ak osoba, ktorá sa o dieťa stará, sa starať nemôže. Dieťa má predsa osobu, ktorá sa o dieťa stará. Otec je nahlásený ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Prečo teraz potrebuje OČR matka? Prečo sa otec nemôže o dieťa starať ak žiada štát, aby za neho platil ZP lebo on sa stará o dieťa? Ak to možné je, tak je to zlé a nemalo by to tak byť. Prečo má štát platiť naraz dvom ľuďom za starostlivosť o jedno dieťa?

aurora33
11. nov 2024

@sylvia9 tak to je riadne neschopný manžel.

lucka_ke
11. nov 2024

asi by bolo košer keby si muž na tých 6 týždňov zaplatil zdravotné poistenie a potom sa znova nahlásil ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov
len tebe preplatia OČR najviac 14 dní ak dieťa nebolo 5 dní hospitalizované... ak bolo tak 30 dní ako dlhodobú OČR
(rieši sa to potom tak, že ti lekár napíše novú OČR na inú diagnózu na ďalších 14 dní)

rachel36a
11. nov 2024

@melanta neriešim ci je to ok alebo nie...píšem z reálnej skúsenosti...sociálna poisťovňa toto neskúma...takzd ano, autorka otázky ma narok na OCR

petamich
11. nov 2024

@rachel36a no nema narok na OCR, to ze na nu pojde a Socialna poistovna ju vyplati, lebo nebude skumat kde je a co robi druhy rodic je druha vec ale narok na nu nema, kedze o dieta sa ma starat druhy rodic, ktory je na (neplatenej) rodicovskej

Toto nema s narokom nic spolocne, toto je vedome odrbavanie 🙂 co nehodnotim mna do toho nic, len pisem ako to je - ak je rodic A na rodicovskej ma sa starat o dieta on, ak sa nemoze starat zo zdravotnych dovodov, vtedy ma narok rodic B na OCR na rodica A ale nie dvaja na to iste dieta.

rachel36a
11. nov 2024

@petamich nebudem sa tu dohadovať...riešili som to priamo na SP..a odpoved bola, že nárok na OCR rodic ma, aj keď je druhý rodic s tym dietatom na rodicaku, alebo ako osoba starajú ca sa o dieta do 6 rokov

lienka.7
11. nov 2024

@sylvia9 a ako sa o dieta staral doteraz? Keď 6 týždňov to uz "neda"?

lienka.7
11. nov 2024

@petamich na tomto fóre je uplne zbytocne vôbec poukazovať na nejaké odrbavanie... ešte ta tu "za odmenu" zhejtuju, ze zavidis 🤦‍♀️