Prosím Vás, mám otázočku, manžel je s dcérkou na neplatenej rodičovskej dovolenke, a ja pracujem. Mala je v škôlke na 4hod. Ale teraz si dcérka zlomila nohu a manžel to s ňou, myslím si, celé dni 6 týždňov nedá. Môžem si ja vybaviť na dcérku OČR, aby som to nemusela riešiť dovolenkou v práci? Dakujem veľmi pekne za odpoveď
Samozrejme zd sa dá, si zamestnana splnas podmienku...ja som bola dokonca na platenom a muz bol na OCR so synom
Muž sa nepostara o dieťa? Však sa bude starať tak isto ako ty..
Áno, dá sa. My sme mali brušnú chrípku, ja na rodičovskom s malým (platený rodičovský), ale tiež som bola ko. Tak zostal manžel doma na ocr. Nikto neskúmal, v akom stave som bola ja alebo prečo bol na ocr on. Normálne uznali a zaplatili
pokial mas Ty aktivne nemocenske poistenie, je narok na nemocensku davku
tak zákon hovorí, že na OČR je nárok ak:
- fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo izolácia alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať
otázka je, či to bude SP skúmať kde je muž v tom čase, v tomto osobnú skúsenosť nemám
@rachel36a no podľa mňa nie. A to čo píše Lucka dáva logiku - na očr je nárok, ak osoba, ktorá sa o dieťa stará, sa starať nemôže. Dieťa má predsa osobu, ktorá sa o dieťa stará. Otec je nahlásený ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Prečo teraz potrebuje OČR matka? Prečo sa otec nemôže o dieťa starať ak žiada štát, aby za neho platil ZP lebo on sa stará o dieťa? Ak to možné je, tak je to zlé a nemalo by to tak byť. Prečo má štát platiť naraz dvom ľuďom za starostlivosť o jedno dieťa?
asi by bolo košer keby si muž na tých 6 týždňov zaplatil zdravotné poistenie a potom sa znova nahlásil ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov
len tebe preplatia OČR najviac 14 dní ak dieťa nebolo 5 dní hospitalizované... ak bolo tak 30 dní ako dlhodobú OČR
(rieši sa to potom tak, že ti lekár napíše novú OČR na inú diagnózu na ďalších 14 dní)
@rachel36a no nema narok na OCR, to ze na nu pojde a Socialna poistovna ju vyplati, lebo nebude skumat kde je a co robi druhy rodic je druha vec ale narok na nu nema, kedze o dieta sa ma starat druhy rodic, ktory je na (neplatenej) rodicovskej
Toto nema s narokom nic spolocne, toto je vedome odrbavanie 🙂 co nehodnotim mna do toho nic, len pisem ako to je - ak je rodic A na rodicovskej ma sa starat o dieta on, ak sa nemoze starat zo zdravotnych dovodov, vtedy ma narok rodic B na OCR na rodica A ale nie dvaja na to iste dieta.
Nie, neda sa na to iste dieta, jedine na manzela, kedze on ma zabezpecovat starostlivost o dieta, ked je na predlzenom rodicovskom (hoc neplatenom)