Ahojte prosim Vas ako to je na neplatenej rodicovskej dovolenke? To je do 5 rokov dietata? A nemusim si platit soc a zdravotku? Robotu mi musia drzat v statnej sprave myslim....dik za info ktora vie;)
@lucia198811 ako píše @melanta. Neplatená RD neexistuje. Po ukončení riadnej RD je možné evidovať sa na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" a štát za teba bude platiť zdr. poistenie a budeš dokonca dôchodkovo poistená. Dieťa v takomto prípade smie do škôlky max. na 4 hod./deň.
Problém je ak tvoj PP trvá. V takom prípade si povinná po ukončení riadnej RD vrátiť sa do zamestnania a tiež máš zákonnú povinnosť tento návrat min. mesiac vopred zamestnávateľovi oznámiť. Ak kvôli dieťaťu nie je tvoj návrat do práce možný - máš možnosť požiadať zamestnávateľa o neplatené voľno. Pokiaľ bude súhlasiť ty sa v tom čase čo budeš mať v práci neplatené voľno môžeš zaevidovať na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". V tomto prípade ale zamestnávateľ nemá vôbec povinnosť držať ti tvoje prac. miesto a je fuk či je to štátna správa alebo súkromný sektor. Ešte je tu možnosť pandemickej očr - ak tvoje dieťa nie je zapísané do žiadnej škôlky či jasiel a tebe končí RD pričom PP trvá - môžeš zostať doma na pandemickej očr.
@owecka ty nie nedokladuješ to - ale ak je prihlásené v škôlke overí si to priamo SP a môže aj ZP - škôlka čerpá na deti dotácie z MŠSR podľa počtu detí a aj podľa toho či ide o celodenný pobyt či polovičný. Čiže má viac možností ako si to overiť. A ver mi nie je dobré "obchádzať to". Štát ti potom všetko vyúčtuje naraz spätne a budeš to musieť doplatiť.
@alenah31 mne konci k 18.5 rodicak, no pracu nemam. Mala mi u chodi do skolky, nakolko ja studujem dost tazke denne studium. Vozim ju na 7.00 a utekam do skoly. Je mozne, ze ju mozem mat aspon do 12.00? Tak chodi domov vzdy. Aj ked skolka ju vedie ako na celodennom. Mala nema este 3 roky
@alenah31 pre mna je nonsens sa niekde zamestnat. Neviem ako to poriesit. Mne by pomohlo ju mat aspon do 14.00 v skolke. Aj som zvazovala si otvorit zivnost. Pokial viem, odvody do socialnej prvy rok plati stat, platila by som len zdravotku. Chceme este 1 dieta, ale cakame kym spravim najtazsie rocniky az po polku 4.rocnika to je do buduceho februara. zamestnat sa mi naozaj neda. Nakolko skola nie je socialna praca a ani ine odbory. Velmi dakujem
@owecka mýliš sa - počas prvého roka živnosti štát za teba sociálku neplatí. Ty máš povinnosť platiť ZP aspoň z minima, ale z odvodov voči SP si oslobodená - štát ale nič za teba odvádzať nebude. To, že prvý rok si od odvodov oslobodená totiž neznamená, že si ich nemôžeš platiť dobrovoľne.
To, že si študent denného štúdia ale mení situáciu. Koľko máš rokov? Pri dennom štúdiu si poistencom štátu, ty sa už nebudeš musieť evidovať po RD ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Potrebuješ potvrdenie o návšteve školy a to zanesieš na ZP kde ťa na základe toho budú naďalej evidovať ako poistenca štátu. Každý šk. rok je potom dobré až do štátnic toto potvrdenie znovu predložiť. Dieťa ti môže do škôlky normálne na celý deň.
@owecka máš dve možnosti:
1. osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov:
- zdravotné poistenie platí štát
- odvody do SP povinné nie sú, štát za teba platí:
*starobné poistenie vo výške 18 % z vymeriavacieho základu (ak je sporiteľom v II. pilieri, Sociálna poisťovňa postupuje 5,50 % príslušnej DSS)
*invalidné poistenie vo výške 6 % z vymeriavacieho základu
*rezervný fond solidarity vo výške 2 % z vymeriavacieho základu
Dieťa nesmie do škôlky na viac ako 4 hod./deň.
2. živnosť:
- zdravotné poistenie minimálne 79,31 €/mesiac
- sociálne poistenie - je prvý rok oslobodené, ale výška dobrovoľných minimálnych sociálnych odvodov od 1.1.2022 je 187,78 eur/mesiac
@alenah31 dakujem velmi pekne za rady.vlastne dcera chodila od 7.00 do 12.00 ale ta skolka je taka pomoc, ze bola tam 3 dni a 2 tydne doma co bola chora. Takto je to od septembra🥲 ale aj tie 3 dni vedia pomoct...potom ako mam riesit skolku, mozem ju dat vlastne na pol dna tak,ako chodila doteraz? Lebo inak sa mi neda, je to 5 hodin. O 7.00 musi ist, lebo mne ide vlak
@owecka prepáš, ale akú inú pomoc čakáš? O dieťa sa máte starať vy - matka a otec. Už to, že za teba ZP platí štát je veľa podľa mňa, od 2022 je to aj niektoré z poistení v SP. Zahraničie? Tam by si už dávno musela byť zamestnaná pretože iba blbé Slovensko, CZ, PL a HU poskytujú niečo ako RD a 3 roky platí matkám príspevok, aby mohli ostať s dieťaťom doma. Skús si o túto možnosť požiadať v DE. BE, IT či inde....oni ani nevedia čo to RD je, ja tam mám všade rodinu: len v BE pri dvojičkách bola doma 18 týždňov - aj to len preto, že sú to dvojky a mala priplatené soc. pripoistenie od zamestnávateľa ako bonus (a tiež min. 5 rokov musel byť platený), ktorý im poskytuje. V IT je MD 6-9 týždňov a koniec. ZP niekde povinná nie je a tak to potom aj vyzerá - u Dr. si platiš celé ošetrenie aj lieky.
@alenah31 lenze v zahranici ak zena studuje s dietatom a uz aj v blbych Cechach, tak ma moznost dat dieta do skolky na potrebny cas. Ja necakam peniaze...mne su peniaze ukradnute.ja cakam taku pomoc ako maju studujuce zeny s dietatom v zahranici...a To je rozdiel...o rodicakoch sa tu nejdem bavit. Tiez som nazoru, ze 3 roky je vela a podla mna zbytocne zeny leniveju...lenze toto zial nie je moj pripad. A ano, je rozdiel zarobit 5000 eur a rozdiel mat 1000 eur...takze ja v tom mam jasno...
Áno, štát za teba platí zdravotné, ty nemusíš nič. Volá sa to starostlivosť o dieťa do 6 rokov. V skutočnosti to nie je rodičovská. A preto ak si zamestnaná, môžeš ostať doma len so súhlasom zamestnávateľa. Ak zamestnávateľ nebude súhlasiť, musíš sa vrátiť do práce keď dieťa dovŕši 3 roky. Alebo môžeš dať výpoveď a ostať doma.