Neplatená rodičovská

matulkal
8. mar 2022

Ahojte prosím Vás ak mi vie niekto poradiť budem vďačná.. Chcem sa spýtať len, ak pôjdem na hovorovo neplatenu rodičovskú dovolenku budem musieť platiť aj ja nejaké odvody niekam alebo niečo podobné,? som stále zamestnana na TPP, no momentálne som na PNke a dcérka 3roky a 3mes je so mnou doma kvôli nevzatiu do škôlky. Ďakujem

diamond007
8. mar 2022

@matulkal nie, ty neplatis. Predĺžený rodičovský príspevok dostaneš, dcéra môže navštevovať škôlku Max 4h denne. za teba odvody sa platia, samozrejme iné peniaze nedostávas z up

loginexistuje
8. mar 2022

A ako vyriesis pracu ? Myslis ze ti daju neplatene volno ?

elanor
8. mar 2022

@diamond007 nedostane ziadny prispevok od nikial (ani ona nikam neplati), preto sa tomu ludovo hovory nepatena rodicovska dovolenka.

matulkal
autor
8. mar 2022

@loginexistuje viem a to musím práve zistiť, ja to totižto ešte len plánujem, ak mi to neumožnia tak neviem co spravím.

matulkal
autor
8. mar 2022

@elanor áno, to samozrejme všetko viem ze nedostanem nič, len som chcela vedieť ci ja by som musela niečo odvádzať... Dostanem len prídavok na dieťa.

elanor
8. mar 2022

@matulkal si PN, tak zatial neries. Alebo mas ty sama, ci dr. uz v plane ju skoncit? Je ti lepsie? a teda nevies ako vykrijes obdobie nez dieta nastupi do skolky?
Mas momentalne narok na pademicku OCR
- vid stranka soc. poistovne
"U detí, ktoré ešte nie sú žiakmi materskej školy, a u blízkych príbuzných, ktorým je poskytovaná starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb, zostáva situácia nezmenená, t. j nárok na pandemické ošetrovné majú oprávnené osoby naďalej aj v prípade, ak sa rozhodnú nedať dieťa alebo blízkeho príbuzného do zariadenia z obavy pred koronavírusom."
https://www.socpoist.sk/rodic-uz-neziska-pandem...

diamond007
8. mar 2022

@elanor nebuď múdra a nauč sa čítať, napísala som že dostane rodičovský príspevok - teda má naň právo. Za tým som napísala že sa odvody za ňu platia a nedostane žiadne peniaze ine

elanor
8. mar 2022

@diamond007 aky rodicovsky prispevok dostane prosim ta, o com to ty prepes????

loginexistuje
8. mar 2022

@matulkal ako zatial mas PN a prip mozes ist na pandemicku OCR ak ju nezrusia kedy mas koncit PN ?

elanor
8. mar 2022

@diamond007 ziadny prispevok nedostane, a rodicovsky uz vobec nie, lebo bude vedena ako FO starajuca sa dieta do 6 rokov, v pripde, zeby by sa nahlasila na zdravotnej poistovni.

diamond007
8. mar 2022

@elanor ak nevieš čo je predĺžená rodičovská dovolenka tak nekomentuj 😉

diamond007
8. mar 2022

@elanor vravim, nauč sa čítať s porozumením... Ma to hneď v prvom mojom príspevku, viac sa nejdem opakovat

matulkal
autor
8. mar 2022

@loginexistuje tak potom nechápem prečo mi dcerkina doktorka povedala ze na pandemicku sa nedá ísť.. 🤔 Som ja jej na to pýtala...

elanor
8. mar 2022

@diamond007 tu sa ale nebavime o predlzenej platenej rodicovskej zo zdravotnych dovodov, ale o fyzickej osobe starajucej sa o dieta do 6 rokov, teda ludovo povedane NEPLATENEJ rodicovskej dovolenke.
Jediny kto tu ma problem s citanim a kto sa robi mudry si ty...

diamond007
8. mar 2022

@elanor Veď som to NAPISALA ... AJ PRi Neplatenej sa posiela žiadosť !!! A čo je odpoveď? Že ju neodmietne takže ju dostane, ako som napísala v prvej vete.... Choď radšej späť, nepáli ti to

elanor
8. mar 2022

@diamond007 a este aj ten prvy prispevok mas zle, lebo ak ma rodic narok na predleznu RD platenu zo zdravotnych dovodov, ma rodic jednak narok na predlzeny rodicovsky prispevok, dieta moze byt v skolke aj cely den, a rodic moze chodit aj do prace.
Pri neplatenej nedostane nic, ani deravy gros, akurat stat zanu bude platit zdravotne odvody. A dieta do skolky max. na 4 hodiny, rodic doma, ziadna praca, ziadna brigada.

A ziadna ziadost sa nepodava, neschvaluje pri neplatenom. Len oznami na zdravotnej poistovni, ze je FO starajuca sa o dieta do 6 r veku.

elanor
8. mar 2022

@diamond007 tak pre tu srandu, skus si po sebe prepcitat co si napisala...

zojanka
8. mar 2022

@diamond007 žiadny predĺžený rodičovský príspevok nedostane ... prečo by mala? Nepíše že dieťa je choré len že ho nevzali do škôlky. A ešte k tomu sa pýta na neplatenú rodičovskú dovolenku (oficiálne osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov) za čo jej tiež žiadny príspevok vyplácaný nebude .... @elanor má pravdu

elanor
8. mar 2022

@zojanka ona si ocividne pletie pojmy - "rodicovsky prispevok" a "rodicovska dovolenka".
A za toho boha pochopit, ze to sice (mozno) mysli dobre, ale pise somariny. Jedine ona je ta mudra a ostatni sme lietadla...

matulkal
autor
8. mar 2022

@zojanka áno presne tak, pýtam sa na tzv. NEPLATENÚ RD, viem, nedostanem nič, dieťa je zdravé, do škôlky ju nevzali

@matulkal tu by som sa najprv informovala na zdravotnej poisťovni, pretože vo VšZP mi oznámili, že k tento štatút od začiatku roka zaniká. Už nebude možné byť osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, iba v prípade zlého zdravotného stavu dieťaťa pri poberani RP. A figuruje, resp nefiguruje to už ani v elektronickej prihláške do poistenia. Takže skúste si to najprv vo svojej poisťovni overiť, ako prvý krok.

loginexistuje
8. mar 2022

@matulkal lebo tuto pandemicku ocr z dovodu neumiestnenia dietata v skolke lekarka neriesi sama musis riesit cez socialnu poistovnu

matulkal
autor
8. mar 2022

@coccinellaseptapunktata ďakujem za infošku, pôjdem sa na to spýtať ako to funguje...

77katarina
9. mar 2022

Dievčatá ako je to potom s dôchodkom ? Štát asi platí iba do zdravotky a nikde inde ? Takže roky čo bude doma sa jej do dôchodkového poistenia nezarábajú? Podľa mňa nie.

elanor
9. mar 2022

@77katarina ostava nahlasena a evidova aj na SP este z cias MD a RD, takze stat plati aj dochodkove.

elanor
9. mar 2022

@77katarina dokonca aj keby bola nezamestnana, tak sa moze evidovat na UP, a stale na SP je vedena ako osoba starajuca sa o dieta do 6r veku, tak to stale plati a astale trva.
Uplynie to bud dovrsenim veku 6r dietata, alebo tym ze nastupi do prace a ona sa odhlasi, a zamestnavatel ju prihlasi.

77katarina
9. mar 2022

@elanor Ďakujem, to som nevedela 😩 podľa mňa je to nefér voči ostatným mamičkám. Keby dieťa bolo choré OK nech štát platí aj na dôchodok do 6 rokov, ale ja nevidím dôvod prečo aj keď je dieťa zdravé, len pretože dieťa neprijali do škôlky. A to ako slobodná mamička s jedným dieťaťom vôbec neschvalujem. Mne tiež dieťa pred x rokmi neprijali do škôlky, ktorú som mala pod oknami a riaditeľka vedela, že som slobodná matka a aj tak to mala na háku až kým som to neriešila s pani na úrade, čo to má na starosti 😭 A ešte dodám, že pani riaditeľka bola moja spolužiačka 🙄

elanor
9. mar 2022

@77katarina tych par mesiacov si myslim, ze nikomu ani neublizi ani nezabije. Za cely zivot sa narobide a naodvadzame dost, aby nam mohol stat tych par "supiek" vratit aspon takto.
Dost staci, ze sa clovek ocitne v takj situacii, ze je bez koruny, s dietatom na krku. Kazdy robi co moze a ko vie. Aspon teda ja to vnimam ako kratkodobu pomoc. Aj to je nieco.
Druha strana mince su tie, alebo ti, co system zneuzivaju, ale taki sa zial najdu vzdy a vsade. A za tych par somarov, ma zase doplatit nato, xyz slusnych ludi?
Samozrejme, ze stat by mal v prvom rade zdriadit viac skolok, alebo viac miest v skolkach, skratene uvazky pre matky (otcov), proste podmienky pre rodicov.
Lebo jasne, ako ma ist (najme osamela) mamicka do prace, ked nema kam dat dieta?
Ako sa bez prostriedkov o to dieta ma postarat? Naco ma mamicka hladat drahu sukromnu skolku, ci opatrovatelku a ist silou mocou do prace, ked 90-100% vyplaty zaplati za tu sukromnu skolku alebo opatrovatelku? Zase jej nic neostane, to moze rovno ostat doma. Cele zle.

marryen
9. mar 2022

@77katarina a kam má dať matka dieťa ako ho neprijali do škôlky? Ako má ísť do práce.? Vieš oni môžu povedať Tebe,že to že si slobodná mamička je Tvoj problém. Čo to s tým má?

77katarina
9. mar 2022

@marryen Ja som písala, že aj mne pred x rokmi nechceli zobrať dcéru do škôlky, tak som musela ísť ako sa hovorí cez mŕtvoly. To, že som slobodná matka som písali iba ako príklad mojej vtedajšej situácií.