Neplatená predlžená rodičovská + pracovný pomer + sťahovanie

andi1984
24. apr 2014

Ahojte!Mám dosť komplikovaný problém, na ktorý som ešte nikde nenašiel odpoveď. Máme dosť veľa rozhodnutí za sebou, a potrebovala by som nejaké veci vyjasniť. Syn teraz bude mať 3r, takže mi končí materská dovolenka. Som zamestnaná, chceme aj druhé bábo - no zatiaľ 3mesiac bez úspechu, ešte ktomu sme aj pred stahovaním. Chcela by som predlžíť materskú dovolenku, s tým že je syn zdravý, asi na neplatenú.
Momentálne do roboty ísť nechcem, lebo robíme dosť ťažkú fyzickú robotu, malý ešte nosí plienky, takže momentálne do školky ešte ísť nemôže + podľa mňa nemá zmysel ho dávať v septembri do školky do kolektívu, a potom ho vytiahnúť, lebosťahovanie je naplánované na november - max január.
Môžem ja požiadať predlženie materskej dovolenky na 6rokov? Platená tým pádom určite nebude, ale neviem presne kam, a kedy mám ísť. Tiež neviem ako je to so zamestnaním. Predlženú dovolenku mi akceptujú, alebo môžem rovno podpísať výpoveď? Všetko nám tak blbo vychádza, naša vina, že sme to druhé bábo nechali na poslednú chvílku. ☹

lilitela
24. apr 2014

@andi1984 Riesim nieco podobne, dopracuvam sa k odpovediam pomaly. Zamestnavatel ti moze a nemusi predlzit neplatenu rodicovsku, je to na vasej dohode. Potom ti ostava iba vypoved.

andi1984
autor
24. apr 2014

@lilitela Dakujem za odpoved. Mam normalne napisat ziadost o predlzenie zamestnavatelovi? Co sa tyka UPSVaR a SP, s nimi nemam riesit zatial nic?

janickacrazy
24. apr 2014

@andi1984 Napíš najskor zamestnávatelovi a uvidíš, čo ti odpíše a až potom rieš úrad práce a ostatné. A stahujete sa daleko? Lebo ja som mala podobnú situáciu, malý išiel do školky od septembra aj s plienkami, stahovanie bolo naplánované na november, nakoniec sme sa stahovali v decembri, malého mi na novom odmietli zobrat do školky, ale vozím ho 20 km do mesta, z ktorého sme sa odstahovali na dedinu, lebo malý do školky chodí rád a kolektív mu len prospieva.

sednaja
24. apr 2014

No......ono si momentálne na rodičovskej dovolenke a nie na materskej a to je rozdiel, lebo pokiaľ viem, rodičovský príspevok berie každý (aj ten čo nikdy nerobil), to znamená, že to nemá nič spoločné so zamestnávateľom, rodičovský vypláca UPSVaR (alebo SP?, neviem presne,mám chaos z tých úradov).
Jediné, čo zamestnávateľ rieši je to, čo s tebou, ak nenastúpiš do roboty. .........a okrem toho, ak by ti aj dovolili predlženú rodičovskú dovolenku (do 6 rokov), ona je tuším platená (poskytovaná je pre rodičov detí, ktoré majú zdravotné problémy)...........ale počula som aj o prípade, že si žena požiadala len o predlženie na jeden rok (ale to bola informácia JPP, neviem či to presne tak bolo) a oni jej to vraj dovolili........a medzitým otehotnela, takže dalšie roky už neriešila.
Ja som tiež momentálne bez TPP a keby bolo nutné zostať s dcérou dlhšie doma (čo dúfam, že nebude), tak búdem o to žiadať len úrady, žiadneho zamestnávateľa. .......... ale môže byť, že som ťa celkom nepochopila a že naozaj existuje nejaká neplatená rodičovská dovolenka, ale počujem o tom prvýkrát. Čo ja poznám prípady, tak ženy, ktorým skončila rodičovská, dostali jedine tak príspevok v nezamestnanosti (ak nemali prácu a mali naň nárok), alebo sedeli doma, na úrade práce, prípadne tie šťastnejšie nastúpili do práce ihneď......... Byť tebou, tak sa skúsim opýtať priamo na úrade, ktorý vypláca rodičovský, že aké sú podmienky na jeho predĺženie (aj keď je pravda a to viem z vlastnej skúsenosti, že oni na tých úradoch tiež nepovedia všetcky cestičky)

heni79
24. apr 2014

@andi1984
Na dobrovoľnej predĺženej RD môžeš zostať, samozrejme bez nároku na príspevok. Teda ak dieťa nemá dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Stačí to oznámiť na UPSVaR a tiež v zdravotnej poisťovni. No pozor, je to dvojsečné. Lebo ak vďaka tomu prídeš o prácu - ak zamestnávateľ nebude ochotný tvoje rozhodnutie akceptovať, tak nielenže nebudeš dostávať rodičák, ale ak by si chcel manžel v budúcom roku uplatniť na teba pri daňovom priznaní nárok na odpočet, za mesiace, kedy si bola na dobrovoľnej RD nárok nevzniká.
Pokiaľ ale zostaneš na predĺženej RD kvôli nepriaznivému zdravotnému stavu dieťaťa, máš naďalej nárok na rodičák a manžel neskôr na odpočet. No aby si mohla mať predĺženú platenú RD, musí mať dieťa nejakú diagnózu a musia ti to schváliť na UPSVaR.

A čo variant vátiť sa do práce, dieťa do MŠ (teraz asi do súkromnej), od septembra do štátnej (ak ho vezmú)?
Lebo ak sa druhé dieťa nepodarí ani do roka, potom čo? A ak ti dajú výpoveď v práci, lebo zostaneš na dobrovoľnej RD, ideš si hľadať inú prácu?

andi1984
autor
24. apr 2014

Áno, trochu chaoticky som napísala 🙂

heni79 - naštastie syn je zdravý, takže jedine na predlženú RD bez nároku na príspevok. Ča sa týka zamestnania, pracovala som vo výrobe, ale medzitým som študovala na vysokej. Teraz v máji by som mala končiť - mgr, a pracovať vo výrobe už by som nikdy nechcela. ALE ak sa babo podarí, tak lepšie je byť zamestnaný, by som zase mohla dostávať rodičák, a manžel tiež uplatniť nárok na odpočet + ja by som mala ďalšie 3roky do "dôchodkového sporenia" 🙂
V tomto prípade mám rovno kontaktovať zamestnávateľa, alebo rovno UPSVaR?

slavka034
24. apr 2014

@andi1984 rodičák budeš dostávať tak či tak,či si alebo nie si zamestnaná 🙂 asi si myslela materskú dávku zo Sociálnej poisťovne...len v tomto prípade si nie som istá,či sa na teba bude počas neplatenej RD vzťahovať nárok na materskú)

kiwi82
25. apr 2014

ahoj ja som na neplatenej predlženej rodičovskej dovolenke. musíš obehať zdravotnú poisťovńu, sociálnu poisťovńu a úrad práce. ale najprv si všade zavolaj a pre istotu sa popýtaj, kde presne na ktorú pobočku máš ísť lebo ja som sa dosť nachodila s tým. malá chodí do škôlky na 4 hodiny. tak to je aj zo zákona, že ak si na predlženej neplatenej RD tak môže chodiť dieťa len na max 4 hodiny do MŠ. nedostávam nič. platia mi odvody sociálne a zdravotné. je to do 6 rokov veku dieťaťa ale dá sa to kedykoľvek zrušiť. povedali mi, že pracovať sa popri tom nedá. ale neviem, či je to ozaj tak, to si tiež pozisťuj. ja som doma. ale ty ak si bola predtým zamestnaná tak neviem,či by sa ti skorej neoplatilo sa prihlásiť na úrad práce, či by ti nevyšla nejaká dávka. a malý by mohol na 8 hodín do škôlky. aj to si pozisťuj. mne nič na úp nevyšlo. ak budeš čakať druhé baby, tak ak nastúpiš na materskú tak zrušíš rodičák. aj ja to tak urobím.

mimibb
25. apr 2014

Ja som tiez momentalne na predlenej rodicovskej dovolenke - neplatenej.... v den ked dovrsila dcera 3 r som sla na urad prace nahlasit starostlivost o dieta, kde mi dali hned potvrdenie od kedy do kedy mi bol vyplacany rodicovsky príspevok, spolu s tym potvrdenim aj kopiou rodneho listu som sla do zdravotnej poistovne nahlasit sa ako osoba starajuca sa celodenne o dieta do 6r., v ZP si zalozili rodny list, kopiu potvrdenia a dali mi podpisat cestne prehlasenie.

Pre istotu som sla aj do sociálnej poistovne, ale tam mi povedali, ze zbytocne chodim lebo som sa uz nahlasovala, ked sa mala narodila a to plati automaticky do 6r. 🙂

lilitela
25. apr 2014

@andi1984 A este mozno toto: http://praca-ako.sk/matka-v-pracovnom-pomere/pr... ale pozor je to z r. 2010, neviem, ci to stale plati na 100%.

snu
6. jan 2015

@mimibb ahoj reagujem na trosku starsi príspevok,ale riesim neplatenu rd... bola si aj zamestnana vtedy,ked si si to podavala? dakujem

mimibb
7. jan 2015

@snu nie nebola som zamestnana... ked som to podavala tak som bola druhy krat tehotna...vlastne son veci riesila len v zdravotnej poistovni kde som doniesla vyjadrenie upsvar o ukonceni rodic. Dovolenky.... 🙂