Nemocenské poistenie počas rodičovskej a jeho obnovenie

rhiannonstaff
10. máj 2024

Dobrý deň
Zaujíma ma nemocenské poistenie počas RD .
V prvej polovici roku 2023 som bola nezamestnaná a na podpore, po jej skončený som sa zamestnala na TPP, dobu neurčitú v Júni, no len na 4dni, nastúpila som na RD s tým že som ostala doma.
Aktuálne som zistila že som tehotná a pôrod je predpokladaný na 26.12. Aby som splnila podmienky na MD 270poistenia a obnovilo sa mi nemocenské poistenie od toho júna 23, nastupujem späť do práce. Plánujeme to teraz od pondelka 13.5.
Tým by sa malo NP ktoré mám aktuálne prerušené-obnoviť a zarátať do tých 270 dní?
Účtovníčka vraví že nie, to obdobie kedy som na RD sa nebude brať do úvahy a navrhuje mi aby som sa zamestnala niekde na dohodu (teda na dve popri TPP) aby som splnila 270 dni.
Na infolinke soc.poistovne pani povedala že ho mám prerušené a návratom do práce sa obnoví a bude sa zaratavat aj to obdobie kedy som bola na RD doma. Keďže bolo len prerušené a pracovný pomer trvá.

Ďalej ma zaujíma z čoho sa bude vyratavat materská keď som bola minulý rok skoro 6m nezamestnaná a po nástupe na tpp do. Aktívne pracovala len 4dni? Je možnosť teraz navýšiť plat, dať dodatok k pracovnej zmluve aby to navýšili prípadu materskú?
Ďakujem za Váš čas a odpoveď

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka.7
10. máj 2024

@rhiannonstaff dní sa ti dorataju, aj keď si bola reálne PN a potom RD (lebo PP trval),
Navýšenie ti už nepomoze, keďže rodis tento rok. Matersku ti vyrátaju z príjmu co si mala minulý rok, tie 4 dní.

rhiannonstaff
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rhiannonstaff
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rhiannonstaff
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz