Je zena nemocensky poistena aj 6 tyzdnov pred porodom? A zaratava sa to do tych 270 dni, ktore ma byt zena poistena, aby mala narok na matersku? Totizto som nemocensky poistena od zaciatku roka, cize 270 dni uplynie 29.9.2013, ale podla terminu porodu na matersku by som mala nastupit uz 22.9.2013, preto neviem, ci mi vznika narok na materke.. 😒
@muskalenuska No baby neviem či sa nemýlite, mne sa zda že sa to ráta od roka pred tým ako nastúpiš na materskú dovolenku. Čiže keď porodíš teraz v roku 2013 tvoj vymeriaci základ pre výpočet materskej by mal byť za rok 2012 kedy by si mala mať odrobených 270 opravte ma ak sa mýlim, ale myslím, že je to tak
@lilinka26
@gapa Uz mam vec poriesenu.. Tam je podmienka, aby za posledne 2 roky pred porodom som mala zaplatene nemoc. poistenie po dobu 270 dni. No nevedela som, ci sa zaratavaju aj tie 6 tyzdne pred porodom, ked nastupim na MD. Bolo mi to uz vysvetlene, podobne ako pise @gapa. Obavala som sa, ze pre jeden tyzden pridem o narok na materske. 😕
ahojte dnes som volala zo socialky mam splnenych 379 dni DNP poslednych 14 dni nemam zaplatene este lebo som nevedela ze aj pocas PN to musim platit a dnes mi zahlasili ze nemam narok na matersku ani ked zaplatim tych 100 eur nedoplatok. Akoze sila nie?
a pritom pred dvoma rokmi ked som mala nedoplatok a zaplatila som do nastupu na MD nebol problem viete mi poradit co mam robit?
@muskalenuska
si teda dobr.poistená od 3.1.2013, ak 270ty den je 29.9.
Ak porodíš najskôr 30.9.2013, tak ti nárok vznikne. Ak porodíš do 29.9.2013 vrátane, tak nie. Dni nem.poistenia sa rátajú aj po nástupe na md až do dna pred pôrodom a tebe dnp bude trvať (ak sa neodhlásiš, na čo nemáš dôvod). Nárok ti ale priznajú až po doručení kopie rodného listu dieťaťa na odd. nem.poistenia, lebo len na základe neho zistia, že si podmienku 270dní splnila. Samozrejme pozor na nedoplatky.