Nemocenské a nárok na materské

Zdravím, chcem sa opýtať, je to trocha komplikované: mám zaplatené poistné min. 270 dní, teda nárok na materské mi vzniká. Chcem si zvýšiť dávku, takže budem u nového zamestnávateľa zamestnaná min. 90 dní, z tohto základu mi bude vypočítaná materská. Otázka : ak po uplynutí 90 dní nastúpim na PN (napr. na 95.deň) z akého základu sa bude počítať PN? (vychádza mi to, že by to malo byť z tých 90 dní, ako pri materskej, keďže vlastne sú to obe dávky z nemocenského poistenia) Ovplyvní poberanie PN nejakým spôsobom základ pre materské? Teda ak by som od 95.dňa bola na PN niekoľko mesiacov a až potom vznikol nárok na materské, bude sa stále vypočítavat materské z tých 90 dní alebo z celého obdobia aj s PN? ĎAKUJEM za odpovede.

coccinellaseptapunktata
autor
29. júl 2018

@evittam myslím, že Ty týmto veciam rozumieš, ak sa nemýlim, už si mi radila v podobnej otázke. Ak sa mýlim, prepáč za rušenie 😉

evittam
29. júl 2018

@coccinellaseptapunktata PN bude tiez pocitana z noveho zamestnania. PN neovplyvni vysku MD. A odporúčam nech uvedený PP trvá aj pocas PN a MD.

coccinellaseptapunktata
autor
30. júl 2018

@evittam ďakujem veľmi pekne a môže ísť aj o dohodu alebo to musí byť klasický PP? Nenašla som žeby pri dohode bol obmedzený príjem takže so sumou by problém nebol...

majusqa77
30. júl 2018

to som aj ja zvedava. lebo ja som nedavno dostala takuto odpoved zo socialky:
"Na ženy, ktoré sú zamestnané na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, t. j. dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o brigádnickej práci študentov, sa ustanovenia Zákonníka práce o materskej dovolenke nevzťahujú - to znamená, že tzv. dohodárky nemajú nárok na materskú dovolenku. "

coccinellaseptapunktata
autor
30. júl 2018

@majusqa77 čo sa týka nároku, tak mne na SP povedali osobne, že spĺňam podmienku 270 dní poistného, teda mam nárok. Toto poistné mám iba z dohôd. Tak neviem....

majusqa77
30. júl 2018

@coccinellaseptapunktata pre upresnenie, toto bola otazka: "dobry den,
>prosim o info. zamestnankyna, ktora pracuje na zaklade dohody o vykonani prace s pravidelnym prijmom odchadza na matersku dovolenku. akym sposobom ju prehlasit? oddiel 9 je sedy, neda sa vpisovat."

takze ano, do naroku ide, ale neda sa z dohody poziadat o materske podla vsetkeho...

coccinellaseptapunktata
autor
30. júl 2018

@majusqa77 z toho mi vychádza že na poistné v zmysle nároku je to ok iba dohoda, ale ak chcem mať príjem materskej tak tých min. 90 dní u nového zamestnávateľa musím byť zamestnaná na PP?

evittam
31. júl 2018