Ahojte, potrebujem poradiť.
Som zamestnaná avšak nemám odpracovaných 270 dní teda nemám nárok na MD. Moja lekárka mi ale tvrdí že mi MD musí vypísať 6 týždňov pred termínom pôrodu. Ja mám úplne v pohode robotu a necítim sa na to že musím ostať doma a ešte aj bez príjmu. Môže ma vlastne niekto donútiť ísť na MD pokiaľ na ňu nemám ani nárok? Je moja lekárka povinná vypísať mi MD? Ako mám postupovať aby som mohla pracovať a teda zarábať pokiaľ sa na to budem ja cítiť?
vopred ďakujem za rady, snáď má niekto podobnú skúsenosť...
@luciademee Ani normálne nemusíš nastúpiť na materskú 6tt pred pôrodom,môžeš až od pôrodu,len sa tam kráti dĺžka materskej do 28tt odo dňa pôrodu,ale to tebe môže byť jedno,kedže budeš dostávať rodičovský 😉
@luciademee ja som tiez nemala narok na matersku a ani mi ziadny nastup doktor nevypisoval.. ja som ale bola nezamestnana..
Ďakujem zuzulica a alka 221, poviem teda lekárke ze odmietam a hotovo... Ďakujem za radu 🙂
@luciademee ja som citala niekde tieto veci a zda sa mi ze nieje povinnost ist 6tyzdnov pred md...ak sa nemylim...
@luciademee, Nástup na materskú dovolenku je pre ženu možnosť, nie povinnosť. Ak žena nechce, na materskú dovolenku nemusí nastúpiť vôbec.
http://www.etrend.sk/pravo/nastup-na-matersku-d...
ale tiez som si myslela, ze je povinna.
ďakujem baby, upokojili ste ma ze sa viem zariadit tak aby som neostala uplne bez príjmu. 😎
Ja som nastúpila na MD až deň pôrodu, lekárovi som povedala, že odmietam nastúpiť skôr. Bolo to v roku 2009, neviem, či sa odvtedy niečo menilo.
môžeš nastúpiť aj v den pôrodu, nástup si určuješ sama.
Aby si mala aj dôkaz, napíš na soc.poistovnu, cez ich poradnu, odpovedia ti a to ukáz lekárke.
pokial nemas narok na MD, bude ti vyplacany az rodicak od narodenia dietata.. ci ta musi vypisat, to uz neviem ale pocula som o babach, co pracovali az do porodu.... 😎