Nemám nárok na tehotenskú dávku

vierka210
8. jún 2021

Ahojte,chcela by som sa opýtať ako to je s tou tehotenskou dávkou dnes som sa pýtala svojeho gyn. a povedal mi,že nemam nárok na tehotenské.Dostali ste tehotenské aj keď ste neboli zamestnané či to patrí len tým ktorý boli zamestnaný?

andula1988
8. jún 2021

@vierka210 no musite mat nemocenske poistenie za posledne 2 roky 270dni a poistenie v case naroku (k13tt) aktivne .... cize bud mat dobrovolne poistenie ale byt v ochrannej lehote ... treba si to pozriet lebo nebudete mat narok ani na materske

nafka0483
8. jún 2021

@vierka210 Gynekolog nerozhoduje o tom, ci mas narok, alebo nie. To posudzuje socialna poistovna. Ak ale tvoja lekarka pozna okolnosti a vie, ze urcite nemas narok, tak ti asi nechcela vystavit ani to tlacivo na ziadost.

Tehotenske mozu dostat aj tie, co nie us zamestnane. Zamestnanie nepatri medzi podmienky, to si len tak mylne ludia myslia.
Ide o nemocenske poistenie - potrebujes mat za posledne 2 roky aspon 270 dni nemocenskeho poistenia a zaroven mat toto poistenie aktivne, alebo byt v ochrannej lehote. V ochrannej lehote si vtedy, ak si otehotnela este poca strvania poistenia.

A kedze vacsinou maju ludia poistenie ked su zamestnani (kedze vtedy je to povinne), tak si to mylne spajaju s tym, ze musim byt zamestnan, musim mat odpracovane.

Nemusis vsak odpracovat ani jeden jediny den - ak si platis dobrovolne poistenie tak nazbieras aj pocet dni ja splnis podmienky.

Otazka teda znie: Co si robila posledne 2 roky? Pracovala si? Platila si si dobrovolne poistenie?

petamich
8. jún 2021

zjednodusene - jedna podmienka je 270 dni nemocenskeho poistenia za posledne dva roky = bola si zamestnana, SZCO alebo dobrovolne nemocenske si si platila (rata sa aj ak si napr. bola zamestnanana ale na rodicovskej, ak by si uz jedno dieta mala) a druha podmienka je, ze nemocenske poistenie je aktivne = stale si zamestnana, SZCO alebo si platis DNP, pripadne si v ochrannej lehote = otehotnela si a potom ti skoncil pracovny pomer

ak gynekolog vie, ze niektoru podmienku nesplnas, tak ti to mohol povedat, moj podla mna netusi ci pracujem alebo ci mam narok ale okej 🙂

marryen
8. jún 2021

@vierka210 si nezamestnaná? Ako dlho? Kedy si pracovala naposeldy?

luluna16
12. aug 2021

@nafka0483 prosím vás neviem to nikde nájsť a vy ako pozerám tomu rozumiete. Môj prípad, 2019 marec koniec pracovného pomeru, máj pôrod. Teraz som znovu tehotná , ak si teraz zaplatim dobrovoľne poistenie alebo ppjdem pracovať na dohodu , na ten jeden dva mesiace kedy bude ten 13 tt mám nárok na dávku? Vôbec to nikde neviem nájsť , či sa mi počíta 270 dni aj pred rodičovskou dovolenkou. Pracovný pomer mi ale skončil. Dakujem

nafka0483
12. aug 2021

@luluna16
1. podmienka je mat aspon 270 dni nemocenskeho poistenia v obdobi 2 rokov pred dosiahnutim 13tt. Cize odo dna kedy dosiahnes 13tt si daj dva roky dozadu a spocitaj ci mas 270 dni. Ak by to bolo napr dnes, tak pozeraj k 12.8.2019 - vyslo by ze nemas, mas 0.

2. Druha podmienka je bud aktivne nemocenske poistenie - cize napr. stale trvajuci pracovny pomer, ale trvajuce dobrovolne poistenie, alebo ochranna lehota. V ochrannej lehote si vtedy aj si otehotnela (v ramci tohto tehotenstva) este pocas trvania poistenia.

Takze vychadza mi to, ze nie, nemas narok, nesplnas podmienky. A ked uz tehotna teraz si, tak nestihas nazbierat 270 dni. Jedine subehom. Cize mat viac dohod sucasne, lebo jeden kalendarny den ked mas 2 dohody tak sa rata ako 2 dni poistenia.