Nemám nárok na rodičovský

mijka58
23. jan 2022

Ahojte

V piatok som bola riešiť rodičovský na drobca keďže sa mi narodil pred týždňom, no nič som nevybavila. Priateľ chce riešiť prídavky cez Nemecko kde pracuje a má zmluvu od novembra minulého roka. Ja som rodila na SK no že vraj nemám na nič nárok až po 14 mesiacoch si môžem podať on mi pridávky na malého odmieta dávať že ich bude poberať on a že mu bude kupovať čo treba, veľmi tomj neverím pretože do teraz mu nič nekupival ide mu len o peniaze aby mohol investovať do aut. Čo mám robiť ? 27.1. odchádza do Nemecka a cgce to tam začať riešiť...

martinkatinka
23. jan 2022

@mijka58 dnom porodu mas narok na RP, ak teda nemas narok na matersku. Ked chces, požiadaj si o pridavky ty tu a jemu to len oznam 🤷

katie253
23. jan 2022

@mijka58 na rodičovský príspevok máš nárok na 100%. Nemáš nárok na materskú ak si nepracovala. Treba ísť na upsvar a tam vypíšeš tlačivo. A máš nárok aj na prídavok na dieťa, tiež treba vypísať žiadosť.

danielahamar
23. jan 2022

@mijka58 kde máš trvalý pobyt?

mijka58
autor
24. jan 2022

@katie253 mám narok až po 14 mesiacoch

daniela1911
24. jan 2022

@mijka58 a prečo po 14 mes ? Máš trvale bydlisko na SR ?

mijka58
autor
24. jan 2022

@danielahamar trvalý mám na obci kde som do teraz bývala v rodinnom dome u starých rodičov
na SR

mijka58
autor
24. jan 2022

@daniela1911 nikdy som nemala pobyt mimo SR

qetka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
qetka
24. jan 2022

je tu o tom vela diskusii, pohladaj. Su aj firmy, alebo osoby, co ti to v Nemecku vybavia - ak to nebudes vediet sama a aj spatne. Samozrejme za poplatok.

pieksamaki
24. jan 2022

@mijka58 profidecon.de tj legal.sk ....pridavok na dieta z nemecka je vyssii.219e .odrata sa ti z toho po vyrovnani zo slovenska....rozdiel ti bude zasielat nemecko....ale poziada o to priatel..kedze ma asi nemecku pracovnu zmluvu....ako to je medzi vami....uz sa dohodnite vy....

sense
24. jan 2022

Tak pekne na súd a žiadaj výživné na dieťa a aj na seba, plus preplatenie polovice nákladov spojené s tehotenstvon

danielahamar
24. jan 2022

@mijka58 tak nárok na rodičovský príspevok na Svk určite máš a určite ti poradia, načo všetko este

danielahamar
24. jan 2022

@pieksamaki ak jej on odmieta dat peniaze, aj skrz menšej sumy by som si vybavila tu na svoje meno vsetko

pieksamaki
24. jan 2022

@danielahamar akokolvek....no ale 25 eur a cca (219-25) je fakt rozdiel....moze cez sud....

danielahamar
24. jan 2022

@pieksamaki podľa ten chlap nie je normálny, osobne by som nesla do toho

mijka58
autor
24. jan 2022

@danielahamar som zúfala

danielahamar
24. jan 2022

@mijka58 chodte na úrad a tam poradia, čo vyplniť a načo je nárok, chlap si môže trhnut nohou, ak neposiela peniaze a nech nie je geroi, lebo ešte sa môže stať, že peniaze bude musieť vrátiť. On ma rodný list dieťaťa?

deginko
24. jan 2022

Tak takto,ak ty si bola nezamestnaná a aj stále nezamestnaná si...a otec dieťaťa je pracujúci v zahraničí,v tomto prípade na rodičovský príspevok nárok nemáš!pretože podľa dohod EÚ,dávky sú vyplácané v tej krajine,kde je aspoň jeden z rodičov zamestnaný a tam odvádza dane...ak ty si nezamestnaná,tak v tom pripade je krajina vyplácania dávok ta,kde pracuje on...čiže na SVK by si nič nedostala

deginko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
qetka
24. jan 2022

@deginko ak nema narok na Md, tak asi bude nezamestnana, cize by si mala najst dakoho, kto jej to vybavi, kedze ona asi netusi a ten jej chlap no, skoda reci

deginko
24. jan 2022

@qetka no ak jej teda netrvá žiadny pracovný pomer tu na SVK tak žiaľ nevybaví nič.Pokial sú partneri...tak už len musí dôverovať svojmu priateľovi...že jej tie peniaze bude dávať..pretože tu na Slovensku nedostane ani cent ..

dankovicova
24. jan 2022

ja aj tak nechapem tym 14 mesiacov. pochopim, ze na matersku nemas narok, ale na rodicovsky mas isto od zaciatku,. zbehni si na urad prace a proste sa tam poriadne popytaj

deginko
24. jan 2022

@dankovicova prosím ťa,... nehovor jej,že má určité nárok na Rodičovský..keď nemá.Asi sa do toho nerozumieš,ale nie nie je to pravda,že má nárok na rodičovský...tomu sa hovorí Konsolidácia dávok EÚ..viem o čom hovorím.Opakujem to už niekoľkokrát...pokiaľ sú partneri,a nemusía byť ani zosobášení a dokonca nemusia mať ani rovnaký trvalý pobyt ..pokiaľ je ona vedema na UP ako nezamestnaná a netrvá jej žiadny pracovný pomer na SR..tak všetky rodinné dávky sú vyplácané z tej krajiny,v ktorej pracuje jeden z rodičov..a v tomto prípade je to Nemecko..

jaskolka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaskolka
24. jan 2022

Ja nechápem tu lehotu, po akých 14 mesiacoch?

deginko
24. jan 2022

@jaskolka tu lehotu 14m nechápem ani ja..ale pravdepodobne je to doba,po ktorú bude on povedať v Nemecku dávky...buď tam bude pracovať iba 14mesiacov, alebo spôsob vyplácania rodičovského v Nemecku je iný...napr v Česku to je tak, že rodičovský je 300.000czk a je na teba za ako dlho ho vyceroes..môžeš si ho nechať vyplatiť za 1,5roka a tým pádom máš mesačne vyššiu sumu alebo si ho necháš vyplácať 3-4r ale budeš dostávať nižšiu sumu...takže to závisí buď od toho ako dlho tam on bude pracovať...alebo systém vyplácania je to iny

qetka
24. jan 2022

@deginko myslela som to tak, ze najst si niekoho, kto jej to vybavi v Nemecku. Ci tam okrem tych pridavkov nema na nic ine narok?

deginko
24. jan 2022

***každopádne ak ste partneri (v dobrom) odporúčam ,aby dávky z Nemecka boli vyplatené na tvoj SvK účet...ja to tak mám.z ČR ..žiadosť o rodičovský z ČR je písaný na mňa a mne aj vyplácaný...podľa mňa by sa to malo dať aj z Nemecka tak urobiť na teba...

deginko
24. jan 2022

@qetka no rodičovský a prídavky na dieťa...áno je to možnosť,že niekomu zaplatí ako si písala čo to za ňu vybavia v Nemecku... lenže na vlastnú päsť to nebude...tam je veľa dokladovania..ktoré musí doložiť jej priateľ z práce...a samozrejme aj jeho podpisy...v tomto prípade to vyzerá tak,že on asi nechce,aby to ona poberala...takže s tým bude problém...úprimne neviem či sa to takto,ale dá urobiť aj v Nemecku,že by tie dávky boli písané na ňu...ja to mám tak v ČR a úplne bez problému...ale Nemecko je iná krajina

marylinmary
24. jan 2022

TJ legal je firma, ktora sa takymito vecami zaobera. Tak ak skus ich kontaktovat