Nemám nárok na materskú. Mám nárok na rodičoský?

ni13
3. sep 2015

Ahojte Vie mi niekto poradit ako je to? Ja som bola nezamestnana a viem ze nemam narok na materske ale po porode na rodicovsky prispevok ale ked som chcela vybavit rodic. prisp povedala pani ze nedostanem rodicovske pretoze nepracovala som iba priatel pretoze on robi v rakusku ale este mame moznost ked priatel nejake papier od rakusku zo socialke donesie a ja nna urade prace ja donesiem a tak mozem dostat rodicovske to naozaj tak je? Ja som myslela ze na rodicovske dostanem ked nemam narok na materske? Dakujem za odpoved vopred

ynda
3. sep 2015

Ak máš trvalý pobyt na území sr, máš narok na rodičovský príspevok, prídavok na dieťa.
@ni13

natalyas
3. sep 2015

Ahoj. To ti dali zLe info. Ani ja som nepracovala, isla som na matersku po VS a mam rodicak, pretoze mi zamierli narok na materské (pochopitelne). Na rodicak mas určite narok.

natalyas
3. sep 2015

Jaj ano, ak mas pobyt tu u nas...respektíve občianstvo?

marienka1703
3. sep 2015

Vyvediem ta z miery,
🙂
ak priatel pracuje v rakusku a ty si nepracovala, mas narok na rodicovsky ale z rakuska, tym padom ti zanika narok na Sr- cize budes brat len z rakuska, ak by si pred poorodom pracovala tak by si mala narok u nas na Sr- a rozdiel by ti doplacalo rakusko.
Ak by si potrebovala blizsie info ozvi sa.

marienka1703
3. sep 2015

@ni13 odpoved mas vyssie🙂

ni13
autor
3. sep 2015

@ynda
@natalyas mozno preto povedala pani pretoze priatel robi v zahranici? Pretoze nedostanem uz som bola tam dvakrat

marienka1703
3. sep 2015

@ni13 taktiez aj Rpridavky budes poberat v celej sume z rakuska, kedze je priatel zamestnany tam, ale samozrejme, musí mat dieta rovnaky pobyt ako rocicia a otec dietata musí byt tiez vedeny

ni13
autor
3. sep 2015

@marienka1703 a ked nemame spolu trvaly ani prechodny aj tak dostanem?z rakuska?

ni13
autor
3. sep 2015

@marienka1703 alebo nestaci nejake potvrdenie od obecny urad ze zijeme spolocnom domacnosti?

marienka1703
3. sep 2015

@ni13 Tak to neviem, pri schvalovaní KBG- rodicovsky z rakuska na ktory mas narok, kedze priatel -otec dietata tam pracuje je podmienka spolocny pobyt, musela som dokladovat vsetky 3 trvale pobyty , cize toto neviem, ci ti to prejde,,,a je problem si urobit trvaly pobyt? alebo prechodny, len aby ste ho mali vsetci traja rovnaky?

marienka1703
3. sep 2015

@ni13 skusit mozes, ze ste na spolocnom pobyte len ci vam to prejde kedze nieste ani zosobasení zrejme-kedze pises priatel

ni13
autor
3. sep 2015

@marienka1703 dakujem za odpoved skusim vybavit nejak a uvidime ze staci a este mozem opytat ze ked priatel vybavi ten papier co pani na urede vravela ze mozeme nejaki papier od socialke od rakuska a to donesiem na urad.prace tak dostanem rodicovsky aj slovenska potom rakuska rozdiel dostanem? Pretoze to trva velmi dlho aby som dokedy dostala som nieco

janickacrazy
3. sep 2015

@ni13 Moj manžel pracoval tiež v zahraničí a ja som bola nezamestnaná tu na SK, tehotná. Rodičák som dostala normálne, lenže v Irsku rodičák nemajú, takže muž musel doniesť papier, že odtiaľ nemám nárok na podobnú dávku. Prídavky na deti mi stopli na SK hned ako manžel začal robiť v Irsku a tam sme ich vybavili, trvalo to rok! vybavovačky neskutočné. Ale potom nám doplatili od dátumu, kedy sme o ne požiadali, takže radím ti, vybavovať čo najskor, dlho to trvá.

katrin21
3. sep 2015

@ni13 napis si na soc. poistovnu, alebo urad prace... tam ti povedia, ale podla mna mas narok na rodicovsky prispevok vzdy.. s materskym je to ine...
ale mozno , keby manzel podonasal potvrdenia zo zahranicia, tak moze on brat Materske na 34tyzdnov a to by si mala na pol roka lepsie, ako rodicovsky len.. ty by si sa evidovala v tom case ako nezamestnana a potom , ked on skoci MD by si isla na rodicak ty uz normalne.... vyhoda je, ze v nasom state ti dovolia aj praaacovat aj brat materske 🙂 amoze ho brat aj otec.

marienka1703
3. sep 2015

@katrin21
@janickacrazy neplette ju, na sr nema narok,kvoli tomu ze muz pracuje v rakusku,a nic s tym neurobí,,,vsetko musi vybavit odtial. rakusko bude platit,,,,, keby pracovala na Sr predtym tam by brala tu a rozdiel z rakuska,

katrin21
3. sep 2015

@marienka1703 to je mozne.. je to ina situacia tym zahraanicim

janickacrazy
4. sep 2015

@marienka1703 Ved ja som jej písala, že v Irsku rodičák nemajú, preto mi ho vyplácali na SK, inak by som ho tiež musela vybavovať z Irska. Aj tak som musela odtiaľ doniesť papiere, že tam taká dávka neexistuje, až potom mi ho tuná dali.

9lf9
4. sep 2015

@ni13 dobre info ti napisala @marienka1703, ty na SK nemas pracu, cize co soc. systemu Sk si neodvadzala, otec dietata ma prac pomer v rakusku a tak prispeva do ich soc. systemu, takze na socialne davky mate narok z Rakuska ako jedinej krajiny zamestnania- Rakusko ma aj pridavky aj rodicovsky a je to primarne kompetentna krajina na vyplatu, zosobaseny byt nemusite ani splu byvat nemusite aby si narok mala, pokial bude otec dietata zapisany v rodnom liste narok vam vznikne v AT, jedine na porodne budete mat narok na SK ak zdokladujes vsetko potrebne a fyicky sa z dietatkom budes zdriavat na uzemi SK

anielik285
9. sep 2015

ja som tez nepracovala povedali mi ze matersku nemozem poberat ale rodicak ano

blanch12
9. sep 2015

@ni13 nenechaj sa popliest a uz vobec sa nenechaj odradit na uradoch!!! bola som ten isty pripad ako ty - nejde o to ci si na SK pracovala alebo nie...ak mas ty aj dietatko na SK trvaly pobyt mas narok na rodicak!! (aj keby si v AT rodila)...( na matersku nemas kedze si nepracovala)...je uplne jedno ze priatel pracuje v AT...ak v AT pracuje oficialne, tak si po zdokladovani papierov zo socialneho odboru Uradu prace moze PRIATEL v AT ziadat o rozdiel (my to mame tiez takto)...a dostane on ten rozdiel...ty nemas v AT narok na nic!!! nepracujes tu ani nic neodvadzas..preco by si mala nieco dostavat? (reagujem na par nazorov, ze tu mas na nieco narok)...ak by ste byvali v AT a mali tu trvale pobyty, priatel tu pracoval - pripadne aj ty, tak to je uz ina vec, ale z tvojich prispevkov myslim, ze ty si na SK a priatel v AT...ak by si nieco este chela vediet - napis IP - tiez som si tym presla... 🙂

blanch12
9. sep 2015

@9lf9 @marienka1703 nemate pravdu...podmienkou na rodicak nie je to ci pracovala alebo pracuje...MA narok na rodicak a priatel nasledne na vyplacany rozdiel z AT, ak je v AT zamestnany oficialne...

marianna162
9. sep 2015

Takže ja mam osobnú skúsenosť, poberam Rodičak aj pridavky z at, môj manžel má Rakúsku živnosť, ja na sk som nemá pracovnú zmluvu na trvalý pomer iba do decembra takže som mala odrobenych 270 dní myslím a tak mi vznikol nárok na materskú z sk, potom musel Manžel po skončení materskej na sk požiadať o pridavky,tie som na sk vôbec nepozerala,a keď ti schvália pridavky dáš si žiadosť na Rodičak a vyberieš si variantu vyplácania,na sk môžeš poberať Rodičak ale iba keď máš pracovnú zmluvu a tým vám vyplatia aj rozdiel Z at, keďže nemáš zmzmluvu A tvoj priateľ pracuje v at a platí si tam odvody máte nárok na Rodičak z at, je to aj lepšie ako na sk len treba trpezlivosť kopu papierovaciek ale stojí to za to,

marianna162
9. sep 2015

@ynda blbosť nemáš 😀😀😀

marianna162
9. sep 2015

@marienka1703 nárok u nás a vyplatenie rozdielu by mala len v prípade ak by mala pracovnú zmluvu aj počas materskej, na dobu neurčitú

marianna162
9. sep 2015

A inak nezabudni sa pripoistit u manžela v at inak na sk ti nikto nebude platiť odvody do poisťovne keďže na sk budeš akoby nezamestnaná

blanch12
9. sep 2015

@marianna162 ...nie je to pravda!...ja stale pracujem na slovensku a manzel v rakusku a stale nam vyplacaju rozdiel!!! normalne poberam rodicak na SK (matersku som nepoberala pretoze som na SK pred porodom bola nezamestnana...a teda som nemala narok...opakujem na matersku som nemala narok nie na rodicak ..) v AT nepracujem ani som nepracovala a na SK som dobrovolne nezamestnana pretoze mam tam firmu a nie som v nej vsak zamestnancom...som jej majitelom...zdravotne poistenie mi pocas troch rokov malej platil stat pretoze som oficialne bola na "materskej dovolenke" a od jej troch rokov si ju opat platim ja ako samoplatitel...to nema nic spolocne s rodicakom...

blanch12
9. sep 2015

@marianna162 ..opat zle..preco by sa mala pripoistit?...nikde som nepostrehla, zeby pisala ze zije v rakusku....zakladatelka otazky pisala, ze jej priatel pracuje v AT...a preto on by mal byt automaticky poisteny v AT zamestnavatelom...@ni13 ak si ty na SK a mas male babatko a priatel pracuje v AT, tak on je normalne poisteny - zdravione poistenie myslim v AT a to nema nic spolocne s tvojim poistenim na sk...Ty momentane na "materskej dovolenke" neplatis nic...zdravotne positenie plati stat a mas mat normalne rodicovsky....

blanch12
9. sep 2015

@marianna162 @ynda to napisala spravne - to hovori zakon...

marianna162
9. sep 2015

@blanch12 poberas Rodičak v at? Ja som nebola pripoistenia a prišiel mi nedoplatok z poisťovne,, štát za teba nebude nič platiť, nie si na Rodičak nič nepoberas, všetko poberá manžel takže čo má sa nahlásiť na úrad práce? Ja som si tým prešla a ty?

marianna162
9. sep 2015

@blanch12 tak prečo mne štát zamietol Rodičak?